În anul 2018, când blogul luizacomenteaza.eu abia apăruse și biblioteca mea începea să prindă contur cu fiecare comandă de pe libris.ro, eram o mare fană a autoarei Colleen Hoover. Cartea mea preferată era Ugly Love: Despre fața urâtă a iubirii, iar volumul Totul se termină cu noi se afla imediat după ea în topul preferințelor mele. Atunci când autoarea a anunțat că va scrie o continuare pentru romanul din urmă, am fost imediat curioasă și mi-am luat timpul necesar să recitesc primul volum înainte de a citi Totul începe cu noi.
Lily și Atlas
Totul începe cu noi prezintă povestea de dragoste dintre Lily și Atlas, aceștia, predestinați să ajungă împreună. Este important de menționat că autoarea a afirmat că nu a planificat să facă o continuare în care povestea celor doi să fie în centrul atenției, dar rugămințile constante ale fanilor au convins-o. Din nefericire, se poate observa că Totul începe cu noi nu a avut parte de la fel de multă atenție precum volumul unu al seriei. Relația dintre cele două personaje principale curge atât de ușor în ciuda obstacolelor și a deciziilor care le schimbă viața în permanență, fără a exista momente în care aceștia discută cum o acțiune le va influența relația. Datorită acestor lucruri, relația lor este prezentată ca una ideală, în afara sferei realității.
Ryle și lipsa de asumare a consecințelor faptelor sale
Mi s-a părut mult mai interesantă relația dintre Lily și fostul său soț, Ryle. Autoarea a ilustrat cât de dificil este să ai ca partener în creșterea copilului pe cineva care te-a abuzat atât fizic, cât și emoțional și care refuză să accepte că divorțul este definitiv. În ciuda întâmplărilor care au dus la decizia de despărțire, Ryle continuă să se folosească de propria fiică pentru a avea un avantaj asupra lui Lily și încearcă prin cât mai multe mijloace să o pedepsească pe ea atunci când află că se întâlnește cu cineva. Mi-a rămas în minte o scenă în care cei doi se ceartă în privința custodiei, iar Lily îi spune lui Ryle că nu îi va lăsa fiica la el peste noapte până când aceasta nu va fi suficient de mare încât să poată vorbi. Motivul? Ca fata să îi poată spune mamei sale în caz că tatăl său o lovește sau o împinge.
Totul începe cu noi, familia lui Atlas
În Totul se termină cu noi, Colleen Hoover a ilustrat prin prisma lui Lily și a fetei sale cum un om poate rupe acest cerc al abuzului care are loc de mai multe generații. Aceeași idee este refolosită și în Totul începe cu noi, având de data aceata la bază povesea lui Atlas și a familiei sale. Consider că această parte a romanului nu a fost dezvoltată suficient. Consecințele abandonului emoțional și chiar a abandonului total în ceea ce privește un copil au cu siguranță un impact mult mai mare asupra acestuia decât un vocabular nepotrivit, așa cum este ilustrat în carte. În plus, integrarea unui copil într-o familie aflată în formare și adaptarea acestuia alături de persoane complet necunoscute sunt subiecte importante care, la rândul lor, au fost tratate superficial. Cel mai probabil, autoarea a ales să atingă aceste subiecte doar tangențial pentru a nu pune în umbră relația dintre Atlas și Lily.
No Comments