Recenzie Warcross de Marie Lu

04/11/2018

warcross

Titlu: Warcross

Autor: Marie Lu

Editura: Leda&Edge

Număr de pagini: 364

Traducător: Iulia Dromereschi

Bun venit, noiembrie! Ei bine, dragilor, a sosit și ultima lună de toamnă. Lună care în rândul cititorilor este sinonimă cu târgul de carte Gaudeamus, târg organizat în perioada 14-17 noiembrie la Romexpo. Editurile scot deja de la cuptor cele mai fierbinți titluri ale momentului. De la continuări mult așteptate până la titluri celebre în străinătate ale căror traducere am așteptat-o cu sufletul la gură. Până să ajungem la București, rămânem aici pe blog și vorbim despre niște titluri minunate astfel încât voi să aveți cât mai multe cărți de căutat pe la standurile de la Gaudeamus. Astăzi vom vorbi despre o carte care a făcut senzație la apariția sa. O carte care s-a reîntors în atenția publicului de curând, mai ales că editura Leda&Edge a publicat și volumul doi al duologiei. Dacă nu v-ați prins deja despre ce este vorba, permiteți-mi să vă lămuresc. Astăzi discutăm despre Warcross de Marie Lu.

Warcross de Marie Lu

Recunosc, m-am ferit de Warcross atunci când a apărut. Nu sunt o mare fană a SF-urilor și am crezut că nu mă voi înțelege deloc cu romanul lui Marie Lu. Dar, în astfel de cazuri mă bucur atunci când nu am dreptate. Cartea Warcross mi s-a părut de-a dreptul fascinantă și parcă mi-a dat un pic de chef să mă apuc de învățat pentru testul la programare. În timp ce scriam problemele deja mă visam cine știe ce hacker nemaipomenit. Asta până am greșit la un exercițiu banal. Dar, ceea ce este important, este că Warcross este genul de roman inovator care cere să fie citit dintr-o suflare. Mai ales că acum, Wildcard, continuarea romanului este disponibilă și în limba română.

Titlul romanului, Warcross, reprizintă denumirea jocului din carte. Un joc care a spart barierele fizice și a devenit un mod de viață. Obsesia lumii a început cu zece ani în urmă iar astăzi mai bine de 90% din populația planetei ia parte la această lume virtuală. Pentru a te putea loga și a accesa acest nou mod de viață sunt suficienți o pereche de ochelari NeuroLink. Ochelari care se folosesc de senzațiile creierului pentru a suprapune peste realitate o lume virtuală. Poți alege să vezi cele două lumi suprapuse sau să te bucuri doar de experiența virtuală.

Popularitatea jocului este atât de mare încât an de an se organizează un campionat mondial. Un campionat în care mai multe echipe se înfruntă pentru marele premiu și toată faima care vine odată cu acesta. Poate părea pueril pentru mulți dintre noi, atâta importanță dată unui joc video. Adevărul este că, în viitor unde Warcross există, acesta nu este doar un simplu joc. În intermediul acestei noi lumi create oamenii își construiesc vieți. Reușesc să formeze afaceri. Moneda Warcross este nota. Iar acestea sunt convertibile în bani reali. Pentru unii din jucătorii de talie mondială, Warcross a reprezentat o șansă pentru bunăstarea propriilor lor familii.

Emika Chen

Acțiunea romanului o are în centrul său pe Emika Chen. O tânără hackeriță care lucrează ca vânător de recompense, urmărind jucători care pariază ilegal pe Warcross. De ce ar alege o tânără de 18 ani o carieră atât de dură, o carieră care nu îi ofere un venit stabil și de ce nu merge Emika la școală? Ei bine, pentru că așa a fost să fie. Deșii este un programator genial și un hacker nemaipomenit, Emika nu va putea lucra niciodată pentru o companie mare. Motivul? Un dosar penal pe numele său. Un dosar vechi de câțiva ani care reprezintă o pată pe numele ei și ca atare și șanse minime de a se angaja într-un domeniu respectabil.

Aflându-se într-o situație disperată, Emika face ceva cu totul și cu totul nebunesc. La deschiderea campionatului mondial de Warcross, sparge codul jocului și încearcă să între în meci pentru a pune mâna pe un bun virtual de mare valoare. Problema este că odată cu spargerea modului de spectator Emika își pierde anonimatul iar peste noapte toată planeta îi știe numele.

Ce faci când o tânără sparge codul de la jocul momentului? Joc la care au lucrat sute de ingineri și a cărei securitate este mereu întărită? Ei bine, legal ar trebui să o arestezi. Dar, din punct de vedere logic, ar trebui să o angajezi. Asta este ceea ce miliardarul Hideo Tanaka alege să facă. Să o angajeze pe Emika pentru a verifica securitatea jocului. Se poate spune că Emika a picat în joc la momentul oportun. Faimosul joc Warcross este continuu atacat de către un hacker denumit 0. Scopul acestuia? Asasinarea lui Hideo și distrugerea jocului Warcross.

Jucător- Vânător- Hacker- Pion

Hideo o angajează pe Emika pe post de spion în turneul de anul acesta. Ea urmează să ia parte la turneu ca unul dintre jucătorii surpriză și să fie integrată într-o echipa. Astfel, ea va putea avea acces la toți ceilalți jucători. Fiind deja un vânător de recompense de data aceasta ea trebuie să se descurce cu un rol dublu. Pe de o parte este jucătoare în turneul mondial. Pe de altă parte îl vânează pe cel care vrea să distrugă munca de o viață a lui Hideo. Însă povestea nu se oprește aici. Rolurile Emikei se vor schimba cu o viteză amețitoare, devenind din jucător, vânător, hacker și în cele din urmă pion. Un pion neînsemnat pe o tablă de șah uriașă. Un pion care nu a făcut decât să se sacrifice pentru un rege nebun.

Consider că romanul Warcross merită toate laudele care i-au fost aduse. Citându-i pe cei de la Kirkus Reviews, Warcross este un prim volum excepțional al unei serii cyberpunk, punctat de momente romantice și întorsături de situație demne de un thriller. Și, desigur, voi îl puteți achiziționa apăsând aici.

One Comment

Leave a Reply