Recenzie Hotel Iris de Yoko Ogawa

11/10/2018

hotel irisTitlu: Hotel Iris

Autor: Yoko Ogawa

Număr de pagini: 181

Editura: Humanitas

Traducător: Iuliana Oprina

 Colecția Raftul Denisei de la editura Humanitas a reprezentat mereu o colecție plină de surprize pentru mine. Cea mai recentă descoperire a mea din această colecție fiind Hotel Iris de Yoko Ogawa. O carte cu totul aparte care îmi întărește ideea că autorii din Asia au un curaj aparte în privința temelor abordate în cărțile lor.

 Subiectul abordat de către autoare în Hotel Iris este un subiect deranjant, un subiect controversat care cu siguranța va stârni conversații cel puțin interesante. Personajele principale ale romanului se află la poli opuși în ceea ce privește viața. Marie, este o tânără în vârstă de doar 17 ani ce își petrece timpul ajutându-și mama să administreze hotelul familiei denumit simplu hotel Iris. Personajul central masculin al romanului este  un bătrân traducător de rusă despre care se zvonește că și-a ucis soția.

Hotel Iris de Yoko Ogawa

 Aflată la începutul vieții sale sexuale, Marie va descoperi că este atrasă inexplicabil de o voce de bărbat, o voce gravă care se răstește dintr-una din camerele hotelului Iris. Taci târfă sunt singurele cuvinte pe care tânăra noastră le aude, cuvinte care îi vor stârni o curiozitate aparte datorită tonalității cu care au fost rostite.

Să fie de vină purtarea autoritară a mamei, faptul că încă de mic copil a fost crescută într-un mediu foarte sever? Aceasta pare a fi cea mai probabilă explicație legată de fiorul de atracție pe care Marie îl simte pentru un bărbat care adoră să înjosească femeile până dincolo de limite.

Pe de altă parte, bărbatul  are o viață cât se poate de suspecta. Pe lângă faptul că este singurul locuitor de pe insula F, modul în care soția sa și-a pierdut viața este încă dezbătut de către locuitorii orașului. Ceea ce Marie descoperă în șifonierul acestuia, o eșarfă cu pete de sânge, o face pe aceasta să creadă din ce în ce mai mult că bărbatul este într-adevăr un criminal. Arma crimei fiind, evident, eșarfa de mătase pe care bărbatul i-o va strânge în jurul gâtului și adolescentei.

Povestea dintre paginile romanului Hotel Iris este o poveste plină de forță, o poveste în care se ciocnesc principiile molare cu dorințele carnale. O poveste despre pierderi, despre aparențe înșelătoare și discuții din spatele ușilor închise. Personal, recomand această carte persoanelor care au trecut de vârsta de 17 ani deoarece anumite scene pot avea un impact destul de mare asupra cititorilor aflați la vârste fragede.

Cartea o găsiți în colecția Raftul Denisei și poate fi achiziționată de pe Cartepedia.ro

No Comments

Leave a Reply