Recenzie Mara Dyer. Transformarea de Michelle Hodkin

18/10/2018

mara dyer

Titlu: Mara Dyer.Transformarea

Autor: Michelle Hodkin

Număr de pagini: 506

Editura: Trei

Traducător: Oana Dușmănescu

Este deja joi iar eu încă nu îmi dau seama cum au trecut atâtea zile în zbor. Raftul de cărți de pe noptieră a continuat să crească iar cel al cărților citite a rămas în continuare la o singură carte. O carte citită în timpul cursurilor, genul de carte pe care nu am putut să o las din mână indiferent cât de obosită aș fi fost. Nu doar o dată am adormit cu cartea în mână din cauza orelor târzii care mă prindeau citind. Ce e drept, pățesc asta de fiecare dată când citesc volumul doi al unei cărți care m-a fascinat. Și, în caz că nu era evident, săptămâna aceasta discutăm despre Mara Dyer. Transformarea. Iar, pentru cei care nu au citit încă recenzia de la volumul 1, vă las link aici.

Mara Dyer. Transformarea

Mara Dyer. Transformarea de Michelle Hodkin este continuarea care a depășit volumul precedent. Dacă la finalul volumul întâi, Michelle Hodkin își uimea cititorii chiar la finalul romanului și îi lăsa pe aceștia cu sufletul la gură, în volumul doi lucrurile încep să se clarifice. Mara, adolescenta în vârstă de 17 ani se află într-o situație de-a dreptul groaznică. Situația a început să îi scape de sub control din momentul în care a înțeles că are putere asupra vieților celorlalți. Din acel moment, Mara a mai avut foarte puține momente de liniște și toate fiind datorată lui Noah. Noah, iubitul perfect, băiatul care a frânt inimile tuturor atunci când a ales-o pe Mara.

Chiar dacă din exterior iubirea lui Noah pentru Mara pare fi ceva greu de înțeles, realitatea pe care cei doi o știu este de-a dreptul înfiorătoare. Cei mai mulți cred că prima oară când Noah a văzut-o pe iubita lui a fost în prima zi de liceu a acesteia. Adevărul însă este că Noah o mai văzuse și înainte. Atunci când Mara i-a apărut în minte sub forma unei imagini. Imaginea ei în timp ce țipa după ajutor printre dărâmăturile azilului în care prietenele ei și-au pierdut viața.

Viziunile acestea nu sunt un lucru străin pentru Noah. Ci o completare a talentului său. La fel ca și Mara, Noah are o abilitate cu totul și cu totul surprinzătoare. Dacă Mara poate rănii oamenii Noah îi poate vindeca. Asemenea perechii ying și yang, Mara și Noah reprezintă un cuplu a cărei putere de a rămâne împreună este dată fix de legea atracției polilor opuși.

Trecutul revine cu putere în prezent

mara dyer

Oricât de departe ai fugi de trecut acesta tot te va prinde. Aceasta pare să fie fraza centrală în jurul căreia gravitează acțiunea din Mara Dyer. Transformarea. Pe de o parte este vorba despre trecutul fiecăruia dintre cei doi adolescenți speciali. Pe de altă parte vorbim despre persoanele din trecut pe care credeam că le-am uitat dar acestea se încăpățânează să tot revină în viața noastră.

Asemănarea Marei cu bunica acesteia devine din ce în ce mai izbitoare. Cu atât mai mult încât fata află că bunica sa credea că are anumite abilități speciale. Bolnavă mental, probleme psihologice a fost verdictul pe care mama sa i l-a pus bunicii. Doar că Mara vede adevărul din spatele acestor vorbe. Că bunica era la fel ca ea. Odată conștientizat acest lucru încep visele Marei. Vise în care Mara vede secvențe din viața propriei bunici. Secvențe pe care nici mama sa nu le cunoaște, secvențe despre care nu a auzit vreodată. Dar le-a visat.

Pe de altă parte, trecutul devine și mai interesant atunci când, în păpușa moștenită de la bunica sa, Mara va găsi un medalion. Un medalion lucrat manual. Un medalion identic ca cel pe care Noah îl poartă. Care ar putea fi semnificația acestui set? În căutarea acestui răspuns Noah găsește o fotografie a mamei sale din facultate. O fotografie în care aceasta apare lângă bunica Marei.

Dacă v-am făcut deja curioși, cartea Mara Dyer. Transformarea este disponibilă pe libris.ro. Dacă nu sunteți încă curioși, aveți răbdare să terminați de citit acest articol.

Trecutul poate lua, de asemenea, și înfățișarea unei persoane. Spre exemplu înfățișarea fostului iubit pe care Mara îl credea mort. La finalul volumul 1, Mara leșină atunci când îl vede pe acesta în secția de poliție. Ca atare, este preluată de către o doctoriță specialist și inclusă în programul clinicii Horizon. Însă adevărul este că Jude este cât se poate de viu. Și are în plan să îi facă viața Marei un calvar. Să o facă să devină atât de paranoică și speriată, atât de instabilă, încât să fie internată la spitalul care stă în spatele clinicii Horizon. De ce să vrea să facă așa ceva? Ei bine, totul este parte dintr-un plan măreț în care Mara și Noah nu sunt singurii pioni.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: