Cuvinte în albastru intens – o poveste despre dragoste și cărți

24/04/2018

Cuvinte in albastru intens

Visul oricărui cititor înrăit este să trăiască de pe urma cărților pe care le citește. Fie că vorbim de visul de a devenit editor de carte, fie de dorința de a deveni proprietarul unei mici librării ori a unui anticariat, cititorul mereu va alege ceva ce îl va ține aproape de prețioasele sale cărți. Dragostea pentru cărți este ceva rar întâlnit în ziua de astăzi și tocmai asta face persoanele care citesc să fie atât de speciale. Iar, ca o consecință a acestui fapt, operele literare care au ca personaje cititori înrăiți sunt apreciate la scară largă.

O astfel de carte este și Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley apărută la editura Storia Books. Am cumpărat această carte la îndemnul unei prietene și după primele capitole deja devenise cartea mea preferată. Am îndrăgit anticariatul Cărțile Urlătoare încă de la prima descriere și m-am visat purtată printre rafturile acestuia. Și, nu doar o dată, m-am regăsit pe mine însămi în cuvintele personajelor.

Ceea ce este cu adevărat special la anticariatul Cărțile Urlătoare este Biblioteca Scriitorilor. O secțiune întreagă de cărți, care nu sunt date spre vânzare, în care cititorilor le este permis să însemneze citate, să lase notițe pe marginea foilor cărților ori scrisori printre filele acestora. Chiar de la o astfel de scrisoare începe întregul roman, o scrisoare lăsată de către Rachel, în ziua mutării sale, între paginile cărții Prufock și alte observații de T.S. Eliot.

Cuvinte in albastru intens

Scrisoare de mai sus este veche de 3 ani în momentul începerii acțiunii propriu zise. Cartea lui Prufock se află în continuare în anticariatul familiei lui Henry iar el și cu Amy își petrec timpul pe podeaua secției Cărți de dezvoltare. Timpul pare că a trecut în favoarea lui Henry. Acest lucru însă nu poate fi spus și despre Rachel a cărei viață pare să o fii luat la vale cu 10 luni în urmă. Pierderea fratelui său mai mare, Cal, a avut repercursiuni serioase asupra sa, culminând cu pierderea clasei a XII-a.

Cartea se compune din perspectivele celor două personaje principale, Rachel Sweetie și Henry Jones. Astfel, de-a lungul cărții vom întâlni aceleași evenimente povestite de doi oameni diferiți care, evident, gândesc și simt diferit. Acțiunea cărții începe cu două momente cheie, momente în care pare că cineva a apăsat un buton care să facă click și să dea drumul evenimentelor ce vor urma. Aceste două momente de click se leagă în așa fel încât pe parcursul întregului roman să formeze o poveste despre prietenie, dragoste și cărți.

Momentul cheie pentru Rachel este mutarea sa înapoi Gracetown, orașul în care a copilărit, și angajarea sa la anticariatul Cărțile Urlătoare. Potrivit parcă de o mână cerească, momentul cheie pentru Henry este despărțirea de Amy. Aceasta din urmă lăsându-l baltă datorită faptului că chiar dacă a încercat să îl iubească, nu a reușit.

Pare că totul e pregătit pentru ca povestea de dragoste dintre Henry și Rachel să înflorească. Dar, Rachel încă este traumatizată din cauza morții fratelui său și supărată pe Henry pentru răspunsul pe care acesta i l-a trimit în urmă 3 ani. Henry pe de altă parte, așteaptă ca Amy să se întoarcă înapoi în brațele sale cum s-a mai întâmplat încă din clasa a IX-a când fetele știau că, deși Amy poate că era cu alt băiat, eu îi aparțineam ei.

   Pe măsură ce romanul avansează cei doi descoperă cât de mare este puterea cuvintelor. Cât de mult înseamnă vorbele transmise prin intermediului unui stilou cu cerneală albastră și a unei foi ascunse mai apoi într-o carte. Atât Henry cât și Rachel învață împreună că nimic nu este mai puternic și nu îi  poate aduce mai repede împreună decât niște cuvinte în albastru intens.

Ca un bonus, printre perspectivele celor două personaje, autoarea a mai strecurat o poveste de dragoste. O poveste desprinsă din scrisorile a două personaje, George- sora lui Henry și un băiat misterios. Scrisorile încep cu mai bine de 3 ani în urmă oprindu-se brusc în urmă cu un an de zile. Lăsând-o pe George să viseze în continuare la tânărul care a reușit să vadă dincolo de masca pe care o poartă, și să spere că îi va afla identitatea.

Romanul Cuvinte în albastru intens mi-a plăcut foarte mult. Datorită poveștii, datorită personajelor dar și mai mult datorită mesajul. Cartea aceasta vorbește despre însemnătatea cuvintelor, despre cum niciodată nu vom putea să luam înapoi cuvintele pe care le-am lăsat să ne scape. Este o carte care vorbește despre frumusețea anticariatelor, a cărților și a sentimentelor exprimate prin intermediul cărților atât de către scriitor cât și de către cititorul care și-a lăsat amprenta asupra sa.

Cuvinte în albastru intens este una dintre cărțile acelea cu care am simțit o conexiune dinainte de a le citi. Este prima carte pe o am de la Storia Books și pot spune că mi-au făcut o primă impresia foarte bună. Irina Stoica este traducătoarea cărții, lucru pe care îl consider un bonus deoarece eu sunt una dintre urmăritorii Irinei. Cartea are 296 de pagini și se poate citi chiar și într-o zi ( cum a fost cazul meu) și o găsiți atât pe www.storiabooks.ro  cât și în majoritatea librăriilor online inclusiv Libris și Cartepedia.

PS: Încă un lucru pe care l-am adorat la cartea Cuvinte în albastru intens a fost coperta. Vă las o poză mai jos ca să vedeți la ce anume m-am referit.

 

Cuvinte în albastru intens

 

No Comments

Leave a Reply