În primul rând, vreau să vă urez tuturor un nou an plin de liniște, bucurie și lucruri frumoase. Anul 2022 este un an care se anunță încărcat cu de toate în ceea ce privește blogul și abia aștept să vedeți ce am pregătit pentru voi. Și pentru că vreau să începem anul acesta într-un mod special, m-am gândit că nu se poate mai bine decât cu primul volum din seria Illuminae, o serie cu totul aparte.
The Illuminae Files – volumul 1
În primul rând, vreau să vă spun că acest volum a fost alături de mine la trecerea dintre ani fiind început în 2021 și terminat în 2022. În al doilea rând, seria The Illuminae Filles este o colaborare între doi autori, dar cel care m-a făcut să cumpăr cartea a fost Jay Kristoff, autorul pe care îl apreciez foarte mult de când am citit primele două volume din seria Nevernight. Și în final, această serie este cu totul aparte datorită formatului unic în care este scrisă. Întreaga carte este construită sub forma unui dosar ajuns în mâinile cititorului după lungi peripeții, cu o parte din documente clasificate,
altele ascunse vedere sau schițe pline de corecturi. Există imagini ale navelor, conversații întregi care par a fi introduse în carte sub formă de screenshot-uri și chiar banouri de bord afișate pe fundal negru.
În ciuda inovației pe care o aduce acest mod de prezentare care surprinde cititorul, Illuminae are și un minus din același motiv. Dacă în mod normal o carte te prinde în primele 50-60 de pagini, în cazul acestui roman durează mai mult până cititorul intră în poveste tocmai din cauza formatului acesteia.
Illuminae – povestea unui geniu în calculatoare, a unui AI și a unei molimi
Trecând acum și la povestea propriu zisă, Illuminae are la bază viața supraviețuitorilor în urma unui atac asupra unei colonii spațiale. Toți cei care scapă se află la bordul a trei nave, însă lucrurile sunt deosebit de dubioase. Nu sunt cu adevărat în siguranță fiind urmăriți de către atacatori, nu receptează transmisiuni de la alte nave și nici resursele nu sunt chiar în stocurile care ar trebui. Însă nu aceste lucruri sunt cele care asupra căruia se concetrează firul narativ, ci asupra secretelor pe care comandanții navei le ascund și asupra AI-ului care coordonează cea mai mare dintre nave. Lucrurile o iau în permanent razna, iar protagonista noastră încearcă din greu să acceseze documentele secrete ale personalului de navigare pentru a înțelege de ce anume ar trebui să se teamă cu adevărat.
Cartea aparține, evident, genului SF, dar poate fi considerată și Young Adult Fiction datorită personajelor sale, a modului în care aceastea comuncă între ele și a plot twist-urilor care au loc. Dar cel mai important… nu e așa că vă era dor de acest gen de mesaj? Nu știu de voi, dar când eram mai mică mereu trimiteam astfel de lucru pe yahoo messenger.
No Comments