Cărți de pus sub brad I – ediția 2020

17/12/2020

Iată că am ajuns și la aceste articole, pline de recomandări de cărți pe care să le puneți sub brad pentru cei dragi. Anul acesta consider că m-am organizat mai bine în ceea ce privește aceste articole și am împărțit cărțile după criterii, astfel încât să vă fie mai ușor să găsiți cartea potrivită pentru o anumită persoană. Spre exemplu astăzi avem cărți din categoria thriller ( = gen de ficțiune, caracteristicile principale fiind suspansul, surpriza și anxietatea). Ordinea în care am enumerat cărțile nu reprezintă un top al preferințelor.

Cărți de pus sub brad I

 Străinul de Stephen King.

Nu este vreun secret faptul că îmi place foarte mult cum scrie King, iar acest lucru se va reflacta și în numărul de cărți ale autorului pe care vi le voi recomanda în acest articol. Iar prima dintre ele este Străinul, roman pe care l-am citit în luna ianuarie și care a fost și prima carte de 5 stele din acest an.

Acțiunea din Străinul de Stephen King începe cu o crimă oribilă, victima fiind un băiețel. Acesta a fost omorât și abuzat sexual, iar ucigașul este extrem de ușor de identificat. De parcă ar fi vrut să fie găsit și arestat. Problema este că nimeni nu se aștepta să o facă. Da, știm că acest lucru este un clișeu. Dar dacă ucigașul dovedește că se afla la ceva kilometri distanță, are mai mulți oameni care confirmă acest lucru și mai este și filmat de către un post de știri?  Lucrurile se complică foarte rău pentru Ralph Anderson – detectivul care îl și arestează imediat pe cel către care indică dovezile.Toată ancheta pare gata, iar dovezile solide. Ei bine, mare greșeală. Din momentul în care probele încep să se anuleze una pe alta, viețile oamenilor implicați în caz încep să fie în pericol. Un monstru cu paie în loc de ochi apare în visele unei fetițe, iar supranaturalul calcă pe străzile orașului Flint.

Recenzia completă aici.

Minus 18 grade de Stefan Ahnhem

Seria Fabian Risk este una dintre seriile pe care regret că nu le-am documentat aici pe blog pe măsură ce citeam romanele. Însă este posibil ca în viitor să recitesc primele volume și atunci voi repara această situație. În ciuda lipsei unui articol complet dedicat ei, Minus 18 grade a fost una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta, iar Stefan Ahnhem a devenit unul dintre autorii ale căror cărți le aștept cu nerăbdare.

Minus 18 grade este al treilea roman din seria Fabian Risk, iar acțiunea se petrece la 2 ani față de primul volum Victima fără chip. Acest volum mi s-a părut interesant, în primul rând, datorită corupției care pare să ia din ce în ce mai multă amploare în poliția din Danemarca. Întoarsă în poliție ca om de patrulă, Dunja ajunge din nou în centrul atenției atunci când o persoană fără adăpost este găsită omorâtă într-un mod brutal. Pe partea cealaltă a strâmtoarei are loc un accident puțin spus spectaculos. O întrecere în viteză culminată cu săritura uneia dintre mașini în lacul înghețaț. Ce e atât de extraordinar? Faptul că șoferul este mort de 2 luni.

Shining  Stephen King

V-am avertizat că acest articol este plin de recomandări legate de King și nu se putea să ratez povestea lui Danny. Un băiețel aparte cu o abilitate rară. Iar pe lângă Shining, vă recomand cu mult drag și Doctor Sleep ( continuarea romanului în care se prezintă viața lui Danny și cum l-a marcat tragedia care are loc în primul volum).

În Shining, Stephen King vorbește despre rezidurile pe care viața le lasă în urma sa și cum acestea sunt mult mai pregnante atunci când viețile respective s-au sfârșit tragic. Sunt rămășițele celor care nu au putut ori nu au vrut să părăsească în totalitate această lume. Cu o istorie fascinantă, loc de întâlnire al clanurilor interlope din trecut, cunoscut mai ales datorită ziarelor de scandal și al oamenilor celebri ce s-au ascuns în munți pentru a se deda viciilor, hotelul Overlook mustește de lucruri rele. Însă nu toți sunt suficient de puternici pentru a le vedea. Majoritatea le pot ignora. Însă atunci când Jack Torrance se mută împreună cu familia sa în hotel pentru un anotimp întreg, lucrurile ies la iveală și se joacă cu mințile chiriașilor săi. Mai ales că Danny are strălucirea, o legătură mult mai puternică cu lumea pierdută.

