Pe scurt despre Străinul de Stephen King

02/02/2020

Copertă Străinul

Titlu: Străinul ( The Outsider)

Autor: Stephen King

Nr. de pagini: 704

Editura: Nemira

Traducător:  Ruxandra Toma

Nu pot să aleg momentul exact în care King a devenit unul dintre scriitorii mei preferați. Cred că s-a întâmplat undeva după Dolores Claiborne, în timp ce citeam Mr. Mercedes și încercam să dezleg tainele din spatele a ceea ce părea crima perfectă.  Unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la scrierea lui King este suspansul. Și nu mă refer la veșnica întrebare cine este criminalul? De cele mai multe ori știm încă de la început acest lucru. Partea pe care eu o găsesc fascinantă este cum anume s-au petrecut lucrurile. Încă un lucru pe care îl admir la scrierea lui King este modul în care acesta împletește supranatural cu realitatea. Cum esti convins că situația este într-un fel și apoi totul explodează în fața ta.

Străinul de Stephen King

Acțiunea din Străinul de Stephen King începe cu o crimă oribilă, victima fiind un băiețel. Acesta a fost omorât și abuzat sexual, iar ucigașul este extrem de ușor de identificat. De parcă ar fi vrut să fie găsit și arestat. Problema este că nimeni nu se aștepta să o facă. Da, știm că acest lucru este un clișeu. Dar dacă ucigașul dovedește că se afla la ceva kilometri distanță, are mai mulți oameni care confirmă acest lucru și mai este și filmat de către un post de știri?  Lucrurile se complică foarte rău pentru Ralph Anderson – detectivul care îl și arestează imediat pe cel către care indică dovezile.

Toată ancheta pare gata, iar dovezile solide. Ei bine, mare greșeală. Din momentul în care probele încep să se anuleze una pe alta, viețile oamenilor implicați în caz încep să fie în pericol. Un monstru cu paie în loc de ochi apare în visele unei fetițe, iar supranaturalul calcă pe străzile orașului Flint.

De ce să citești Străinul de Stephen King?

Din punct de vedere al genului polițist, acțiunea din Străinul e foarte bine conturată. Misterul crește direct proporțional cu numărul de pagini citite, iar implicațiile pe care o arestare publică le are sunt potrivite cu experiența reală a unui astfel de fapt. Niciun fapt nu este dus la extrem în ceea ce privește consecințele deciziilor celor din poliție. Tocmai acest lucru face ca întreaga acțiune să fie ușor de imaginat și îți dă senzația că ești unul dintre oamenii din sala de judecată.

În ceea ce privește partea fantasy a romanului, mă declar fascinată.  Mi-a plăcut extrem de mult cum Străinul a apărut în roman gradual. Cum trecerea dintr-un roman polițist către unul al supranaturalului a fost făcută pas cu pas  încât ajungeai să crezi că ceea ce se întâmplă în roman este adevărat. Spre deosebire de romanele Victoriei Aveyard în care personajele au puteri magice, se dau bătălii, avem vrăji, în Străinul avem o doză foarte mică de magie. Dar acea doză este concentrată cu măiestrie într-un personaj unic și extrem de controversat.

Sper că v-am făcut curioși în privința cărții Străinul de Stephen King. Iar pentru doritori, cartea este disponibilă pe libris, cartepedia, carturești, dar și pe site-ul editurii Nemira.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: