Cărți de pus sub brad II – ediția 2020

21/12/2020

După cum stiți, dacă mă urmăriți de ceva timp, majoritatea cărților pe care le citesc sunt de ficțiune. Mergând mai departe, aș putea afirma că 70% din cărțile pe care le citesc sunt genul fantasy sau thriller. Cum pentru mâine pregătesc un articol generos dedicat literaturii fantasy, astăzi ne vom ocupa de restul de 30%. Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce se afla în recomandările Cărți de pus sub brad II.

Cărți de pus sub brad II

O viață măruntă de Hanya Yanagihara

Cea mai grea întrebare pe care i-o poți pune unui cititor este legată de cartea sa preferată. Este imposibil să alegem una. Dar daca aș fi nevoită să recomand o singură carte dintre cele pe care le-am citit anul acesta, atunci aș spune fără ezitare O viață măruntă. Ideea de la care pleacă această carte este despre modul în care noi alegem să ne percepem viața și impactul ei asupra lumii. Atunci când ne raportăm la întreaga lume, sunt foarte puțini oameni care pot spune că au schimbat ceva cu adevărat. Însă atunci când lumea noastră este compusă din prietenii noștri, din familie, din oamenii de la locul de muncă, viața noastră măruntă capătă proporții. Acest lucru este ilustrat de către Hanya Yanagihara prin intermediul vieților a patru adolescenți, surprinsi din momentul în care s-au întâlnit și până când moartea a început să îi cheme la ea.

Recenzia completă aici. Cartea disponibilă aici.

Oameni Anxioși de Frederik Backman

Ceea ce mi s-a părut remarcabil la această carte este faptul că Backman s-a jucat tot timpul cu conceptele pe care le avem despre oameni. Ne-a lăsat să ni imaginăm pe oamenii din apartament ca fiind răi, egoiști, nervoși, în relații perfecte sau în situația de a fi disperați. În timpul luarii de ostatici personajele ajung să fie închise împreună pentru mai multe ore. Și astfel, în fața unor necunoscuți bariere lor cad și povestile lor adevărate ies la iveală. Povești despre un bărbat care a sărit de pe un pod și al cărei copil a ajuns un spărgător, despre un cuplu care a trebuit să decidă cine avansează în carieră și cine stă cu copiii, despre o femeie care a iubit atât un cărturar cât și un iubitor de muzică. Despre nopțile de anul nou în care nu ai cu cine să îți faci planuri pentru următoarele 365 de zile. Și toată carte se rezumă la un singur sfat pe care personajele ajung să îl înțeleagă: ascultă-l pe cel de lângă tine.

Recenzia completă aici. Cartea disponibilă aici.

copertăMicul Saturnian de Octavian Soviany

Personalitatea Micului Saturnian  s-a dovedit a fi o problemă pentru părinții săi încă din primii săi ani de viață. Fascinat de păpuși spre oroarea tatălui său, Paul Verlaine va crește și va ajunge fascinant de unul dintre cele mai mari mistere ale lumii – femeia. Înconjurat de mic de două figuri feminine, mama și verișoara sa, Micul saturnian va reveni adesea în meditațiile sale asupra modului în care și-a imaginat de-a lungul timpul că ar fi femeile. În primii ani le-a crezut sfinte venite pe pământ ale căror haine erau întotdeauna atașată de trup. Mai apoi această imagine va începe a se sfărâma, urmând ca spre finalul adolescenței să rămână o singură femeie pe care poetul să o considere sfântă, în timp ce restul nu se vor deferenția prea mult de cele ce își vând trupul pe 10 franci.

Recenzia completă aici. Cartea disponibilă aici.

Fracturi de Mihail Victus

Fracturi de Mihail Victus reprezintă un caiet de confesiuni, un jurnal adresat unei femei, foi pe care naratorul își scrie păcatele. Încă din primele foi personajul feminin este avertizat să rămână cinic, să fie cât se poate de critic și să nu uite că autorul acelor rânduri și-a făcut o carieră din a-i minți pe alții. Explicația pentru care această confesiune îi este dedicată ei și nu femeii cu care bărbatul împarte o viață este cât se poate de simplă. Doar ea nu l-a crezut. Ea a fost singura care a mirosit prin minciunile lui și este singura cu minte suficient de limpede încât să judece totul la rece. Singurul adversar care a contat vreodată fiindcă nu a putut fi învins cu ușurință.

Recenzia completă aici. Cartea disponibilă aici.

Femei de Oscar de Melanie Benjamin

coperta carteFemei de Oscar este îmbinarea ideală între o carte pe care nu o poți lăsa din mână și o carte care îți îmbogățește cultura. Subiectul pe care autoarea Melanie Benjamin îl abordează în această carte este prietenia și viața a două femei ce au pus bazele Hollywoodului. Pregătiți-vă ca între paginile acestui roman să întâlniți nume sonore precum Charlie Chaplin, Rudolph Valentino, Lillian Grish sau Louis B. Mayer. Însă toți aceștia sunt doar personaje episodice. Căci povestea este despre Mary Pickford – regina filmului mut și Frances Marion – cel mai bine plătit scenarist de la Hollywood.

Romanul Femei de Oscar aduce în prim plan modul în care aceste două prietene s-au luptat cu vremurile care trăiau. Erau tinere, erau supuse normelor societății și trebuiau să învețe de mici să își țină gură și să facă precum doresc soții sau șefii lor. Dar aceste lucruri nu le-au oprit. Au continuat să ceară din ce în ce mai apăsat ce își doreau. Să se așeze din ce mai des la mesele unde se luau decizii și să nu mai lase alte persoane să le controleze programul sau veniturile.

Recenzia completă aici. Cartea este disponibilă aici.

Minus Infinit copertaMinus Infinit de Renert Dusout

Minus Infinit de Renert Dosout are ca subiect întrebarea la care știința, religia, spiritismul, etc. încearcă să găsească un răspuns concret de milioane de ani. Este întrebarea care ne-a chinuit pe toți în nopțile abandonate insomniei, în zilele fără speranță sau în timpul bețiilor cu aer filozofic. Mai exact: Ce se întâmplă cu noi după ce murim? Ei bine, pentru cei care și-au pus aceste întrebări în timp ce savurau un pahar de tărie, am o veste bună. În Minus Infinit, punctul de cotitură dintre lumea noastră și ce o fi mai departe este un bar.

Povestea începe de fiecare dată la orele 10 seara, timp în care 8 oameni se trezesc într-un loc necunoscut aflat în vid. Nu pot pleca, iar fiecare dintre ei discută cu barmanul pentru a afla unde sunt, ce se întâmplă și când pot pleca acasă. Răspunsul este că toți cei prezenți sunt morți. Își amintesc cum au murit, dar și-au uitat numele.

Recenzie completă aici. Cartea este disponibilă aici.

 

No Comments

Leave a Reply