Weekendul trecut am avut plăcerea de a participa la clubul de carte organizat de CorinTeens, iar acum abia aștept să aflu care este cartea pentru următoarea întâlnire. Experiența a fost una superbă, oamenii care au participat au fost de-a dreptul fermecători, iar jocurile organizate de către Simona m-au captivat complet. Am avut, în plus, ocazia să tragem cu ochii în culisele editurii și să aflăm când apar câteva noutăți. În concluzie? Am doar cuvinte de laudă despre eveniment, însă despre Urzeala Zorilor, cartea de la această ediție, aș avea mai multe de spus.
Urzeala Zorilor – Elizabeth Lim
Pentru mine, Urzeala Zorilor se încadrează în categoria cărților middle grade care mă fac să îmi doresc ca bookstagramul românesc să fi existat încă de când eram eu în generală. Consider că Urzeala Zorilor este foarte asemănătoare, în ceea ce privește structura, cu basmele românești. Altfel spus, propun să îl lăsam pe Prâslea și pe Harap să se odihnească un pic, iar noi să vorbim despre eroii din Coșarul, Urzeala Zorilor, Casa de sare și amărăciuni sauCircul Nopții.
Protagonista din Urzeala Zorilor este Maia, o tânără de 16-18 ani care dorește să își salveze familia de la sărăcie. Cândva, tatăl său era unul dintre cei mai mari meșteri croitori din tărâm, soția sa una dintre cele mai frumoase femei din regat, având împreună trei băieți voinici și o fată. Însă viața și-a arătat colții, iar dintr-o familie fericită au mai rămaș doar trei membri, dintre care doar Maia mai este dispusă să lupte. Nu i se permită să devină croitoreasă, dar tânăra nu renunță și ia comenzi în numele tatăului său, ascunzând astfel faptul că acesta a ajuns să își înnece amarul în băutură.
Călătoria Maiei
Acțiunea cărții începe în momentul în care regele trimite după cei mai importanți croitori din regat. Motivul? Se caută un nou croitor regal, iar Maia se va ascunde sub numele fratelui său pentru a putea participa. De aici încolo, tânăra va avea de înfruntat 3 oameni, 3 probe de cusut și 3 probe la care o va supune în final viitoarea regină. Oamenii care o vor modela pe noua Maia, tânăra dispusă să călătorească prin desert, pe culmile munții și în lumea spiritului sunt: împăratul, viitoarea regină și Edan. Acesta din urmă fiind vrăjitorul regatului, un personaj pe care am ajuns să îl îndrăgesc. Chiar dacă sunt de părere că autoarea nu a fost consecventă în ceea ce privește modelarea personalității Maiei, consider că Edan este “bijuteria” acestui roman și personajul de care se vor îndrăgosti toți cititorii.
În ceea ce privește lucrurile care pentru mine nu au mers, am senzația că autoarea a construit la început o mulțime de planuri de acțiune pe care mai apoi le-a abandonat pentru a se concentra doar pe călătoria Maiei. Personal, mi-ar fi plăcut să aflu mai multe lucruri legate de războiul care abia s-a terminat, despre relațiile dintre națiuni și căsătoria aranjată a împăratului, despre trecutul prințesei care a ajuns să fie doar un obiect în planul tatălui său. În plus, din ce am discutat la bookclub-ul de zilele trecute, majoritatea cititorilor am fost de acord că ar fi fost un plus nemaipomenit dacă romanul ar fi fost construit atât din perspectiva Maiei, cât și din perspectiva lui Edan. Însă, dacă încadrez acest roman la categoria 12-14 ani, a fost o lectură interesantă. Și aștept cu nerăbdare să apară și volumul următor.
No Comments