Bună tuturor. Cum weekendul tocmai a început m-am gândit să vin în întâmpinarea voastră cu o selecție de 5 cărți de care m-am îndrăgostit de-a lungul acestei veri. Cărțile sunt majoritatea apariții din ultimii 2 ani și, cred eu, că am reușit să aleg titlurile astfel încât cel puțin unul să vă atragă atenția. Ca să nu o mai lungim, vă invit la citit.
5 cărți de care m-am îndrăgostit vara aceasta
5. Flori pentru Algernon de Daniel Keyes
Simpaticul șoricel Algernon și-a făcut loc în inima mea încă de la primele pagini. Cartea îi are ca subiecți principali pe Charlie – un tânăr cu un retard mental și Algernon – un șoricel ajuns cobai. Întregul roman se compune din rapoartele pe care Charlie le scrie din momentul în care este ales ca subiect pentru experiment. Acest experiment dorește să mărească capacitatea intelectuală a unui om astfel, știința devenind stăpână atât pe trupul nostru cât și pe mintea noastră. Experimentul pare un succes în primă fază dar, datorită creșterii bruște a intelectului său, Charlie ajunge în ipostaza unui om matur din punct de vedere mental dar, încă copil din punct de vedere afectiv. Singurul său prieten permanent fiind chiar șoarecele care a suferit același experiment, Algernon.
Recenzia integrală a cărții aici.
4. Făpturi uluitoare de Tracy Chevalier
Dacă în primăvară vă spuneam că Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier este una din cărțile pe care le-am adorat în luna martie, 5 luni mai târziu revin cu o altă carte de aceeași autoare. Făpturi uluitoare de Tracy Chevalier spune povestea lui Mary Anning. Tânăra Mary se deosebește de ceilalți locuitori ai orașului său prin 2 aspecte. Primul, a supraviețuit când fulgerul a lovit-o. Al doilea, este un vânător de fosile. Și nu unul oarecare. Ci unul care va deveni faimos. Pentru că da, povestea lui Mary Anning nu este doar o închipuire a autoarei. Ci o poveste țesută în jurul unui personaj real din istorie. Prima femeia care a fost recunoscută în scris datorită descoperirilor pe care aceasta le-a făcut în domeniul fosilelor.
Recenzia integrală a cărții aici.
3. Regina Albă de Philippa Gregory
Regina Albă de Philippa Gregory o are în centrul său pe regina Elizabeth Woodville. Cartea face parte dintr-o ciclu de romane dedicat dinastiei Plantageneților, zugrăvind cu fidelitate una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Angliei – Războiul celor două roze. Ceea ce este remarcabil la regina Elizabeth este modul prin care aceasta își croiește ascensiunea spre tron. Devenind peste noapte dintr-o văduvă săracă aparținând micii nobilimi, regină. Tronul Elizabethei a fost adesea contestat datorită căsătoriei secrete cu Edward al IV-lea.
Pus pe tron de către Warwick, supranumit făcătorul de regi, Edward al IV-lea este primul rege aparținând casei York. Dreptul său la domnie fiind atacat adesea de către fosta regină, soția lui Henric al VI-lea, Margaret d’Anjou. Regina Albă surprinde pe întreg parcursul său luptele pentru tron dintre Margaret d’Anjou și Edward al IV-lea. Lupte cărora li se adaugă și frații lui Edward, amândoi schimbând taberele din cauza setei pentru putere.
Recenzia integrală a cărții aici.
2. Dispariția lui Daniel Tate de Cristin Terrill
Dispariția lui Daniel Tate de Cristian Terril este un thriller cum nu am mai citit. Dacă până acum majoritatea cărților de genul acesta au ca personaj principal pe cel care anchetează de data aceasta personajul principal este atât suspect, anchetator cât și victimă. Vorbim aici despre un tânăr a cărei vârstă este incertă. Știm doar că este prea mare pentru a fi primit în căminele pentru copii. Numele nu îl știm. Dar știm numele cui îl va împrumuta pentru a scăpa din ghearele poliției. Daniel Tate.
Daniel Tate este copilul unei familii bogate din America. Mama sa este moștenitoarea unui imperiu financiar iar casa în care locuia este un adevărat palat dintr-un cartier de lux. Am zis locuia deoarece Daniel Tate a dispărut. A dispărut acum câțiva ani, pe vremea când abia împlinise frumoasa vârstă de 10 ani. A fost nevoie doar de o plimbare cu bicicleta până la un amic. Un amic la care băiețelul nu a mai ajuns. De atunci cazul acesta a trecut din mâna poliției până a ajuns pe masa celor de la FBI. Și, totuși, nici aceștia nu au putut să îi dea de urmă. Cazul a rămas în așteptare până când băiatul al cărui nume nu îl știm a ales să se numească Daniel Tate.
Recenzia integrală aici.
1.Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel
Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel face parte din seria Anchetele lui Audrey Rose. Cartea aduce în atenția cititorilor evenimentele macabre care s-au petrecut în Londra secolului XIX. Ce a fost atât de atroce la acele agresiuni încât numele criminalului să fie amintit la o distanță mai mare de un secol? Un prim lucru ar fi faptul că cel care a revendicat crimele sub numele de Jack Spintecătorul nu a fost prins. În al doilea rând, faptul că misteriosul criminal fura organele victimelor.
Misterul lui Jack Spintecătorul va fi elucidat pe parcursul cărții de către tânăra Audrey Rose. O domnișoară din societatea londoneză, pasionată de medicină. Mai precis de medicina legală. Audrey Rose Wadworth, fiica unui controversat lord britanic, duce o viață dublă. Ziua, tânăra de doar 17 ani își împarte timpul între ceaiuri dansante, spectacole de circ și probe la croitoreasă. Seara, studiază în secret medicina și își ajută unchiul să facă autopsii.
Recenzia integrală a cărții aici.
Cam acesta a fost topul pentru cărțile favorite din lunile iunie și iulie. Dacă pe parcursul lunii august se va întâmpla să citesc niște cărți care vor merita să intre în acest top voi reveni cu o actualizare a acestuia. Între timp, vă rog să scrieți în comentarii ce cărți credeți că ar trebui să conține varianta actualizată a topului.
No Comments