În ultima vreme am fost deosebit de atrasă de cărțile care îmi aduc aminte de basmele din copilărie. Nu mă refer neapărat la repovestiri ale basmelor respective, ci mai degrabă cărți care păstrează același aer de mister. Zilele următoare voi reveni cu o listă a tuturor cărților pe care le-am citit din acest gen, pe care le puteți găsi pe libris.ro. Ultimul roman pe care l-am citit din această categorie a fost Enciclopedia Spiridușilor de Heather Fawcett, primul volum din seria Emily Wilde.
Enciclopedia Spiridușilor – un basm
Dacă ești în căutarea unui cozy fantasy, cu o protagonistă excentrică, atunci Enciclopedia Spiridușilor este lectura perfectă. Dr. Emily Wilde este o savantă obsedată de spiriduși, ajungând în situații extreme datorită dorinței sale de cunoaștere. Călătoria sa pentru a finalizarea primei enciclopedii a folclorului spiridușilor este plină de sate ciudate, orășeni morocănoși și, desigur, creaturi răutăcioase. Ultima sa aventură o poartă într-o regiune nordică îndepărtată, Hrafnsvik. Un sat izolat care are pe atât de multe legende, pe cât reguli nescrise, iar protagonista noastră nu s-a gândit să le învețe pe cele din urmă.
Narațiunea este presărată cu o poveste de dragoste între Emily și rivalul său, Wendell Bambleby. La începutul romanului aflăm că Emily îl admiră, dar îl și detestă pe Wendell, iar apariția sa în acest sat pierdut de lume o înfurie într-o oarecare măsură. Inițial, am fost convinsă că profesorul a venit doar pentru a-i fura ideile tinerei, dar după peste 300 de pagini alături de Emily… putem spune că sunt făcuți unul pe celălalt. Wendell adaugă o notă de farmec cărții și menține lucrurile interesante, mai ales când intră în joc adevărata lui natură. Cartea sugerează, de asemenea, forțe mai întunecate care pândesc sub suprafață, adăugând un strop de intrigă.
Partea mea preferată
Punctul forte al cărții constă în construirea lumii. Heather Fawcett creează meticulos folclorul din jurul spirudușilor, adunând legende și povestiri vechi. Întâlnim povești despre copii furați de spiriduși răutăcioși, pacte încheiate cu zâne capricioase pentru frumusețe sau cunoaștere (cu consecințe neprevăzute, desigur) și tineri adulți care dispar în tărâmul ascuns, pentru a nu mai fi revăzuți niciodată. Aceste elemente ne amintesc că, deși sunt fascinanți, tărâmul spiridușilor trebuie să fie tratat cu atenție. Cercetarea meticuloasă a lui Emily, completată cu note de subsol și detalii academice, adaugă un alt strat de profunzime, făcând întreaga acțiune să pară reală.
Este Enciclopedia Spiridușilor următoarea ta lectură?
Dacă ești în căutarea unei cărți plină de aventură și cu un ritm rapid sau a unei povești profund emoționante, aceasta s-ar putea să nu fie cartea pentru tine. Intriga se desfășoară într-un ritm lejer, concentrându-se pe cercetările lui Emily și pe întâlnirile cu diverse tipuri de spiriduși. Cartea acordă prioritate atmosferei în detrimentul acțiunii, lucru pe care unii cititori le-ar putea găsi lent. În schimb, dacă îți dorești un roman care să te plimbe printr-o lume fascinantă, dacă esti fan al legendelor despre creaturi care schimbă copiii și fură adolescenți și nu cauți o carte plină de acțiune alertă, atunci Enciclopedia Spiridușilor este perfectă pentru tine.
No Comments