Viața invizibilă a lui Addie LaRue

17/03/2021

Copertă Addie LaRue

Viața invizibilă a lui Addie LaRue

Viața invizibilă a lui Addie LaRue abordează, în stilul comtemporan, unul dintre subiectele clasice ale literaturii: pactiul cu diavolul. Acțiunea cărții începe în secolul XVII, când o fetiță de 5 ani dorește să cunoască ce se află dincolo de granițele satului său. Viața invizibilă a lui Addie Larue este curiozitatea acestei fetițe de 5 ani, este durerea fetei de 12 ani care află că nu mai poate călătorii pentru că ar trebui să fie interesată de gospodărie, este disperarea tinerei de 23 de ani care este obligată să se mărite și care se simte îngropată alături de visele sale în voalul de mireasă și, în final, este povestea unei femei de peste 300 de ani pe care viața încă o surprinde.

 V.E. Schwab a creat-o pe Addie LaRue astfel încât cititorii să se poată identifica cu ea, cu dragostea sa pentru artă, cu fricile sale, cu bucuria sa de a călătorii și de a încerca mâncăruri noi. Pe lângă toate acestea, povestea lui Addie a fost construită și pentru a îi fi ușor cititorului să empatizeze cu ea. Cât de mult poate costa tinerețea? Cât de mult ai de plătit pentru a trăi cât de mult îți dorești? Mult. Iar dacă nu faci pactul cum trebuie, dacă nu esti atentă la toate detaliile și lași frica să o ia înaintea minții… descoperi că ai ratat ceva. Faptul că libertatea pe care ți-ai dorit-o… înseamnă să fii uitată imediat. De prieteni, de iubiți, de proprii părinți. Addie LaRue nu este amintită, nu este pomenită, nu este cunoscută de către nimeni.

Diminețile lui AddieLaRue

Acțiunea din Viața invizibilă a lui Addie LaRue se imparte în două planuri nataritive. Primul o urmărește pe Addie în prezent, ea aflându-se în rolul de muză pentru un artist care o uită în fiecare dimineață. Modul în care este ilustrată această scenă mi-a adus lacrimi în ochi, gândul că te poți îndrăgosti de o persoană pe parcursul atâtor nopți petrecute împreună, iar această să se uite la tine în fiecare dimineață cerându-și scuze că s-a îmbătat azi noapte și nu știe cine ești. Cel de-al doilea plan narativ ne prezintă povestea tinerei de-a lungul secolelor, fiind punctate aniversările pactului său cu zeul nemilostiv, singurul care a răspuns la rugile sale.  Aniversări în care, uneori, cei doi se revăd. Este interesant de urmărit modul în care relația lor evoluează, zeul fiind singurul care și-o poate aminti, iar ea singura prezență constantă din viața lui. 

Cartea este disponibilă aici( în limba română), sau îl limba engleză aici.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: