Printr-o aliniere a planetelor inexplicabil de precisă și la îndemnul Anastasiei ( mai mult obligată de ea), astăzi continui și eu proiectul meu de suflet #cartevechecautrecenzortanar. În caz că vă este necunoscut acest proiect permiteți-mi să vă mai chinui cu câteva rânduri de cuvinte până începem recenzia propriu zisă. Proiectul carte veche caut recenzor tânăr este un proiect pe care l-am lansat asta iarnă după ce m-am certat cu Emil în privința recenzării cărților clasice. Sunt de părere că sunt multe cărți clasice bune, cărți care fac în continuare deliciul cititorilor. Și taman din cauza aceasta sunt ferm convinsă că generațiile noi de bloggeri/vloggeri recenzori ar trebui să vorbească despre ele pentru a nu le lăsa să se piardă prin marea bibliotecă a timpului.
Astăzi ni se alătură mie și Anastasiei în proiect și Andreea( Șoricelul cititor) care este în topul meu 5 bookstagrammeri preferați. Și evident, la finalul articolului o să vă las linkurile către blogurile lor și către conturile de bookstagram. Până atunci, rămânem la proiectul nostru cu recenzorii tineri. Dintre care unul aniversează astăzi frumoasa vârstă de 19 ani. La mulți ani mie!
Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
Dacă aș face o listă cu opere clasice pe care eu consider că merită citite cel puțin o dată în viață Marele Gatsby s-ar afla cu siguranță pe aceasta. O consider o poveste ce poate fi citită oricând, o carte numai bună pentru cei care vor să facă un prim pas spre literatura clasică. Nu conține un limbaj greu de înțeles, nu este nici un monstru de carte iar povestea personajelor poate fi adusă foarte ușor și în contextul lumii actuale.
Ironic, chiar dacă povestea pleacă de la tânărul Nick Carraway, acesta fiind și naratorul, cumva acest personaj se pierde pe parcursul cărții. Firul narativ se concentrează atât de mult pe povestea lui Gatsby încât naratorul-personaj este uitat. Cumva, putem spune că deșii s-a aflat pentru un scurt moment în lumina reflectoarelor, lumina care vine dinspre viața lui Gatsby a captat întreaga atenție a publicului. Cu timpul, Nick va deveni asemenea celorlalți, o molie atrasă de lumina puternică de la conacul din vecini.
Această lumină a miliardarului misterios, Gatsby, este din ce în ce mai captivantă pentru Nick cu cât acesta află mai multe despre vecinul său. Dacă la începutul romanului toate informațiile pe care tânărul le are despre miliardar sunt doar niște bârfe cu timpul imaginea acestuia va deveni din ce în ce mai clară. Momentul în care portretul capătă linii ferme este cel în care cei doi fac în final cunoștință la una dintre petrecerile luxoase pentru care Gatsby este renumit.
Cu timpul, Nick va descoperi că toată această lumină divină de care lumea este atrasă nu este defapt adevărată. Nu are nimic sacru în ea, nimic din tagma divinității ci este doar o lumină artificială provenită de la un bec murdar. Îndrăgostit de frumoasa Daisy Buchanan, James Gatz un tânăr înrolat în armată, alege să își creeze o viață nouă. O viață de care Daisy ar fi suficient de îndrăgostită încât să îi spună da și tânărului îndrăgostit.
Începând cu momentul în care această hotărâre a fost luată, tânărul James Gatz suferă o serie continuă de transformări, schimbându-și viața la 180 de grade. Devenind student la Oxford pentru scurt timp, mai apoi gangster, traficant de băuturi alcoolice și, în final, miliardarul Jay Gatsby.
Prietenia legată de Gatsby cu Nick se supune aceluiași scop pe care acesta și-a clădit viața. Și anume, cucerirea frumoasei Daisy care este chiar verișoara lui Nick. Pe cât de frumoasă, pe atât de superficială. O ființă iubitoare de grandoare asemenea unei cucuvele ce este atrasă de lucrurile strălucitoarea. La fel ca celelalte personaje din Marele Gatsby, nici această prima donă a lui Fitzgerald nu va evolua de-a lungul cărții, scopul său rămânând întruchiparea frumuseții efemere.
Fiecare dintre personaje a fost schițat cu mare băgare de seama. Nu pentru că vreunul dintre ei ar avea caractere complexe. Nu pentru că ar fi capabile să evolueze pe baza greșelilor pe care aceștia le fac. Ci pentru a lua forma cât mai concretă a unor reprezentanți ai decăderii umane. Fie că vorbim de Tom, șotul lui Daisy, un om care se bucură de avantajele banilor pe care îi are în preajma sa încă din copilărie. Genul de om care se consideră undeva înafara legilor, mai presus de majoritatea oamenilor, lăsat pe pământ cu scopul de a se înfrupta de toate plăcerile acestuia.
Ori că vorbim chiar de personajul nostru narator, Nick. Un tânăr îndrăgostit de ideea visului american. Și orbit de strălucirea prieteniei sale cu Gatsby. De toate avantajele pe care acesta i le oferă, de toate lucrurile la care are acces prin prisma acestei prietenii. Personal, mi s-a părut că, odată cu trecerea timpului, prietenia pe care Gatsby i-o oferă lui Nick numai are ca scop doar apropierea de Daisy. Cumva, Nick a devenit singurul său prieten, persoana ce nu a plecat odată cu terminarea petrecerilor. Acel om care a rămas să îl descopere cine a fost James Gatz.
Trăgând linie și însumând toate cele de mai sus, romanul Marele Gatsby este o operă de referință în ceea ce privește activitatea lui F. Scott Fitzgerald. Cum am spus și la începutul recenziei, este o carte numai bună de citit pentru cei care vor să încerce literatură clasică. Eu, personal, o recomand.
În încheiere vă propun un scurt exercițiu de imaginație în vederea aducerii romanului Marele Gatsby la actualitate. Transformați-l pe miliardar într-un băiat nou venit la voi în liceu, un băiat despre care nu știm foarte multe lucruri dar care dă petreceri geniale. Daisy poate întruchipa cea mai populară fată din scoală iar Tom, iubitul acesteia. Eventual, îl puteți face căpitanul echipei de football. Mai rămâne doar Nick care poate fi aceea persoană care nu se remarcă în mulțime dar care este rudă cu Daisy. Acum mai rămâne decât să creați o legătură de prietenie între baiatul nou venit, Gatsby, și Nick. Și gata! Aveți Marele Gatsby variantă 2018.
Instagramul blogului: https://www.instagram.com/luizacomenteaza.eu/
Blog Anastasia https://lumeavazutacusufletul.wordpress.com/:
Instragram: https://www.instagram.com/lumea_vazuta_cu_sufletul/
Blog Andreea: https://blogulunuisoricelcititor30.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/soricelul_cititor/
No Comments