Recenzie O viață măruntă de Hanya Yanagihara

18/11/2020

Titlu: O viață măruntă

Autor: Hanya Yanagihara

Nr. de pagini: 706

Editura: Litera

Traducător: Adriana Badescu

Cred că există o carte care să se potrivească fiecărei persoane. Fie că vorbim de cărți pentru romantici, pentru oameni visători ori, din contră, cărți pentru oameni interesați de stiințele exacte ale lumii, chiar cred cu tărie că există o carte potrivită pentru fiecare. La fel cum cred și că unele cărți sunt pentru toată lumea.

Sunt cărți care abordează subiecte grele, care vorbesc despre speranță, pierdere, cicatrici, depresie, cărți care sunt dureros de citit, dar pe care ar trebui să le parcurgem majoritatea dintre noi. Spun majoritatea fiindcă întotdeauna vor exista oameni care vor arunca cu pietre indiferent de subiect. O astfel de carte este O viață măruntă de Hanya Yanagihara. O carte care să ne amintească să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem, să nu mai fim invidioși și să înțelegem că cei care ne cauzează cel mai mult rău suntem tot noi.

O viață măruntă de Hanya Yanagihara

Cea mai grea întrebare pe care i-o poți pune unui cititor este legată de cartea sa preferată. Este imposibil să alegem una. Dar daca aș fi nevoită să recomand o singură carte dintre cele pe care le-am citit anul acesta, atunci aș spune fără ezitare O viață măruntă. Ideea de la care pleacă această carte este despre modul în care noi alegem să ne percepem viața și impactul ei asupra lumii. Atunci când ne raportăm la întreaga lume, sunt foarte puțini oameni care pot spune că au schimbat ceva cu adevărat. Însă atunci când lumea noastră este compusă din prietenii noștri, din familie, din oamenii de la locul de muncă, viața noastră măruntă capată proporții. Acest lucru este ilustrat de către Hanya Yanagihara prin intermediul vieților a patru adolescenți, surprinsi din momentul în care s-au întâlnit și până când moartea a început să îi cheme la ea.

William, Jude, JB și Malcom provin din pături sociale diferite, astfel încât presiunea socială și interioară pe care o simte fiecare este greu de înțeles de către ceilalți. Spre exemplu, JB nu poate înțelege ce anume i se pare greu lui Malcom care este născut într- o familie înstărită, la fel cum nici Jude nu poate înțelege de ce JB nu este fericit deoarece, spre deosebire de el, are o familie. Ceea ce îi leagă pe acești băieți atât de diferiți nu este altceva decât afecțiunea pe care și-o poartă unul altuia, afecțiune care nu ține cont de nimic material.

Despre neputință

O viață măruntă poate fi privită din foarte multe unghiuri. Aș putea scrie articole dedicate fiecărui subiect pe care această carte îl abordează începând cu ceea ce înseamnă succeul în viață, cu sanșele cu care plecăm în această călătorie, pasiunea pe care o avem pentru muncă, sacrificile pe care suntem dispusi să le facem, etc. Însă, cred că cel mai important subiect din această carte este neputința. Personajul care reprezintă punctul central de interes din această carte este Jude, unul dintre copiii cu care soarta s-a jucat cel mai mult. Rămas orfan la naștere, Jude va avea parte de o copilărie plină de orori pe care cartea ni le prezintă gradual. Yanagihara a structurat cartea astfel încât de fiecare dată când prezintă povești din trecutului lui Jude îți lasă senzația că cele acelea pe care le citești în clipa respectivă au fost cele mai rele pe care l-a putut îndura bietul copil. Și apoi te lovește din nou.

Toate aceste traume emoționale și fizice prin care este nevoit să treacă tânărul în copilărie și preadolescență lasă urme adânci în mintea sa, urme care îi vor defini o mare parte din întreaga sa viață. Problemele pe care acestea le-a ascuns sub pres și despre care a refuzat să vorbească îi vor distruge relații de prietenie, iubire, afaceri pe tot întregul vieții sale chiar și la mai bine de 40 de ani de la momentul în care au avut loc. O viață măruntă este mărturia durerii prin care trece Jude, modul în care acesta ajunge să se devalorifice singur și cum faptul că refuză să se vadă altfel decât un eșec îi urmărește pe toți prietenii săi. Oricât ar încerca fiecare dintre ei, nu îl pot face Jude să își schimbe cu adevărat conceptul pe care îl are despre sine, iar acest lucru se va răsfrânge și asupra vieților celorlalți. Sunt neputincioși în încercarea lor de-al salva pe el.

Despre O viață măruntă am scris probabil cel mai lung articol de anul acesta. Și am senzația că nu am reușit să transmit nici măcar o zecime din sentimentele și stările prin care m-a trecut autoarea acestei cărți.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: