Recenzie Adio, New Orleans de Ruta Sepetys

06/04/2020

coperta

Titlu: Adio, New Orleans

Autor: Ruta Sepetys

Nr. de pagini: 400

Editura: Epica

Traducător: Gabriela Stoica

Nu știu ce faceți voi zilele acestea, dar eu spionez încontinuu site-urile librăriilor pentru a prinde cele mai bune oferte și a-mi face un stoc generos de cărți. Tot mă uit pe libris.ro în speranța că fix cărțile din coșul meu vor intra la reducere. Și cum acest lucru nu s-a întâmplat încă, zic să ne ocupăm de o recenzie și poate în timpul acesta se înfăptuiește și minunea în cauza. Cartea despre care doresc să vă vorbesc astăzi aparține unei autoare deja cunoscute la noi în țară. Este vorba despre Ruta Sepetys, autoarea cărților Printre tonuri cenușii și O mare de lacrimi. Autoare cunoscută pentru cărțile sale de ficțiune istorică, Ruta Sepetys a ales să ne surprindă cu noul său roman: Adion, New Orleans.

Adio, New Orleans de Ruta Sepetys

Acțiunea cărții Adio, New Orleans se plasează în jurul anului 1950 într-un cartier rău famat, recunoscut în special pentru numeroasele sale bordeluri și pentru banii murdari obținuți ușor. Protagonista noastră este o tânără domnișoară de 17 ani care se chinuie pe cât posibil să nu iasă în evidență. Însă acest lucru este destul de greu, având în vedere că este fiica unei prostituate și protejata uneia dintre cele mai importante matroane din New Orleans.

Printre abilitățile pe care tânără Josie le posedă se înnumără trasul cu pușca la țintă, organizarea unei librării și curățenia în camerele bordelului lui Willie. Cam în felul acesta decurg și zilele fetei. Își petrece majoritatea timpului lucrând într-o librărie în care a ajuns și să locuiască, iar dimineața curăță rămășițele bairamurilor organizate de Willie. Deșii se învârte într-o lume în care sexul reprezintă o afacere profitabilă, Josie are planuri mult mai mari pentru ea.

O visătoare

Josie visează să spună cât mai repede: Adio, New Orleans. Deșii este recunoscătoare pentru protecția pe care Willie i-a oferit-o de-a lungul timpului, Josie își dorește o viață normală. O viață în care să nu fie recunoscută ca fiica unei prostituate și să nu îndure în mod repetat batjocora celorlalți. Acesta este și unul dintre motivele pentru care se lasă ușor cucerită de vorbele unui bărbat care o întreabă la ce colegiu studiază. Problema care apare este însă că respectivul domn este găsit decedat la nici 24 de ore de la întâmplare. Mai mult decât atât, Josie descoperă unul dintre bunurile domnului în camera mamei sale de la bordel.

Personajele din Adio, New Orleans

Adio, New Orleans a devenit rapid una dintre cărțile cele mai bune citite în luna martie. Modul în care viața lui Josie aduce împreună prima dragoste a adolescenței, rușinea cauzată de situația sa, trădarea propriei mame face din acest personaj unul extrem de realistic și curajos. Un amănunt care mi s-a părut interesant a fost modul în care mama lui Josie este ilustrată. O femeie de peste 30 de ani care se comportă precum o copilă îndrăgostită, o femeie care nu se maturizează și își trădează propria fiică pentru bărbatul pe care îl iubește și care o îmbracă în mătăsuri. Cred că este un exemplu perfect pentru deturnarea ipotezei populare că odată cu vârsta crește și înțelepciunea omului.

Aș putea să vă mai spun multe despre personajele din această carte. Un alt personaj frumos conturat mi s-a părut și matroana bordelului, dar nu ea este cea care m-a cucerit. Personajul care mi-a devenit cel mai drag este un băiat, posesor al unei motociclete și actor principal în fanteziile romantice ale tuturor fetelor de bogătași. Mi-a plăcut mult modul în care acesta explică atracția pentru el a acestor domnișoare cochete și cu nasul pe sus. Un personaj extrem de carismatic și care sigur va cucerii și inimile multor cititoare din secolul XXI cu ajutor aceleași motociclete și a unui drum de trei ore. Nu vă zic despre ce e vorba, aflați citind cartea Adio, New Orleans.

No Comments

Leave a Reply