Recenzie Mr. Mercedes de Stephen King

11/11/2018

Mr. MercedesTitlu: Mr. Mercedes

Autor: Stephen King

Editura: Nemira

Număr de pagini: 485

Traducător: Ruxandra Toma

În caz că ați uitat, vă reamintesc că la sfârșitul săptămânii viitoare începe târgul de carte Gaudeamus la Romexpo. Un eveniment de neratat pentru iubitorii de cărți. Ca atare, aici pe blog continuăm lista cărților pe care ar trebui să le vânați weekendul viitor. De data aceasta vin cu o recomandare de thriller. Un gen pe care îl ador încă din clasa a V-a când am descoperit-o pe Agatha Christie. Iar dacă Agatha este recunoscută drept regina romanelor polițiste atunci, cu siguranță, regele thriller-ului este nimeni altul decât Stephen King. Autor pe care îl găsiți la Gaudeamus la standul celor de la Nemira. Deci, de notat, treceți pe la standul lor. Dacă nu pentru King atunci măcar pentru toate noutățile literare pe care editura le-a scos toamna aceasta. Întorcându-ne la oile noastre, cartea de care vă vorbesc săptămâna aceasta este Mr. Mercedes, primul volum din seria Bill Hodges.

 Mr. Mercedes de Stephen King

 Mr.Mercedes de Stephen King pornește de la o crimă în masă. Sute de șomeri se află la coada unui târg de joburi într-un oraș din Midwest. Din senin, șoferul unui Mercedes intră în mulțime ucigând 8 oameni nevinovați și rănind mulți alții. Cazul îi este repartizat lui Bill Hodges, unul dintre cei mai buni detectivi. Însă, lunile au trecut iar indiciile pe care detectivul și partenerul său le-au găsit i-au dus pe o pistă moartă. Detectivul Hodges se pensionează, cazul rămâne nerezolvat iar infractorul neprins. Totul pare să stagneze. Până într-o zi în care fostul detectiv Hodges primește o scrisoare pe al cărui plic se află un emoticon zâmbăreț. Același emoticon pe care l-au găsit în mașina cu care a fost comisă crima de la târgul de joburi.

Ucigașul îi râde în nas fostului polițist. Râde de viețile tuturor acelor oameni care au pierit în urma a ceea ce el numește a fi una dintre cele mai bune zile ale sale. Râde de capacitatea poliției de a îl prinde și îl invită pe Hodges să se sinucidă cu pistolul pe care acesta îl ține lângă fotoliu. Să se sinucidă așa cum a făcut-o și proprietara mercedesului cu care a intrat în mulțimea de oameni. Ba mai mult, îl invită pe Hodges să ia legătura cu el prin intermediul site-ului Umbrela Albastră. Îl invită să vorbească și să afle cât de bine s-a simțit în momentul în care a simțit oasele oamenilor frângându-se sub roțile vehiculului.

Mr. Mercedes

 Unchiașul Bill

 Printre polițiști activi circulă o glumă referitoare la cei pensionați care refuză să iasă cu totul din meserie și întreabă mereu de cazurile în desfășurare. Foștii polițiști primesc porecla de unchiași.  Cu riscul de a deveni unul dintre aceștia, fostul detectiv se apucă să adulmece urmele ucigașului cu mercedes. Începând cu enigma cheii mașinii furate. Zic enigmă deoarece nici la câteva luni după teribila întâmplare, anchetatorii nu și-au dat seama cum a putut fi furata mașina doamnei Trelawney. Mașina nu a fost deschisă cu forța, doamna confirmă în repetate rânduri că a încuiat mașina iar cheia s-a aflat, pe tot parcursul timpul, în poșeta ei. Tot timpul s-a presupus că Mr.Mercedes a folosit cheia de rezervă a mașinii. Dar a fost o presupunere greșită.

Iar, acum este prea târziu ca doamna Trelawney să mai fie interogată, încă o dată. Motivul fiind că aceasta nu mai este printre cei vii. Poliția crede că s-a sinucis deoarece nu suporta faptul că, din cauza neglijenței ei legate de cheie, 8 oameni au fost uciși. Dar, dacă doamna nu mințea și chiar a încuiat mașina, atunci de ce a ales să își pună capăt zilelor? Să fie ea tot o victimă a lui Mr. Mercedes? Exact asta crede și sora sa. Ca atare, aceasta îl va angaja pe unchiașul Bill ca detectiv particular. Adevărul însă este că domnul Hodges era deja pornit să îl găsească pe criminal și fără să mai fie plătit.

Mr. Mercedes – un thriller de excepție

Mr. Mercedes de Stephen King este un thriller de excepție din punctul meu de vedere. Romanul este construit alternând acțiunea atât din punctul de vedere a lui Bill Hodges cât și din punctul de vedere al lui Mr. Mercedes. Cele două perspective se întâlnesc în puncte comune pentru a crea scene de o intensitate aparte. Jocul de-a șoarecele și pisica dintre cei doi este magnific mai ales că miza finală reprezintă viața a sute de oameni. Cine va ajunge primul la capăt? Mr. Mercedes pentru a crea o crimă în masă  sau Bill Hodges pentru a-l opri? Ei bine, dacă vă interesează finalul trageți un ochi pe site-ul editurii Nemira sau faceți-le o viză la Gaudeamus. Iar, dacă îl îndrăgiți pe bătrânul detectiv aflați că seria Bill Hodges cuprinde 3 volume care au fost traduse toate de către editura Nemira. Ultimul chiar toamna aceasta. Apropo, dacă cititul nu este suficient pentru voi, Mr. Mercedes există și în varianta de serial!  Iar pentru cei care îl adoră pe King, romanul său Frumoasele adormite, scris împreună cu fiul său, va putea fi cumpărat de  la târgul de carte.

No Comments

Leave a Reply