Recenzie Miraj de Somaya Daud

09/04/2020

coperta Miraj

Titlu: Miraj ( Mirage)

Autor: Somaya Daud

Nr. de pagini: 336

Editura: Nemira

Traducător:  Ioana Vlad

Ce mai faceți? Eu pândesc în continuare acel cos de cumpărături de pe libris. ro, cos de care va povesteam în ultima mea recenzie ( o puteți vizualiza aici). Însă cum nu pare să am noroc, încă, zic să ne întoarcem la recenziile noastre obișnuite. Și să vorbim despre o fată care are un destin cât se poate de neobișnuit. Numele ei este Amani, are optsprezece ani și o găsiți între paginile romanului Miraj de Somaiya Daud.

Miraj de Somaiya Daud

Miraj este una dintre aparițiile de anul trecut ale editurii Nemira și, pentru a fi sinceră cu voi, mi-a atras atenția din cauza coperții. Au trecut vreo 4 luni până să ajungă până la urmă în posesia mea, dar și când s-a întâmplat am făcut două nopți albe împreună. Și cu ocazia aceasta vă sfătuiesc să nu o începeți la ore precum 11 noaptea fiindcă probabil vă va prinde 4 dimineața. Povestea din spatele cărții Miraj se întâmplă într-un univers diferit de al nostru, o lume în care omenirea locuiește pe diferite planete, dar care se confruntă cu o situația asemănătoare dictaturii comuniste.

Pe una dintre aceste planete se află familia lui Amani, trăind fericită chiar dacă vremurile în care se află sunt foarte aspre. Mai mult decât atât, urmează să participe la o ceremonie specială ce marchează aniversarea ei de 18 ani. În urma acesteia va primi tatuajul reprezentativ al neamului său. Doar că la mii de kilometrii distanță există o fată ce are același chip precum Amani. Și în timp ce Amani va avea tatuată pe chip o coroană, Maram poartă deja una pe cap. Maram este moștenitoarea imperiului și probabil a doua cea mai urâtă persoană din univers, după tatăl său.

Oglinda prințesei

Nu știu unde anume am mai întâlnit ideea de sosie a regalității, dar acest lucru se întâmplă și în cartea scrisă de Samaiya Daud. Amani ajunge să joace rolul de momeală, să participe la evenimente regale și să păcălească pe toată lumea. Acest lucru însă nu e ceva ce ar putea face natural. Tocmai de aceea trece printr-o instrucție asigurată chiar de prințesă în care aceasta nu se sfiește să își arate cruzimea. Și lucrurile probabil ar fi putut funcționa, dacă în armura de gheață a regalității nu ar fi apărut câteva fisuri.

Mi se pare interesant cum în ciuda statutului principial, lucrurile de care se teme cel mai tare Maram sunt unele obișnuite. Spre exemplu, o vizită la sora sa sau ori la propria bunică. Tocmai aceste întâlniri familiale îi dau ocazia lui Amani să arunce o privire mai atentă în viața moștenitoarei și să aibă la acest la câteva informații unice. Informații care sunt cu adevărat valoroase și care ar putea înclina balanța puterilor.

De asemenea, aceste vizite îi permit dublurii să interacționeze mult mai mult și cu persoanele din jurul prințesei. Unul dintre aceștia fiind chiar logodnicul tinerei, care nu știe despre înșelăciune. Idris este singurul supraviețuitor al familiei sale, familie care s-a ridicat împotriva regimului. De ce a fost lăsat să trăiască? Pentru a le reaminti tuturor ce se întâmplă cu cei care trădează monarhia actuală.

Trăgând linie și adunând…

Trăgând linie și adunând tot ce mi-a plăcut cu tot ce nu a fost pe placul meu, reiese că eu recomand cartea Miraj. O recomand mai ales celor care au îndrăgit Regina Roșie. Punctul forte al cărții, după părerea mea, este imaginea lui Maram. Imaginea acestei conducătoare care  vrea să pară rece și neîndurătoare, dar care este construită din piese micuțe și răni adânci. Ce nu mi-a plăcut foarte mult a fost un amănunt legat de ascunderea unui secret, lucru pe care l-am întâlnit în destul de multe cărți. Dar pot trece peste acest detaliu, deoarece acțiunea cărții m-a captivat și chiar aștept cu nerăbdare următorul volum al seriei Miraj.

No Comments

Leave a Reply