10 cărți pentru 2020

07/02/2020

Majoritatea lecturilor mele sunt alegeri spontane. Poate acesta este și motivul pentru care ajung să citesc ceea ce ar trebui pe ultima sută de metri și rareori mă apuc de o carte atunci când spun că fac asta. Sunt un cititor dezordonat și mă mândresc într-o anumită măsură cu acest lucru. În sensul în care încă rezist în acest haos de citit, recenzat, postat. Dar, fiindcă mereu există un dar, există și câteva cărți pe care îmi impun să nu le ratez. De ce? Deoarece consider că acestea ar avea un impact mai mare asupra mea și m-ar ajuta în ceea ce fac eu.  De obicei acestea sunt cărți la care nu m-aș încumeta dacă aș veni obosită de la facultate sau aș avea o zi proastă ( astea sunt zile pentru fantasy). Ca atare, introducerea fiind executată, zic să aruncăm o privire pe această listă de cărți.

 

 1. 21 lesson for the 21 century

Cartea aceasta a apărut și la noi datorită oamenilor de la Polirom. O găsiți aici sub denumirea de 21 de lecții pentru secolul 21.  Motivul pentru care am inclus-o în listă  este că găsesc interesantă scrierea lui Yuval Noah Harari și sunt curioasă în privința subiectelor pe care a ales să le dezbată în această carte. Spre exemplu, unul dintre ele este munca și faptul că atunci când vom fi mari s-ar putea să nu avem un loc de muncă.

2. The book of humans

The book of humans de Adam Rutherford se axează pe istoria evoluției noastre și ce anume ne face cu adevărat diferiți de animale. Majoritatea cercetătorilor au considerat de-a lungul timpului că sunt 4 lucruri care ne deosebesc în principal de celelalte mamifere. Unul dintre acestea ar fi războiului, altul ar fi relațiile sexuale care nu au la baza dorința de a avea urmași, controlul focului și în final capacitatea omului de a crea artă.

3. Excitant. Scurtă istorie a hormonilor

În această carte ni se prezintă influența pe care o au hormonii asupra noastră. Aceștia ne controlează metabolismul, comportamentul, somnul, schimbările de dispoziție, sistemul imunitar, lupta, abandonul – nu doar pubertatea și sexul. Pe scurt, această carte este o poveste despre cum substanțele chimice din corpul nostru ne fac ceea ce suntem.

4. Dopamina

Tot pe aceeași idee precum cartea de mai devreme, Dopamina este o poveste despre o substanță chimică din creierul nostru. Aceasta este considerată sursa comportamentelor și ideilor noastre culturale fundamentale.  Sper că aceste cărți o să mă facă să înțeleg o miime din modul în care creierul și corpul meu acționează înainte ca eu să am măcar șansa de a mă controla.

5. Învățare

Am această carte pe listă încă din iulie anul trecut când am primit-o la abonamentul celor de la DOR.  Anul acesta am scos-o din bibliotecă și am pus-o pe noptieră. Chiar nu mai e cazul să o ocolesc.

6. Întoarcere în Bucureștiul Interbelic

Mi-a plăcut foarte mult În intimitatea secolului 19 de Ioana Pârvulescu, iar de Black Friday am profit de ocazie și m-am luat și această carte de la ea. Autoarea are mai multe cărți ce urmează evoluția vieții din țara noastră din secolul 19 până în prezent. Momentan îmi mai lipsesc din ele, dar important este să o citesc pe aceasta mai întâi.

7. Andre Aggasi – Open. O autobiografie

În caz că nu am declarat acest lucru până acum, sunt o mare fană a tenisului. Chit că am practicat tenis de masă pentru 7 ani, mereu mi s-a părut mai spectaculos de urmărit tenisul de câmp. Ca atare, atunci când am aflat de la Andreea Chiuaru că această carte este scrisă în colaborare cu J.R.Moehringer ( de la care am citit Dulcele Bar) am sărit pe ea.

8. Anxietatea

În această carte se vorbește mult despre evoluția acestei boli de-a lungul istoriei. Spre exemplu, termenul de depresie nu a existat până în 1950. Ceea ce mi s-a părut șocant( din ce am citit până acum din carte) este faptul că de multe ori în cazul tipurilor de anxietate, a apărut mai întâi medicamentul și abia apoi diagnosticul.

9. Ascensiunea roboților

Trebuia să fie măcar o carte care să se potrivească și cu ceea ce studiez eu la facultate, nu?

10. Ludice. Exerciții de umor criptic

Mi-a plăcut foarte mult să citesc Dialoguri de duminică cu Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu. Tocmai de aceea am ales această carte în care Gabriel Liiceanu prezintă diferite situații dintr-o perspectivă comică, situații care te fac să privești viața cu un pic mai mult umor.

Cam acestea ar fi cele 10 cărți pe care eu le consider musai în anul acesta. Dacă lista ți se pare diferită de ceea ce am postat pe youtube, este pentru că lista aceasta nu cuprinde deloc cărți din genurile fantasy și thriller.

4 Comments

  • Amaya 07/02/2020 at 12:49 pm

    Cu drag recomand și eu „21 de lecții pentru secolul XXI”, „Excitat” și „Dopamina” – probabil una dintre cele mai bune cărți de știință pe care le-am citit vreodată.
    „Anxietatea” și „Ascensiunea roboților” sunt și pe lista mea de lecturi pentru anul 2020, iar despre celelalte menționate de tine voi căuta mai multe informații! 🙂
    Îți doresc spor la citit și la scris recenzii frumoase!

    • Poteca Luiza 07/02/2020 at 12:51 pm

      Mulțumesc frumos pentru recomandări. Acum îmi e chiar mai drag să mă apuc de ele🤗❤

  • bookbizz 08/02/2020 at 3:26 pm

    Baftă cu această listă și sper să fie lecturi pe gustul tău.

    • Poteca Luiza 08/02/2020 at 3:32 pm

      Mulțumesc frumos

Leave a Reply