Mai mult despre Shining aici.

Omul de cretă de C.J TudorCoperta

Romanul scris de C.J. Tudor spune poveștea unei crime întâmplate cu mai bine de două decenii în urmă, când naratorul și prietenii săi erau doar niște copii și singura lor problemă era că vara era pe sfârșite. A fost una dintre cele mai ciudate veri pe care avea să le trăiască. Băiatul care l-a bătut și umilit este găsit mort în râu, apare un nou profesor care suferă de albinism și arată asemenea unei  fantome îmbrăcată în sacou. Eddie și prietenii săi își creează un cod secret ale căror simboluri vor fi folosite mai apoi de către un necunoscut pentru a-i îndruma către cadavrul unei tinere. 

Crima din Omul de cretă ce părea a fi fost rezolvată este adusă din nou în discuție în momentul în care unul dintre prietenii lui Eddie din copilărie, Mickey, dorește să își crească faimă prin publicarea unei cărți având ca subiect crima  și cadavrul pe care l-au găsit în copilărie și tot ce a urmat după aceea. În momentul când cei patru ajung din nou în același oraș, vechile dușmănii ieș la iveală și prietenia deodată pare dispărută într-un totul. Dezvăluire legate de acea perioadă apar gradual și avem de-a face atât cu avorturi, acuzații false, violuri și manipularea maselor în numele religiei. 

Recenzia completă aici.

Liliacul de  Jo Nesbo

Liliacul este prima carte dintr-o serie care îl are în centrul său pe inspectorul criminalist Harry Hole. În momentul de față, seria este compusă din 12 volume, primele 4 fiind traduse și la noi. În primul rând, mi-a plăcut modul în care autorul a costruit personajul principal și cum a reușit să îl facă ușor de iubit de către cititori. Ni se prezintă un om trecut de prima tinerețe, căruia îi e frică de greșelile pe care le vor face cei din Sidney( unde este trimis să investigheze o crimă împreună cu poliția locală) în privința numărului său. Toate detaliile despre viața lui ne sunt dezvăluite treptat prin intermediul conversațiilor pe care aceste le are cu iubita sa în intimitate dând impresia că noi, cititorii, aflăm aceste detalii privind prin gaura cheii.

Acțiunea are loc în Sidney, iar inspectorul Harry este chemat deoarece o conațională a sa a fost găsită moartă. Dacă pentru început totul pare un caz singular, cu timpul se observă un anumit tipar în ceea ce privește victimele. Astfel, Harry care a fost instruit de către noul său șef australian să fie prezent doar cu trupul, nu și cu mintea, ajunge să dea dovadă de o intuiție aparte și se dovedește a fi unul dintre cei mai importanți oameni din anchetă.

Recenzia completă aici.

Mobilul de Stephen King

Cât de periculoase sunt în realitate telefoanele mobile? Pe lângă faptul că ne ajută să luăm legătura cu cei dragi, să avem acces rapid la informații și fac așteptarea la cozi mai ușoară, telefoanele mobile au și părți rele. Ne fac să pierdem ore anapoda pe facebook/instagram, cădem în capcana vieților perfecte care sunt editate la greu, iar mai nou utilizarea lor provoacă o mulțime de accidente rutiere. În romanul MobilulStephen King duce efecte nocive ale telefoanelor mobile la extrem. Mai exact, ele devin obiectul prin care se declansează apocalipsa.

Pe data de 1 octombrie artistul plastic Clayton Riddel dă marea lovitură. Viața sa este pe cale să se transforme radical și abia așteaptă să ajungă la hotel pentru a-i telefona de pe fix fostei sale soții. Atât ea cât și fiul lor vor fi încântați că grijile financiare cu care se confruntau sunt pe cale să dispară. Însă în aceeași zi se declanșează Semnalul. Fiecare persoană care a efectuat/primit un apel pe telefonul mobil a auzit un mesaj subliminal. Efectul acestuia? Ștergerea completă a creierului înafară de setarea de bază a acestuia: uciderea

Recenzia completă aici.

 

No Comments

Leave a Reply