Titlu: Vânătorii de zmeie
Autor: Khaled Hosseini
Număr de pagini: 405
Editura: Niculescu
Traducător: Mihaela S. Oprea- Anton
De azi dimineață am dat în urmărire soarele. Cine l-a văzut e rugat să îl aducă înapoi! Asta nu este vreme de ieșit din casă. Ca atare, propun să le luam cele mai pufoase pijamale, o cană de ceva fierbinte și să ne așezăm cât mai confortabil în fața laptopului. Voi pentru a citi acest articol și a afla despre o carte minunată iar eu pentru a termina sezonul 1 din Gilmore Girls, serial pe care vi-l recomand cu drag. Cartea din această săptămână este una dintre cele pe care s-a pus praful vreo 10 luni înainte să apuc eu să o citesc. Mare greșeală deoarece cartea este de-a dreptul minunată, cu o poveste cu un puternic impact emoțional.
Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini
Dacă încă nu ați găsit cartea perfectă pentru a fi citită toamna, Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini este alegerea perfectă. Începând de la copertă până la ultima filă cartea este cu adevărat o operă de artă. De asemenea, Vânătorii de zmeie este una dintre cărțile care m-au făcut să vărs lacrimi. Deci, dacă sunteți genul de persoană emotiva ( cum sunt și eu) recomand să aveți în apropierea voastră un pachet de șervețele.
Romanul Vânătorii de zmeie îl poartă pe cititor într-o țară îndepărtată din Asia. O țară a tradiției și a onoarei. O țară în care locuitorii săi au fost împărțiți în două datorită strămoșilor lor. La urma urmei, eu eram paștun, iar el-hazar, eu eram sunit, iar el- șiit și nimic nu avea să se schimbe. Ne aflăm așadar în Afganistan.
Acțiunea romanului îl are în centrul său pe Amir. Un băiețel paștun al cărui tată era un om foarte influent. Băiatul creștea într-o casă enormă, avea tot ce își putea dormi iar de îngrijirea sa se ocupau cei doi servitori hazari ai familiei, Ali și fiul său Hassan. Baba, așa cum își numește Amir tatăl, a copilărit alături de Ali făcând împreună toate trăsnăile posibile. O generație mai târziu, Amir și Hassan duc tradiția mai departe în ceea ce pare o prietenie aparte.
Amir și Hassan
Chiar dacă între Amir și Hassan există o prietenie încă din frageda pruncie, cei doi nu se comportă de parcă s-ar afla pe aceiași treaptă. În primul rând, Hassan este servitorul lui Amir și abia apoi prietenul acestuia. Chiar dacă Hassan i-a fost mereu alături, chiar dacă l-a apărut de zeci de ori și a luat mereu vina asupra sa când Amir făcea o prostie, acesta din urmă tot nu îl consideră un prieten. Ci un slujitor. Ca atare, este responsabilitatea lui să ia vina asupra sa. Acest lucru explică și de ce Amir nu se joacă niciodată cu Hassan dacă sunt și alți copii de față. Pentru că, a te juca cu un hazar reprezintă o formă de înjosire pentru un paștun adevărat.
Pentru tine de încă o mie de ori sunt vorbele pe care Hassan i le spune lui Amir de fiecare dată când îi ia apărarea sau face ceva important pentru el. Hassan este primul care îi ascultă poveștile lui Amir, primul care îl încurajează să scrie și tot Hassan cel care îl apără cu praștia de unul dintre puști mai mari. Însă, atunci când roata se întoarce iar Hassan se află în primejdie, Amir alege să stea și să se uite la prietenul său în loc să îi sară în ajutor. Ba mai mult, va face tot posibilul să scape de Hassan din viața sa. De ce? Deoarece fiecare reîntâlnire cu acesta îi amintește de propria lașitate.
Fantoma prieteniei pierdute
30 de ani. De atâta timp este nevoie pentru ca Amir să își găsească curajul și să facă ceva pentru prietenul său. Este nevoie de 3 decade pentru ca Amir, scriitor apreciat în America, să aibă curajul de a se întoarce în fața prietenului său. Au trecut 20 de ani de când Amir a părăsit Afganistanul ascuns într-o cisternă. În vâltoarea politică și militară din țara sa natală, Amir va trebui să găsească curajul și să își înfrunte adversarul care i-a pândit întoarcerea. Problema este că, atunci când stai departe nu mai ai de unde să știi cât de puternic a devenit adversarul tău. Miza însă a rămas aceeași. Sufletul unui băiețel de 10 ani. Doar că de data aceasta praștia nu mai este în mâna lui Hassan. Ci în mâna fiului acestuia.
Recomand din suflet Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini. Este un roman intrigant, un roman despre relațiile umane și despre religie. Un roman despre Afganistan și despre legăturile de sânge. O poveste despre curajul unor copii de a lupta într-o lume a terorii cauzate de adulți. Pentru cei interesați cartea este disponibilă pe cartepedia, cărturești.
One Comment
Foarte drăguț! 😍Am mai auzit cât de frumoasă este cartea dar nu știam exact despre ce este! Mă atrage , după descrierea ta💕