Titlu: O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri
Autor: Krystal Sutherland
Nr. de pagini: 342
Editura: StoriaBooks
Traducător: Irina Stoica
Am zis că mă apuc de scris undeva pe la ora trei. Între timp mi-am descărcat un joc pe telefon și puf, s-a făcut ora patru. Dacă mă ridic de pe fotoliu și mă duc să îmi fac un ceai pun pariu că se ajunge la ora 5. Ca atare, am ales să renunț la ceai și să mă apuc de scris această recenzie. Nu de alta, dar în ritmul astă se face 2020 și eu tot nu mai apuc să scriu. Sau să fac orice altceva ce mi-am propus să fac astăzi. Vedeți voi, la fiecare început de lună îmi propun să fac câteva lucruri. La fiecare sfârșit de lună mă uit și îmi dau seama că nu am făcut nici măcar jumătate. Dar am în continuare această manie a listelor. Îmi fac liste pentru orice. Și tot în jurul unei liste se învârte și subiectul abordat astăzi aici pe blog.
O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri
O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri de Krystal Sutherland a apărut anul acesta la editura StoriaBooks, iar traducerea cărții este realizată de Irina Stoica. Menționez acest lucru deoarece o urmăresc pe Irina de ceva vreme atât pe instagram cât și pe youtube și îmi face plăcere să citesc cărți traduse de ea. În special datorită faptului că traducerea este una bună și nu strică cu nimic bucuria lecturii.
Subiectul abordat în O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri este unul actual. Mai exact, între paginile romanului de Krystal Sutherland vom descoperi boli mentale, negarea lor și consecințele acestor lucruri asupra unei familii. Esther Solar este convinsă că familia sa este blestemată. De când bunicul său a avut ocazia să se întâlnească cu însuși Moartea, fiecare membru al familiei a dezvoltat o frică teribilă. Frică ce într-un final i-a omorât pe o parte din ei.
Membrii familiei care și-au descoperit temerile, cei care sunt încă viață, doar supraviețuiesc. Tatăl lui Esther suferă de agorafobie și de mai bine de șase ani nu a mai ieșit din beciul casei. Mama lui Esther are teamă de ghinion. Ca atare, întreaga casă este plină de amulete, mai mulți iepuri umblă liberi ( o lăbuță de iepure poartă noroc, deci mai mulți iepuri mai mult noroc) și există și un cocoș care cică ar fi magic. Eugene, fratele fetei, a lipit toate întrerupătoarele din casă pentru a sta aprinsă, iar camera sa e plină de lumânări. Ați ghicit, teamă de întuneric.
Provocarea Hoțului
Cartea O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri începe chiar prin furtul listei ce dă numele romanului. Esther a conceput o listă cu 50 de posibile frici. Astfel, ea va încerca să le evite pe toate de-a lungul timpului pentru a nu găsi ceea ce este cu adevărat frica ei supremă. Jonah Smallwood, hoț de jeleuri și liste, îi lansează lui Esther o provocare. Să se întâlnească în fiecare săptămâna și să lupte contra uneia dintre fricile de pe lista sa. Să fie ea cea care rupe blestemul pe care Moartea l-a dăruit familiei sale.
Esther mi s-a părut remarcabilă atât prin curajul său cât și prin propria naivitate. Cum o întâmplare veche de ani de zile a convins-o pe aceasta să se ascundă în spatele personajelor în care se deghizează în fiecare zi, cum refuză să vadă adevărul și preferă să creadă în blestem, cum are curaj să caute chiar Moartea pentru a o lua la întrebări. Esther este un personaj fabulos prin modul în care se identifică cu foarte multă lume în căutarea propriului eu.
O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri este o carte simpatică. Începând de la coperta unu care este roz, continuând cu cea de-a doua pe care sunt printate mai multe pisicuțe, apoi ajungând la poveste. Este o carte ușoară, potrivită pentru a citi ceva relaxant, dar care dezbate și un subiect important. Mi se pare formidabil modul în care autoarea a reușit să ilustreze cât de mult control au fricile noastre asupra noastră doar pentru că noi le permitem acest lucru. Cartea poate fi achiziționată de pe cartepedia, carturesti sau de pe site-ul celor de la StoriaBooks.
No Comments