Recenzie Unul dintre noi urmează de Karen M. McManus

07/12/2020

Titlu: Unul dintre noi urmează

Autor: Karen M. McManus

Nr. de pagini: 384

Editura: HergBenet

Traducător: Cristina Nemerovschi

Mai este tare puțin și mă apuc să scriu articolele cu titlul “Cărți de pus sub brad”. O colecție de articole coapte pe tot parcursul anului, frământate nopți întregi, aromate cu clasici, romantici și moderni, ascunse sub o pudră de fantasy, mistery sau thriller. O varietate de cărți numai bune de legat cu fundă și de pus în brad, toate disponibile pentru voi cu ajutorul spiridușilor de la libris.ro. Pe blog se găsesc deja articolele din anii precedenți, iar cele din ediția 2020 încep să apară odată cu finalul acestei săptămâni. De ce abia acum? Fiindcă în continuare găsesc cărți bune. De fiecare dată când cred că am definitivat lista cu recomandări… mai apare o carte interesantă. Cum este și cea despre care vom vorbi astăzi: Unul dintre noi urmează.

Unul dintre noi urmează de Karen M. McManus

Unul dintre noi urmează este continuarea romanului Unul dintre noi minte și este o carte dedicată răzbunării. Plecând de la ideea aplicației create de Simon în romanul trecut, cineva creează o variantă a jocului Adevăr sau Provocare. Un elev va primi un mesaj care îl va anunța că are la dispoziție 24 de ore pentru a alege ce va face: va îndeplini o provocare sau va suporta ca unul dintre secretele sale să fie dezvăluit întregului liceu?

În acest roman, Karen M. McManus a ales un alt grup de adolescenți cărora să le facă viața un calvar. Cei 4 din Bayview, eroii romanului întâi al seriei, apar doar episodic, autoarea punând accent pe modul în care viața celor 4 s-a schimbat în urma întâmplărilor din urmă cu aproape 2 ani. Totuși, câteva legături se păstrează între acestia și noile victimele ale autoarei. Maeve, sora mai mica a lui Bronwyn, este din nou în centrul atenției atunci când începe să îl urmărească pe noul atacator digital, dar mai ales când ajunge și ea victima acestui joc.

Romanul urmărește unul dintre anii decisivi în viața personajelor sale principale, momentul de cotitură în care aceștia ajung să privească viața din alte unghiuri și decid să schimbe anumite lucruri legate de ei înșuși. Această temă pare a fi recurentă în romanele lui Karen M. McManus, dar faptul că fiecare personaj trebuie să treacă de alte obstacole face totul să fie captivant și permite recunoasterea cititorului într-unul din personaje. Spre exemplu, Knox va trebui să lupte pentru a-și face vocea auzită atât în familie cât și la locul său de muncă în cadrul agenției “Până la proba contrară”. Pe de altă parte, Maeve va trebui să înțeleagă că ea este mult mai mult decât boala care aproape a răpus-o în copilărie. Nu este doar fata cu leucemie, este frumoasă, inteligentă și cu siguranță un anumit băiat va fi interesat de ea.

Minciuni și manipulare

Întreg romanul Unul dintre noi urmează este construit pe tema minciunii, manipulării și consecințele acestor fapte. Mi-a plăcut modul în care autoarea și-a forțat personajele să aleagă care sunt lucrurile importante pentru ei. Cum au ales să treacă peste dezvăluirea anumitor adevăruri, ce a fost mai important în prieteniile lor și în final cât de false sunt etichetele care le-au fost atribuite în liceu. De asemenea, mi s-a părut interesant cum este prezentată viața lui Phoebe. O tânără a cărei familie era extraordinară și care a ajuns, din cauza morții tatălui ei, într-o situație tristă în care legăturile dintre copiii s-au rupt, iar mama și-a pierdut dorința de a mai fi fericită. Și totul din cauza unui accident cât se poate de stupid, al căruit vinovat a scăpat nepedepsit.

Recomand această carte persoanelor care adora dramele cu adolescenți, celor cărora le-a plăcut Crima Perfectă și evident cititorilor lui Karen M.McManus.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: