Recenzie Călătorie în abis de Mădălina Rusescu

31/08/2018

calatorie-in-abisTitlu: Călătorie în abis

Autor: Mădălina Rusescu

Număr de pagini: 237

Editura: Libris Editorial

Iată că a venit vremea să scriem și ultimul articol pe vara aceasta. O vară superbă de-a lungul căruia am citit o mulțime de cărți minunate. O parte dintre aceste cărți le veți găsi în articolul 5 cărți de care m-am îndrăgostit vara aceasta.  Mai urmează un articol asemănător săptămâna viitoare dar acum să revenim la recenzia zilei. Vinerea aceasta îi este dedicată cărții Călătorie în abis de Mădălina Rusescu. Urmăresc această carte încă de la lansarea sa deoarece am fost impresionată de autoare. Atât eu, cât și Mădălina, ne-am petrecut adolescenta în curtea liceului militar de la Breaza. Nu s-a nimerit să fim în aceeași clasă. Când eu abia pășeam în clasa a 9-a Mădălina deja își etala mândră primele grade onorifice din armată.

 Liceul este pentru fiecare dintre noi o perioadă aparte, un interval de timp care pune cărămizi importante în construcția noastră ca oameni. Nu știu cât de des am stat de vorbă cu Mădălina în timpul liceului. Nu știu cât ar însemna în ore dacă aș compacta discuțiile din cei 3 ani de zile în care Cantemirul ne-a fost casă amândurora. Însă îmi amintesc perfect imaginea pe care Mădălina o lăsa fiecărui interlocutor. Sunt oameni care au ceva aparte, oameni care relaționează altfel cu viața. Iar, domnișoara autoare lăsa mereu impresia că pentru ea viața este o poezie de Blaga. Un poet pe care îl adoră.

Călătorie în abis de Mădălina Rusescu

 Călătorie în abis este cartea de debut a autoarei. Autoare care nici nu a apucat să schimbe de două ori prefixul în viață înainte ca semnătura sa să devină autograf. Pasionată de lumea poeziei, Mădălina a transformat  dragostea pentru lirism într-o operă epică. O operă în care, evident, nu a putut rezista să nu îl citeze de câteva ori și pe Blaga. Dragostea autoarei pentru poezie, pentru frumos și chiar dragostea pentru ideea de iubire i s-au transmis personajului. Cu greu am putut să îmi dau seama unde se termină Mădălina Rusescu și unde începe Cassandra, personajul principal al cărții Călătorie în abis.

 Apărută la Libris Editorial, Călătorie în abis spune o poveste în care extazul iubirii se îmbină cu haosul abandonului. Cartea, începe cu Scrisoare pentru tatăl meu. O scrisoare pe care o fiică i-o scrie tatălui său natural decedat. Urmând apoi ca cititorul să pășească în viața Cassandrei. O fată superbă aflată într-o continuă căutare de dragostea și de frumos, elemente necesare pentru clădirea unei familii așa cum își dorește ea.

 Tânăra în vârsta de 24 de ani își trăiește viața de basm din care lipsește doar cavalerul. Jurnalistă de profesie, Cassandra se bucură de ocazia de a călători o dată pe an timp de câteva luni într-o țară străină. Alături de prietenii săi din redacție, urmează să confecționeze din amintiri un număr senzațional  al revistei la care lucrează. Urmează să abandoneze frigul ce pune stăpânire pe București pentru a se putea încălzi la razele soarelui din Spania. Însă, anul acesta, călătoria pe meleaguri străine nu o mai încântă la fel de mult.

calatorie-in-abis

 Abisul personal

 Întâlnirea întâmplătoare cu un anumit bărbat îi ia atât mințile cât și sufletul Cassandrei. Domnul Teodorescu, medic rezistent. Și atât. Căci mai mult nu știm nici noi și nici tânăra noastră îndrăgostită. Din acest moment și până în ziua plecării în Spania, sufletul Cassandrei va duce adevărate războaie cu mintea sa. Să meargă sau nu să îl caute la spital? Dar, dacă este căsătorit? Oare el o va suna? Dacă o va căuta și ea va fi plecată?

 Această îndrăgostire fulgerătoare o face pe protagonistă să reflecteze din ce în ce mai mult asupra vieții și asupra sa. Devine mai conștientă de tot ceea ce se întâmplă în jurul său și parcă trăiește mai mult decât înainte. Chiar dacă zbuciumul interior nu se oprește niciodată, Cassandra capătă o aură de visătoare, specifică tuturor tinerilor îndrăgostite. Cântă din toată inima, se bucură de fiecare rază de soare și visează cu ochii deschiși la ziua când domnul Teodorescu o va strânge în brațe.

Însă, ce ne facem dacă un accident aproape mortal îi șterge toate amintirile tinerei? Cassandra s-a născut o dată acum două decenii și încă o dată cu puțin timp înainte să împlinească 25 de ani. Prinsă sub dărâmăturile cauzate de un cutremur major, tânăra intră în comă. Atunci când se trezește se lovește de un perete alb. Un perete care o separă de cei mai frumoși ani din viața sa. Și, evident, de amintirea tânărului ce i-a furat inima. Să fie soarta atât de rea încât să frângă o dragoste chiar dinainte ca aceasta să ia amploare? Sau e ceva mai mult de atât? Click aici pentru a achiziționa cartea.

 

No Comments

Leave a Reply