Recenzie Unul câte unul – Ruth Ware

02/02/2022

După cum v-am povestit în articolele anterioare, sunt multe lucruri pe care le vreau de la anul 2022 în materie de lectură. Unul dintre acestea fiind întoarcerea către genul polițist, gen care mi-a marcat adolescența, când adormeam la 2 dimineața citind Agatha Christie. Iar în cazul în care și voi aveți chef de ceva nou în biblioteca voastră, prietenii de la libris vă sar în ajutor cu câteva reduceri. De la lichidări de stoc la reduceri de 25% la anumite edituri, echipa libris a reușit să acopere unul câte unul toate genurile pe care ați vrea să le încercați. Și tot unul câte unul au fost rezolvați și oaspeții unei anumite cabane din munți. Dar pentru a afla de ce, va trebui să citiți Unul câte unul de Ruth Ware.

Unul câte unul – Ruth Ware

Nu am mai citit nimic de Ruth Ware până acum, deși mărturisesc că mai aveam o carte de-a autoarei în bibliotecă în afara de aceasta. Însă acest lucru se dovedește un avantaj în acest moment deoarece chiar sunt curioasă să mai citesc ceva în stilul autoarei. Unul câte unul începe într-un mod aparte, cu o prezentare a profilurile tuturor celor care vor fi la cabană. Totuși, trebuie să aveți în vedere că nu discutăm despre profilurile psihologice ale acestor oameni, ci de cele din aplicația Snoop. Această aplicație îți permite să spionezi pe oricine are profil public și să asculți orice anume ascultă acesta în momentul de față. Prin prezentarea muzicii pe care o ascultă personajele sale, Ruth Ware face un pas înainte și îi permite cititorului să se conecteze la un nivel mai profund cu personajele din roman.

Acțiunea este prezentată din două perspective, iar personalitățile celorlalte personaje sunt descrise din punctul de vedere al acestor două femei. Prima este Erin, gazda cabanei, care încă de la început pare cumva nepotrivită în tot acest peisaj, de parcă se ascunde de ceva anume din trecutul ei în vârful muntelui. Cea de-a doua este Liz, o fostă angajată a Snoop, despre care nu știm nimic și nu înțelegem de ce anume a fost invitată în această excursie din moment ce niciunul dintre angajați nu îi este prieten.

Personajele romanului

Unul câte unul este creată astfel încât să nu poți avea personaje preferate, poate doar bucătarul. Angajații Snoop sunt prezentați în toată splendoarea lor de copiii de bani gata, de oameni cărora rareori le-a fost refuzat ceva și parcă ai impresia că țipă după criminal să vină să îi termine. Ceea ce nu știu ei este că ucigașul este deja împreună cu ei. Conflictul cărții pornește de la o neînțelegere legată de preluarea sau nu a companiei de către o altă firmă, iar balanța urmează să fie înclinată de o persoană care a primit în trecut 2% din acțiuni. Lucrurile nu sunt încă decise când prima persoană își pierde viața în ceea ce ar părea un accident nevinovat.

Mai mult decât nefast, un eveniment îi obligă pe acești oameni care nu se suportă prea mult între ei și care sunt certați din cauza banilor să stea izolați împreună în cabana din Alpii francezi. O avalanșă de proporții masive are loc, distruge una din părțile adiacente ale cabanei, taie liniile de telefonie și distruge alimentarea cu energie electrică. Faptul că oamenii sunt prinși fără posibilitatea de a fugi, că printre ei se află un criminal care a ajuns deja la a doua victimă și nimeni nu are idee, nimeni nu bănuiește pe cine trebuie… acest lucru a făcut cartea mult mai interesantă.

Totuși, preferata mea a fost tușa de la final a autoarei. Partea în care ni se dezvăluie o parte din trecutul criminalului, cum acesta a fost multă vreme un pion pentru cei care trebuiau să îi fie prieteni, cum acțiunile sale ar fi putut fi prevenite dacă alte persoane nu l-ar fi atacat mai întâi… Acest lucru a făcut cartea să merite 4 steluțe din partea mea. Această concluzie care arată că unii dintre cei mai răi oameni pe care îi întâlnim… sunt  consecințele faptelor altor oameni.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: