Recenzie Cele mai strălucitoare stele de Anna Todd

25/10/2018

 

Cele mai stralucitoare steleTitlu: Cele mai strălucitoare stele

Autor: Anna Todd

Număr de pagini: 285

Editura: Trei

Traducător: Oana Dușmănescu

Să ridice mâna sus persoanele care nu și-au dorit niciodată să devină scriitori. Care nu și-au imaginat niciodată numele lor pe coperta unei cărți. Eu cel puțin îmi doresc de când am 12 ani să îmi transform semnătura într-un autograf de pe propria mea carte. Iar dacă este vorba să aleg un scriitor contemporan a cărei pasiune pentru scris să mi se pară superbă, alegerea mea este Anna Todd. Mi-as dori să pot scrie cu aceeași pasiune ca ea. Până la urmă 10 cărți publicate în 4 ani este ceva de-a dreptul remarcabil. Ceea ce îmi amintește de un comentariu al Agathei Christie despre ea însăși Sunt o mașină de făcut cârnați absolut minunată. Scriitoarea referindu-se în această glumă la numărul fantastic de romane pe care le publică cu regularitate.

Întorcându-se însă la Anna, o scriitoare care a debutat pe platforma wattpad, aceasta este cunoscută datorită seriei After. Serie pe care o putem numi cu ușurință un adevărat fenomen literar. Și când te gândești că totul a plecat de la un fanfict. Nici nu au apărut bine ultimele volume care completează mult îndrăgita serie că Anna Todd ne-a furat privirea cu o serie nou nouță. Volumul de debut al seriei Stars, Cele mai strălucitoare stele, a apărut la finalul lunii trecute la editura Trei.

 Cele mai strălucitoare stele de Anna Todd

 Cele mai strălucitoare stele de Anna Todd a fost una dintre cele mai așteptate apariții de anul acesta. Povestea o are în centrul său pe Karina, o tânără americancă în vârstă de 20 de ani. Ceea ce este deosebit la protagonista noastră este legat de locurile în care acesta și-a petrecut copilăria.  Mai precis, în mai multe garnizoane militare de pe teritoriul Americii. Provenind dintr-o astfel de familie, Karina înțelege faptul că războiul își lasă amprenta asupra omului și că nu există militar care să se întoarcă din Afganistan exact așa cum a plecat. Nu, oamenii capătă sechele atunci când sunt nevoiți să vadă cum camarazii lor sunt uciși, cum ei însăși sunt la un pas de moarte.

 Acesta este motivul pentru care atât ea cât și fratele ei geamăn, Austin, au jurat să nu se înroleze vreodată în armată. Asta și faptul că datorită modului de viață pe care l-au dus în garnizoane, mama lor și-a pierdut strălucitoarea. Datorită iubirii tatălui său pentru armată, relația dintre ei s-a degradat până au ajuns la certuri zilnice. În timpul acestor certuri, Austin și Karina se ascundeau la etaj visând la viețile lor departe de sistemul militar.

 Ajunsă la 20 de ani, Karina a reușit în sfârșit să se distanțeze de viața în cazarmă. Și-a cumpărat o căsuță în partea cealaltă a orașului și s-a angajat la un salon de masaj. Înafară de faptul că este obligată să meargă în fiecare marți la 7 fix la cină la tatăl ei totul e perfect. Și nici cina nu ar fi atât de rea dacă nu ar exista noua nevastă a tatălui său. O femeie pentru care aceste reușește să îți facă timp. Nu cum a fost în cazul mamei Karinei și chiar în cazul ei.

 Soldatul misterios

 Viața Karinei totuși este una bună. O viață pe care a reușit să și-o pună de una singură la punct. Ce e drept, casa mai are nevoie de câteva renovări, aleea ar trebui curățată, gardul reparat iar apa de la duș nu are presiune. Dar, în principiu, Karina este un adult responsabil care se poate descurca singur. Cel puțin asta încearcă să își dovedească sie și tatălui său. Totul pare destul de banal până aici, însă un anumit bărbat va face ca întreaga poveste să devină mai interesantă.

Deoarece colega sa de tură nu a venit încă, Karina alege să îi preia acesteia una dintre programări. Un bărbat proaspăt întors de pe front, în vârstă de 20 de ani al cărui corp o atrage pe tânără în mod inexplicabil. Dar asta probabil se datorează faptului că a trecut ceva vreme de la ultima sa relație. Bărbatul misterios nu ar reprezenta o problemă dacă, câteva ore mai târziu, nu l-ar găsi la ea în sufragerie împreună cu colega sa de muncă.

 Elodie este colega Karinei. Proaspăt căsătorită cu un soldat, aceasta nu este prea plăcută de celelalte soții ale bărbaților din garnizoană. Motivul? Faptul că ea și Phillip s-au cunoscut pe un site de întâlnire pentru soldați. Micuța Elodie a venit taman din Franța pentru a fi cu bărbatul viselor ei. Din nefericire, Phillip este plecat pe front iar Karina este cea care o ajută pe micuța franțuzoaică să se descurce cu sarcina care evoluează cu rapiditate. Ca atare, mare parte din timp, le vom găsi pe amândouă petrecându-și timpul în casa Karinei.

 Trecutul unui soldat

Revenind însă la Kael, putem spune că atracția pe care Karina o simte față de el este reciprocă. Povestea lor de dragoste i-a amploare cu o viteză de-a dreptul amețitoare. Însă, mai multe întâmplări fac ca în relația celor doi să apară mai multe fisuri. Prima întâmplare pare să fie întoarcerea fratelui Karinei. Faptul că acesta a fost pentru a doua oară arestat. Ori faptul că datorită lui, Karina și Kael au fost anchetați de poliția militară. Ce e drept, Austin a făcut mereu probleme. 

 Însă, cel mai mare impact asupra relației celor doi o are o singură după amiază. O după amiază în care Karina îl găsește pe tatăl său și pe Kael în propria sufragerie. Cei doi țipă unul la altul iar Karina decide să nu îi întrerupă, ci doar să asculte ceea ce vorbesc. Se pare că cei doi se cunosc dintr-o misiune comună. O misiune care s-a sondat cu mai mulți morți, un caz de parchet care a fost închis de urgență. Un caz care a dus la traume psihologice pentru unul dintre participanți. Kael răscolește trecutul iar tatăl Karinei face tot posibilul să îl convingă să nu. Ba chiar îi propune acestuia că se va ocupa personal de retragerea medicală a lui Kael. De ce? Dacă dosarul rămâne uitat, tatăl Karinei se poate retrage liniștit la pensie.  

Cele mai strălucitoare stele de Anna Todd abordează un subiect destul de diferit de faimoasa serie After. Noua serie promite mult mai multe secrete, mai multe intrigi și personaje mult mai bine conturate. Spor la citit tuturor.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: