Recenzie Închide ochii strâns

15/11/2023

John Verdon este un autor pe care l-am descoperit abia anul acesta, dar care a reușit să se plaseze rapid în topul preferințelor mele literare. M-am simțit captivată de abilitatea sa de a contura personajul detectivului Dave Gurney și de complexitatea intrigilor pe care acesta le abordează. Ceea ce îl diferențiază pe acest detectiv de alții este profunzimea cu care ne este prezentată viața sa, gândurile și modul său meticulos de a raționaliza. Din nefericire, doar primele trei volume ale seriei sunt traduse, dar măcar se găsesc toate pe libris.ro.

Închide ochii strâns – Mireasa a dispărut


În debutul romanului Închide Ochii Strâns de John Verdon, detectivul Dave Gurney se confruntă cu o anchetă aparent simplă, dar profund complexă. Un act brutal de violență are loc, iar aparențele înșelătoare ale detaliilor revelă un puzzle sinistru. Victima este o tânără mireasă, decapitată chiar în ziua nunții sale. Soțul ei, un psiholog genial care conduce institutul unde logodnica sa fusese înscrisă. Identitatea ucigașului este clară, sau cel puțin asta este impresia pe care ne-o lasă începutul romanului. Toate faptele par să indice către protejatul doctorului, un mexican care a devenit omul bun la toate din gospodărie într-un timp relativ scurt. Plus, abilitatea sa de învățare este fascinantă, acesta reușind să stăpânească lipsa engleză în decursul unui an. Toate aceste elemente conturează un tablou fascinant și tensionat, în care misterul se adâncește pe măsură ce Gurney explorează această poveste captivantă a crimelor și subterfugiilor psihologice.


În timp ce Dave Gurney se implică tot mai adânc în investigația în Închide Ochii Strâns de John Verdon, se întrezăresc detalii fascinante despre relațiile interumane și complexitatea personajelor. Mama miresei, în dorința sa de a aduce la lumină adevărul din spatele crimei, se arată dispusă să-l angajeze pe Gurney pentru a rezolva cazul. Cu o bogăție impresionantă, aceasta își laudă succesul financiar și își exprimă disprețul aparent pentru fiica ei, descriind-o drept genială, dar și ca fiind psihopată. În ciuda acestui ton aparent dur, se resimte și o undă de complexitate în relația dintre mama și fiica, iar dorința femeii de a vedea dreptate făcută și criminalul pedepsit adaugă un strat suplimentar de intensitate emoțională. În acest context, Gurney se află în mijlocul unei povești în care lupta dintre lumină și întuneric se desfășoară atât în investigație, cât și în profunzimile psihologice ale personajelor.

Privind în viața detectivului


În Închide ochii strâns de John Verdon, explorarea vieții de cuplu a detectivului Dave Gurney adaugă o dimensiune captivantă și complexă la poveste. Gurney, în ciuda pensionării sale, se află din nou în mijlocul unei misiuni tensionate, iar această nouă provocare aduce cu sine nu doar enigmele unui caz dificil, ci și o serie de complicații pentru relația sa cu soția sa, Madeleine. În ciuda faptului că ambii parteneri își doresc o relație liniștită, fiecare înțelege diferit însemnătatea acesteia. Gurney pare că poate fi atent la viața sa doar atunci când lucrează la o anchetă, în timp ce Madeleine își dorește ca Gurney să uite complet de viața sa de polițist și să nu mai aducă vorba de nimic din acest domeniu.

Per total, Închide ochii strâns este o carte foarte interesantă, iar faptul că avem de-a face cu o serie de cel puțin opt volume mă bucură nespus. Această expansiune a universului creat de John Verdon aduce cu sine promisiunea unei călătorii captivante și aprofundate în lumea complexă a detectivului Dave Gurney.


No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: