Recenzie O simplă favoare de Darcey Bell

04/10/2018

o simplă favoare

Titlu: O simplă favoare

Autor: Darcey Bell

Număr de pagini: 365

Editura: Litera

Traducător: Manuela Bulat

O veche vorbă din popor spune că e bine să ne ținem dușmanii aproape. Iar prietenii și mai aproape. Folclorul s-a dovedit o sursă inepuizabilă de sfaturi demne de urmat. Multe dintre proverbele bătrânilor fiind testate de mai multe generații până să ajungă a fi luate în serios și amintite peste ani de zile. Ca atare, pentru cei care încă nu s-a convins de zicalele legate de prietenie pe care i le spunea mamaia sau tataie când era mic, am o recomandare literară. Fără să o mai lungim mai mult decât este necesar, săptămâna aceasta vorbim despre romanul ” O simplă favoare” de Darcey Bell.

O simplă favoare de Darcey Bell

Romanul O simplă favoare de Darcey Bell este întruchiparea perfectă a vorbei ferește-mă doamne de prieteni că de dușmani mă apăr singur. Până la urmă, cel mai adesea nu suntem păcăliți de oameni care ne arată de la început că nu ne plac. Ci de oameni care se comportă frumos cu noi, în care ajungem să avem încredere.

Personajul nostru principal, Stephenie, este o mămică singură care își crește cu multă dragoste fiul. Iar în timpul în care nu își supraveghează odrasla, mămica noastră este blogger. Și nu abordează orișice subiect pe blogul ei. Ci chiar creșterea copiilor. Știți și voi acel gen de site-uri. Cele pe care mamele din întreaga lume împărtășesc păreri legate de ce e bine să mănânce copii, unde găsești cele mai potrivite pijamale și cât de mult este în regulă să îți lași fiul la televizor.

Doar că, postarea ce deschide romanul O simplă favoare are un mesaj foarte diferit. Este un strigăt de ajutor din partea lui Stephenie pentru toate mămicile din lume. Motivul? Prietena cea mai bună a lui Stephenie este de negăsit. Aceasta a rugat-o pe mămica blogger să îi ia băiețelul de la școală și să îl țină la ea până pe la 9 când va veni să îl ia acasă. Nimic ciudat în legătură cu asta. Băieții celor două sunt prieteni și nu era prima oară când aceștia își petreceau zilele împreună în casa unuia dintre ei. Totul devine ciudat din momentul în care Emily nu mai vine să își ia copilul.

o simplă favoare

Mama Căpitan în acțiune

Stephenie este ceea ce personajele din carte numesc mamă căpitan. O femeie care renunță la tot pentru copilul său. O femeie care se dedică sută la sută acestuia. Renunță la slujbă, nu se mai aranjează, citește doar cărți despre educarea fiului său, etc. Iar, din momentul în care Emily dispare mama căpitan își va face simțită prezența simțită și în viața sa. Dar, o adevărată prietenă nu se poate mulțumi doar cu a-l consola pe băiețelul care și-a pierdut mama.

Ca atare, Stephenie face apel la toate mămicile din lume prin intermediul blogului său. Le cere să se roage pentru prietena sa dispărută. Le cere să o anunțe dacă o văd și așa mai departe. Ba chiar le explică cititoarelor sale modul în care ea devine în timp prezența feminină în viața lui Nicky, fiul lui Emily. Totuși,se pare că nu doar în viața acestuia. Ci și în viața soțului celei mai bune prietene. Care, în mod convenabil, a cam dispărut din peisaj.

Dar să nu uităm un lucru. Că Stephenie chiar a crezut că Emily este la fel ca ea. Și că este cea mai bună prietenă din lume. Cineva care o înțelege indiferent de ceea ce îi va povești. Nu s-a gândit niciodată că atunci când îți spui secretele unei persoane îi dai acesteia putere asupra ta. Nu i-a trecut nici o clipă prin cap că Emily adoră să aibă putere. Și mai ales, să o folosească pentru amuzamentul propriu.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: