Recenzie Unul dintre noi minte de Karen M. McManus

15/07/2018

 Unul dintre noi minte

 

Titlu: Unul dintre noi minte

Autor: Karen M. McManus

Număr de pagini: 386

Editura:  Herg Benet

Traducător: Cristina  Nemerovschi

 

 

  Dacă este vreo editură cu care nu am avut tangențe până acum aceea a fost Herg Benet. Pur și simplu nu a fost să ne întâlnim până când drumurile noastre s-au intersectat la Bookfest. În această intersecție se afla cartea despre care vreau să vă vorbesc astăzi: Unul dintre noi minte de Karen M. McManus. În caz că nu este prima oară când îmi citiți blogul, ar trebui să știți deja că sunt o mare fană a genului thriller. Cred că jumătate din biblioteca mea este reprezentată de acest gen.

Unul dintre noi minte e  povestea a ceea ce se întâmplă când cinci străini ajung în clasa de detenție a școlii, iar numai patru  ies de acolo în viață. Fiecare este suspect, fiecare are ceva de ascuns.

  Motivul pentru care aceste 5 persoane ajung în sala de detenție este cât se poate de dubios. Fiecare este prins având telefonul asupra sa în timpul orelor de curs de către același profesor. Ceea ce este cu adevărat ciudat este faptul că telefoanele care le-au asigurat detenția nu le aparțin. Cineva a vrut să aducă aceste persoane una în contact cu cealaltă. 4 dintre ele ascund câte un secret care le-ar putea afecta viața. Cel de al 5-lea deține o aplicație de bârfe care are reputația de a da aduce în atenția publicului lucruri pe care oameni le vor uitate.

   Personajele principale din Unul dintre noi minte

 Haideți să vedem cine sunt cei 5. Prima dintre ei este Bronwyn. Clasica tocilară după cum o descrie autoarea. Nu greșește niciodată, nu încalcă vreo regulă și va merge la Yale. Urmarea acestei facultăți fiind deja o tradiție în familia sa. O familie strictă care nu acceptă pete pe reputația sa cu greu câștigată.

Addy este prințesa liceului. Iar, ca orice prințesă a cărui sala a tronului este cantina, Addy este iubita unui jucător de football – Jake. Totul pare perfect clișeic până aici. Ceea ce este interesant în legătură cu ea, are legătură cu familia ei. O familie ale cărei femei par blestemate să nu reușească în plan sentimental. Totul pleacă de la mama ei, o femeie care se bazează doar pe aspectul fizic, care ar face orice să atragă atenția bărbaților și care îi reproșează propriei fete că nu este suficient de atractivă. Începând de la flirtul cu amicii săi, până la a-i spune lui Addy că nu este suficient de frumoasă pentru a sta la brațul lui Jake. Nici sora sa nu este mai norocoasă. Soțul său flirtând cu nerușinare, la propria nuntă, cu domnișoara de onoare.

Citind despre Addy și relația sa cu Jake ceva mi-a atras atenția. Și anume, în momentul în care Jake vine să o ia pe Addy de acasă acesta este nemulțumit de ținuta fetei. Deoarece urmau să meargă pe plajă Addy a ales să se îmbrace într-un hanorac, blugi și teniși. Imediat ce o vede Jake o întreabă O să porți chestiile alea Ads? Trimițând-o să se schimbe în ceva mai drăguț ce constă în haine mulate și sandale cu toc cui. Faină ținută pentru mers pe plajă, nu?

Persoanei cu numărul trei îi este atribuită porecla delicventul. Nate fiind deja eliberat condiționat pentru trafic de droguri. Și în cazul său povestea sa de viață depășește granițele poreclei. El fiind împins de situația financiară a familiei sale spre acest drum plin de întâlnire pe la secția de poliție. Iar, în cazul lui Nate, familia este reprezentată de tatăl său care își petrece tot timpul zicând mort de beat. Singura ființă din casa sa care îi dă atenție băiatul fiind șopârla pe care mama s-a i-a făcut-o cadou cu ani în urmă.

Cooper, persoana cu patru, este starul echipei de baseball. Antrenat de tatăl său încă din copilărie să strălucească pe teren, acum este momentul în care Cooper trebuie să lupte pentru o bursă pentru facultate. Și nu orișicare facultate. Ci una din top 5 în materie de echipe de baseball. Este o perioadă stresantă pentru el, o perioadă foarte fragilă. Bursa depinzând de talentele sale sportive dar și de reputația sa și de cât de corect este pe teren.

Ultimul, dar nu cel de urmă cum s-ar spune, este Simon. Cel care după o vară în tabăra de informatică, a lansat aplicația Despre Asta. Aplicație care a distrus reputațiile a zeci de elevi. Liceul este un loc mult mai decât pare iar bârfele sunt arma preferată a oamenilor. Zvonuri lansate menite să facă rău. Zvonurile lansate de Simon au, din nefericire, reputația de a fi adevărate. Astfel, nu ar trebui să ne mire că mulți dintre colegii săi îi vor răul. Totuși, cine l-ar ucide?

 Unul dintre noi minte

  Din 5 unul a murit. Unul dintre cei 5 este cel care a pus crima la cale

 De ce aduc vorba de uciderea liceanului? Deoarece la finalul detenției el este mort. Suspecții principali îi aveți enumerați mai sus. Oameni despre care Simon nu a scris niciodată pe aplicația. Asta până când, la câteva zile după decesul său, apare un articol despre cei 4. Articol plin de informații pe care niciunul dintre ei nu și le-a dorit dezvăluite. Fiecare are de pierdut enorm din cauza sa. Doi ar putea rata admiterea la facultate, unul dintre ei ar face pușcărie iar ultimul și-ar distruge relația.

Fiecare dintre ei are motivul crimei. Un secret care nu și l-ar dori dezvăluit. Singura diferență este că unul dintre cele patru secrete este o minciună. Dar cine a modificat adevărul din aplicația lui Simon și care este adevăratul zvon pe care acesta voia să îl lanseze?

 Unul dintre noi minte – mai mult decât un thriller obișnuit

 Unul dintre noi minte de Karen M. McManus este o carte  bună din punct de vedere polițist. Ceea ce o scoate în evidență este analiza psihologică a personajelor. Modul cum fiecare dintre ele este construit și cum viața lor este relatată. Fiecare dintre cele 4 personaje principale este construit cu grijă, sunt personaje complexe cu povesti de viață interesante, reprezentând tipuri umane. Romanul Unul dintre noi minte atrage atenția publicului asupra mediului școlar reprezentat de liceu. Asupra importanței pe care acești ani o au în viața noastră. Perioada liceului fiind definitorie pentru caracterul uman.

No Comments

Leave a Reply