Titlu: Furia Roșie
Autor: Pierce Brown
Nr. de pagini: 506
Editura: Art
Traducător: Iulia Pomaga
Sunt unele cărți extrem de populare de care mă feresc precum pisicile mele de apă. Sunt volume de la care, chiar fără să intenționezi acest lucru, ajungi să ai așteptări foarte mari datorită opiniei generale riscând astfel să fii foarte ușor dezamăgit. Una dintre seriile despre care am spus, în nenumărate rânduri, că nu o voi citi fiindcă este extrem de populară a fost Jocurile Foamei ( recenzie aici), care în cele din urmă a sfârșit prin a mă da peste cap în primele două volume doar ca să mă dezamăgească cumplit în al treilea. Pe scurt, a fost nevoie de o tonă de curaj pentru a mă aventura din nou în lectura unei cărți recomandate neîncetat de către voi, dar am citit Furia Roșie.
Furia Roșie – Pierce Brown
Furia Roșie de Pierce Brown este primul volum dintre trilogie care a pus pe jar majoritatea cititorilor de SF din lume. Asemenea lumii din Jocurile Foamei, universul creat de Pierce Brown este structurat în diverse clase sociale, fiecare având un statut, rol și nivel de trai specific. De data aceasta clasele sunt definite în funcție de culori, cei aparținând dogmei Aurii fiind considerați conducătorii tuturor, iar cei Roșii fiind mineri, sclavi puși să își riște viețile încă din copilărie pentru bunăstarea claselor superioare. Ceea ce este cu adevărat intrigant este nivelul de îndoctrinare al populației roșii, cum aceștia par să fie de acord cu asuprirea lor, moartea lor, totul pentru că se consideră pioneri pe o planetă nelocuită. Însă acest lucru este o minciună.
Furia Roșie – o pararelă cu alte romane
La fel ca în cazul personajelor din Regina Roșie sau Jocurile Foamei, Darrow, protagonistul din Furia Roșie, ajunge să se arunce în luptă datorită iubirii. Însă, asemănările dintre luptătorii din aceste trei serii se opresc aici, deoarece Darrow pare să fie mult mai aspru în gândire decât Mare, mai dispus să ucidă decât Katniss și la fel de furioș precum cele două femei împreună.
Chiar dacă Aurii par să ducă o viață îndestulată, există ceva din care niciodată nu au suficient – puterea. Astfel, fii și fiicele clasei Aurii sunt trimiși la Institut. Asemenea Academiei din Elias și Spioana Cărturarilor, Institulul este școală de elită care are ca unic scop să separe pleava de grânele bogate ale imperiului, care va decide cine își va schimba culoarea datorită umilinței și cine se va transforma într-o armă glorioasă a imperiului sub forja instructorilor școlii. Institutul nu este un loc unde să găsești personaje din clasele inferioare… mai puțin pe Darwin, fostul Sondor al Iadului care se ascunde printre progeniturile Aurii.
Însă lumea nu se împarte doar în alb și negru, ori în cazul din Furia Roșie, doar în aurii asupritori și roșii milostivi. Precum Mare în palatul argintiilor sau Laia în curtea Academiei, Darrow descoperă că nu toți Aurii pot fi catalogați după etichete simple, iar acest lucru îl va pune în încurcătură. Însă rămâne de văzut dacă el este singurul personaj care se gândește la toți oamenii ca ființe complexe, dacă va alege să lupte în continuare pentru același țel sau și-l va modifica odată cu noile cunoștiințe dobândite.
Începuturi asemănătoare, călătorii diferite
Universurile literare în care o parte a populației este înrobită spre binelele celeilalte apar foarte des în literatura contemporană, însă modul în care personajele aleg să lupte pentru salvarea acesteia fac ca aceste cărți, cu un fundal asemănător, să fie extrem de diferite. Înrobirea pe care o vedem în Furia Roșie este asemănătoare celei din romanul Din sânge și cenușă, dar din acest punct romanele continuă pe traiectorii complet diferite. Ce mai au în comun toate aceste cărți? Faptul că le puteți găși pe libris.ro, librăria online care de curând a îmbrăcat o haină nouă care face interacțiunea utilizatorului cu site-ul mult mai ușoară. Poate reușiți să gășiți încă un roman cu o intrigă asemănătoare care mie mi-a scăpat.
No Comments