Recenzie Singura amintire a Florei Banks

05/08/2018

Singura amintire a Florei BanksTitlu: Singura amintire a Florei Banks

Autor: Emily Barr

Traducător: Irina Stoica

Număr de pagini: 268

Editura: Epica

 

M-am tot întrebat care sunt lucrurile de care chiar mă bucur în viața mea. În final, când am găsit răspunsurile pe care le căutam, mi-am dat seama că unul dintre ele este legat de oamenii cu care împărtășesc aceleași pasiuni. Una dintre pasiunile mele fiind cititul le sunt recunoscătoare celor din grupul Prieteni cititori că m-au primit în rândurile lor. Dacă acum câteva luni când i-am cunoscut mă simțeam o străină printre ei acum pot spune că mă simt ca acasă. Ei sunt cei care m-au ajutat să mă formez ca blogger, cei care m-au ajutat să îmi descopăr gusturile literare și desigur, cei care mă susțin să citesc în continuare.

Printre aceștia evident se află și Anastasia și Adelina. Persoanele care și-au pus cel mai mult amprenta anul astă pe lista mea de cărți. Pe lângă ele însă mai sunt și Anda, Amalia, Miruna, Dariana și încă multe alte nume. Multe persoane faine, inteligente, culte și foarte prietenoase. Iar, pe parcursul acestei veri, în grup s-a întâmplat ceva foarte fain. Și anume, am pus la cale cartea călătoare. Ca atare, o carte anume a plecat de la Adelina și a trecut prin mâna mai multor prieteni cititori. În acest moment cartea se află la mine, în Prahova. A ajuns aici după o călătorie la Iași și se pregătește să plece la Bistrița Năsăud. Care este cartea care a vizitat deja mai multe orașe din țară ca mulți dintre noi?

Singura amintire a Florei Banks de Emily Barr

Singura amintire a Florei Banks de Emily Barr o are ca personaj central pe Flora, o tânără de 17 ani ce suferă de o formă de amnezie. Își amintește perfect ce s-a întâmplat în urma cu 7 ani dar nu își mai amintește ce a făcut acum 3 ore. Uită unde este, cine este și faptul că nu mai are doar 10 ani. Asta până când, într-o seară, este sărutată de iubitul prietenei ei cele mai bune. Ce este atât de special la acest sărut? Faptul că, a doua zi Flora își amintește sărutul. Singura sa amintire din ultimii 7 ani.

Din nefericire, pe lângă bucuria unei amintiri, Flora se va confrunta cu plecarea părinților din țară deoarece undeva în Paris fratele său trage să moară. Pe lângă acest lucru, datorită sărutului, prietena sa cea mai bună – Paige nu va mai vorbi cu ea. Iar, ca urmare acestor lucruri, Flora va rămâne singură acasă pe perioada în care părinții săi sunt plecați. Cât de greu poate fi pentru o tânără amnezică să nu dea foc la casă timp de o săptămână?

Cât de departe ne poartă dragostea și curajul în această carte?

Foarte departe. Cât de departe? Cam până la Polul Nord. Acolo unde, băiatul care a sărutat-o pe Flora a plecat să studieze. Acum, nu știu dacă este la fel și în cazul vostru, dar eu la 19 ani nu am plecat mai departe de 100 de km de casă de una singură. Fără părinți, fără prieteni. Și asta doar pentru că mă duceam la cămin, la facultate. Mai departe de atât? Într-un loc complet străin? Nu am fost. Și totuși, tânără aceasta amnezică a plecat taman până la capătul lumii datorită unui afurisit de sărut care se întâmplă să fie singura sa amintire.

Putem spune că personajul principal din Singura amintire a Florei Banks are mai mult curaj decât jumătate din populația globului. Flora este oricum un personaj aparte. Cu zâmbetul său inocent, părul lung și blond și privirea sa de copil, Flora este o tânără atipică. Fără a pune la socoteală amnezia sa. Dar totuși, cum poate să plece atât de departe. Datorită jurnalului său. Jurnal care începe cu câteva informații importante despre ea. Cine este, câți ani are, cine sunt părinții săi, unde locuiește și așa mai departe. Jurnal în care scrie de fiecare dată când își dă seama că e posibil să uite lucruri. Jurnal din care citește de fiecare dată când uită cine este.

Iar dacă se întâmplă să își amintească că este Flora atunci cu siguranță își amintește că are scris pe mâini detalii despre viața sa. De exemplu, locul unde este, ora la care trebuie să se întoarcă acasă, adresa, cine sunt oamenii lângă care este. Și, cel mai important, un tatuaj pe care părinții i l-au făcut. Un tatuaj cu numele său, Flora. Iar, lângă acesta un tatuaj pe care și l-a făcut ea. Fii curajoasă.

Singura amintire a Florei Banks – o carte despre voința unei amnezice

 În concluzie, Singura amintire a Florei Banks este o carte care vorbește despre ambiția și voința unei persoane. Indiferent de cât de greu este drumul pe care aceasta trebuie să îl parcurgă, indiferent de cât de greu pare startul acestui drum. Flora, o tânără de 17 ani ne-a demonstrat că se poate. Se poate în ciuda amneziei, în ciuda fricii, în ciuda distanței. Ea nu a căutat scuze precum facem noi mereu. Ea nu a dat înapoi și a zis că e mai bine să se ascundă sub pătură. Nu. Ea a plecat. Și a trăi o întâmplare atât de faină încât noi, cei fricoși, o putem citi în timp ce stăm la adăpost. Haideți să fim și noi măcar un pic curajoși.

Apropo, despre această carte călătoare a scris și Anastasia. Acesta este articolul ei: https://lumeavazutacusufletul.wordpress.com/2018/07/23/primul-maraton-de-citit-terminat-d-impresii-maraton3in7/

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: