Recenzie: Vieți Paralele – Dani Aktins

28/02/2022

În urma unui eveniment în cadrul căruia am avut plăcerea să vorbesc despre dragostea mea față de lectură, am avut oportunitatea de a discuta cu unul dintre oamenii din spatele editurii Publisol. O editură destul de nouă pe piața de carte, dar care și-a adjudecat deja o autoare promițătoare: pe Dani Atknis. Dintre volumele autoarei sunt traduse în limba română: Vieți Paralele, Dragoste de mamă, Asta-i povestea noastră.

Vieți Paralele – Dani Aktins

Romanul care se află în centrul acestei recenzii este Vieți Paralele, fiind prima operă semnată de autoare pe care am citit-o, dar cu siguranță nu ultima. Autoarea m-a cucerit cu ideea de la care pleacă toată acțiunea romanului: bifurcarea realității. Crearea unui univers nou în urma unui accident teribil, permițând formarea a două variante ale viitorului. În situația creată în Vieți Paralele, factorul principal este moartea unui băiat. Acesta își riscă viața pentru a o salva pe cea a protagonistei.

Pe lângă această idee, potrivită mai mult romanelor SF, Dani Aktins utilizează în compunerea narațiunii și sindromul supraviețuitorului, tragedia care îl marchează pe cel rămas în viață. Astfel, persoana care continuă să trăiască suferă din cauza morții prietenului său, consideră că viața proprie nu merita acest sacrificiu și continuă să își refuze fericirea ca o formă de pedeapsă. Această formă de neglijare se extinde, în cazul acțiunii din Vieți Paralele, și asupra stării fizice.

Povestea unei alte posibilități

Cel mai interesant amănunt al cărții a fost suprapunerea celor două lumi diferite. La un moment dat are loc un fel de breșă, iar acest lucru o trimite pe Rachel cea rănită în lumea “perfectă”. Din nou, un punct forte al cărții a fost că autoarea a arătat cum personajul care a fost rănit a fost mult mai rapid în a lua decizii atunci când i s-a oferit oportunitatea de a fi fericit. Pe de altă parte, mi s-a părut puțin aiurea modul în care o tânăra jurnalistă, dispusă să sape după adevăr, o femeie puternică, a iertat și a închis ochii pentru atât de multe lucruri fundamentale în viața sa.

Povestea de dragoste din Vieți Paralele mi s-a părut simpatică, o dragoste adolescentină care are ocazia de a se transforma într-o relație câțiva ani mai târziu. Această iubire are în continuare inocența și bucuria specifică relațiilor din liceu, dar consider că ar fi meritat o relatare mai complexă și ocazia de a se desfășura pe un timp mai îndelungat. Pe de altă parte, această poveste este constrânsă de acțiuni temporale ale universului alternativ. Per total, situația creată mi s-a părut o alegere nefericită.

Mi s-a părut promițătoare și povestea inițială a romanului, cea de până în momentul bifurcației. Mi-ar fi plăcut să am ocazia de a citi și continua acesteia, cred că ar fi fost interesant să o vedem pe această femeie alegând să își confrunte demonii și reușind să își ridice viața din situația tristă în care ajunsese.

Wrap Up

No Comments

Leave a Reply