Rebelul Nisipurilor. De ce anume recomand romanul?

26/10/2021

Titlu: Rebelul Nisipurilor

Autor: Alwin Hamilton

Nr. de pagini: 288

Editura: Nemira

Traducător: Florina Pîrjol

Cred că am ajuns în acel punct în care pot spune că am citit, de-a lungul timpului, peste 100 de cărți cu elemente fantasy. Începând cu cărțile ușor paranormale scrise de Amanda Quick până la autoarele “grele” din afară precum Sarah J. Maas, Cassandra Clare sau Jennifer Armentrout. Multă vreme am fost o mare fană a acestor autoare, în special al primelor două. Dar citind atât de mult, nu ai cum să observi un anumit model care pare să domine această lume a romanelor fantasy young adult. În majoritatea romanelor în care avem de-a face cu o eroină, aceasta este predestinată să  salveaze lumea, are  puteri extraordinare și formează un cuplu cu cel mai puternic dintre personajele masculine. Mai mult decât atât, multe romane par să abandonze genul fantasy în favoarea unor romane romance în care personajele au și niște hocus pocus prin ele. Dacă și voi aveți aceeași impresie legată de lecturile voastre, ați ajuns unde trebuie. De ce? Fiindcă urmează o serie de recomandări fantasy aparte, iar astăzi începem cu Rebelul Nisipurilor.

Rebelul Nisipurilor de Alwin Hamilton

În primul rând, acțiunea din romanul nisipurilor îmbină două regiuni diferite ale globului. Pe de o parte, avem lumea orientală, dunele de nisip, căile religioase, organizarea familiei în jurul bărbatului și a primei soții a acestuia, supunerea tuturor în jurul sultanului. În contrast cu această lume, avem elemente western care par desprinse din filmele americane: fabricile de arme, concursurile de tras la țintă,etc. Începutul romanului ne prezintă o tânără a deșertului, care este disperată să scape din orașul natal și de familia unchiului său. Ce o recomandă pentru un astfel de lucru? Abilitatea sa strălucită în mânuirea armelor, curajul și, dacă mă întrebați pe mine, un noroc nemaipomenit de a ajunge direct în bătaia puștii altor persoane.

În al doilea rând, interesul romantic din această carte nu distrage atenția de la lupta lui Amani, protagonista noastră. Chiar dacă și în această carte avem un tânăr răpitor, acesta nu joacă rolul prințului pe cal alb, dar nici rolul temnicierului, rămânând un personaj secundar pe parcursul desfășurării acțiunii.

Un alt plus pentru romanul scris de Alwin Hamilton este faptul că nu a lăsat Rebelul Nisipurilor să fie doar despre o tânără care vrea să evadeze, ci despre o rebeliune. O rebeliune în care această tânără nu este o stea călăuzătoare, nu se luptă în numele său și nu reprezintă persoana care va salva întreaga lume. Dimpotriva, este una din zecile de piese care fac aceasta acțiune să ia amploare. Prin faptul că nu a creat o eroină atotputernică, dar că îi permite acesteia să fie puternică atât prin ceea ce a învățat cât și prin ceea ce este, autoarea i-a permis cititorului să empatizeze mult mai mult cu personajul său.

De asemenea, partea care mie mi-a plăcut cel mai mult, a fost legată de legendele cu care cartea este presărată. Nu știu dacă acestea au vreo rădăcină în legende populare din diferite părți ale lumii sau au fost inventate doar pentru construirea acestui univers ficțional. Însă ceea ce este interesant este modul în care legendele din carte și momentele alese pentru a fi introduse crează o vrajă asupra cititorului și îl obligă pe acesta să caute detaliile care ar putea face legătură cu Amani și cu situația în care aceasta se află.

Per total, Rebelul Nisipurilor a fost o plăcere în ceea ce privește lectura. Mai mult decât atât, în momentul în care scriu acest articol, am terminat deja volumul doi care mi s-a părut chiar mai fermecător și abia aștept să ajung la librărie pentru ultimul volum al trilogiei. Însă dacă nu aveți timp sau nu aveți norocul de a avea o librărie în zona în care locuiți, gășiți romanul pe libris.ro, iar în momentul de față fiecare dintre volumele seriei se bucură de o reducere de 20%.

Recenzia volumului 2 – Trădarea Tronului – aici.

2 Comments

Leave a Reply