Titlu: Mara Dyer. Începutul
Autor: Michelle Hodkin
Număr de pagini: 462
Editura: Trei
Traducător: Ana Dragomirescu
Bună tuturor și bine ne-am regăsit cu recenzia de vineri. O carte pe care o recomand cu drag și care poate deveni o lectură perfectă pentru un weekend de relaxare. Un weekend în care pur și simplu nu ai chef să ieși din casă. Cartea este Mara Dyer. Începutul de Michelle Hodkin fiind primul volum al seriei Mara Dyer. Cei care urmăresc cât de cât postările despre cărți sau conturi de bookstagram ( am și eu unul, click aici) știu deja că această serie este una extrem de populară. Tocmai din această cauză m-am și ferit puțin să o citesc. Dar, până la urmă am zis de ce nu. Așa că iată-ne astăzi vorbind despre o carte populară și chiar bună. Doamnelor, domnilor și oameni de toate vârstele, haideți să v-o prezint pe Mara Dyer.
Mara Dyer. Începutul de Michelle Hodkin
Mara Dyer. Începutul este un roman care se încadrează la categoria young adult fiction și este recomandat celor peste 14 ani. Cartea spune povestea tinerei Mara, o adolescentă perfect normală în vârstă de doar 16 ani. Fata are o prietenă foarte bună, un iubit cam nesimțit, un tatăl avocat, o mamă psiholog și doi frați cu care se înțelege chiar foarte bine. Până acum nimic care să ne sară în ochi și să ne zică ca Mara este altceva decât o adolescentă tipică. Totuși, cât de normal poți să rămâi după ce o întreagă clădire se prăbușește peste tine, peste prietena ta cea mai bună, peste iubitul tău și peste sora lui? Și cum poți să rămâi normal când tu ești singura care supraviețuiește?
Mara se va trezi la spital fără să știe ce s-a întâmplat și cum a ajuns acolo. Una dintre primele sale reacții va fi să o caute pe Rachel, prietena sa cea mai bună. Dar, nu o va mai găsi. Pe lângă faptul că este singura care a supraviețuit, a scăpat aproape fără nicio zgârietură. Însă, cu traume serioase la nivel mental.
Un nou oraș, un nou început
De frică să nu ajungă închisă într-un spital pentru persoane cu probleme mentale, Mara le sugerează părinților săi să se mute într-un oraș nou pentru a o lua de la zero. Casă nouă, vecini noi, o școală nouă și nimeni care să își amintească de ea ca de fata căreia i-a căzut o clădire întreagă în cap.
Noua școala a Marei este extrem de perfectă și plictisitoare. Toți studenții par trași la indigo după un tipar perfect. Uniforma perfect aranjată, părul perfect și vieți îndestulate. Însă, unul dintre băieți este puțin mai mult decât perfect. Noah, superb, atrăgător și cu un stil vestimentar de parcă abia s-a dat jos din pat și a aterizat la ora de algebră. Alte puncte forte? Ei bine, este cel mai căutat băiat din școală. Iar partea cea mai bună este că se îndrăgostește de Mara.
O să ziceți acum că totul devine perfect. Că universul i-a dat fetei cu bâta în cap iar după, pentru a-și cere scuze, i l-a dăruit pe Făt Frumos al secolului 21. Însă, lucrurile nu merg chiar asa. Cum am zis și mai sus, nu poți rămâne normal după ce treci prin niște experiențe atât de extreme. Odată cu mutarea sa în Florida, amintirile o asaltează pe Mara și îi provoacă acesteia episoade psihotice. Momente în care are impresia că Jude, fostul său iubit, este chiar acolo. Lângă ea.
Mara Dyer. Începutul a ceva inexplicabil
Nopțile sunt chiar mai rele. Amintirea acelei seri necruțătoare îi revine fragmentată sub formă de coșmaruri. Apoi urmează perioadele de timp în care stă pur și simplu și nu își amintește când anume a trecut timpul. Spre exemplu atunci când s-a trezit la 4 dimineața ca să mănânce iar frații săi au găsit-o la masă 3 ore mai târziu. Ea nu avea habar cum a putut să stea 3 ore la masă, pe același scaun, mâncând din același covrig.
Dar, cel mai rău este că atunci când se enervează pe un bărbat deoarece acesta chinuie o cățelușă. Și îi dorește acestuia să moară. Își imaginează modul în care cadavrul său va fi găsit. Iar, câteva ore mai târziu, când trece pentru a vedea ce mai face cățelușa bărbatul este mort. Exact în modul în care ea și l-a imaginat. Să fie fost un episod psihotic în care Mara să își fi imaginat conversația de dimineață cu acesta în timp ce el era deja mort și de aceea să se potrivească atât de bine imaginea din mintea sau cu realitatea? Sau o fi ceva mai mult? Cât de normală este Mara Dyer?
Ei bine, aceasta a fost recenzia de azi. Cum am zis și la început, recomand cartea Mara Dyer. Începutul tuturor celor care își doresc o lectură lejeră și interesantă. Ceva care să nu se încadreze în categoria obișnuitelor romane de dragoste dintre adolescenți dar nici să fie cu totul și cu totul un fantasy. Dacă ați citit cartea sau chiar toată seria aștept părerea voastră despre ea în comentarii. Ne revedem duminică!
One Comment
Recenzie Mara Dyer.Răzbunare de Michelle Hodkin - Luiza Potecă