Titlu: Simetria de temut
Autor: Tracy Chevalier
Nr. de pagini: 396
Editura: Polirom
Traducător: Fraga Cusin, Ioana Filat
Luna trecută am avut ideea genială să citesc consecutiv două cărți de Tracy Chevalier. Chiar dacă îmi place mult cum scrie autoarea, să citesc peste 500 de pagini în stilul ei lent și minuțios a fost imposibil. Am abandonat la jumătatea celei de-a doua cărți și abia în partea a doua a lunii octombrie am reușit să termin de citit cartea. Dar acum sunt pregătită să vă povestesc și vouă despre ea, deci să purcedem la treabă.
Simetria de temut de Tracy Chevalier
În majoritatea cărților sale, Tracy Chevalier alege un anumit element de artă sau istorie în jurul căruia să țeasă o poveste. Cel mai celebru dintre aceste elemente rămâne totuși tabloul “Fata cu cercel de perlă“, operă plastică ce dă chiar numele romanului în care este integrat. În “Simetria de temut”, Tracy încorporează atât o artă mesteșugărească – tâmplăria, cât și una din artele nobile – poezia. Prima dintre acestea reprezintă ocupația bărbaților din familia Kellaway, oameni simpli și de la țară care abia au trecut printr-o tragedie de familie: pierderea unui fiu. Soarta pare dispusă să îi arate și celălalt obraz familiei îndurerate și le oferă acestora ocazia să își schimbe radical viața. Astfel, domnul Kellaway devine angajat să creeze decoruri la cel mai mare circ din intreaga Anglie. Consecința? Familia lasă viața tihnită din Dorset și pleacă la Londra.
Mi s-a părut interesant fundalul pe care este construită întreaga operă, Anglia secolul al XVIII -lea. Tensiunea pare să plutească pe fiecare străduță din capitala odată ce apele în care se scaldă Franța sunt din ce în ce mai tulburi. Cu cât revoluția din Franța capătă mai multă amploare, grupurile de iubitori ai monarhiei încep să fie din ce în ce mai vocale prin cârciumile londoneze. Unul dintre cei mai urâți oameni ai momentului pare a fi poetul William Blake care este acuzat de complot împotriva regelui. Iar partea interesantă este că locuiește chiar lângă proaspăt mutații Kellaway.
Un roman fără final
Romanul “Simetria de temut” este compus din mai multe planuri și din păcate autoarea le lasă pe cele mai multe din ele incomplete. Avem în primul rând planul vieții de familie de la țară care se adaptează marelui oraș. Oameni simpli care nu reușesc să își găsească ocupații pentru timpul liber, care duc dorul câmpurilor înverzite și găsesc grotești pălăriile înalte și pline de pene sau fructe ale londonezelor. Pe de altă parte o avem pe Maggie, o tânără de vârstă apropiată copiilor familiei Kellaway, crescută pe străzile Londrei și care este atrasă de fiul lor, Jem. Acestia doi vor porni în multe aventuri împreună, însă cea mai mare fascinație a lor va rămâne vecinul misterios și a sa unealtă moștenită de la diavol: tiparul.
Un alt subiect al romanului care m-a dezămăgit prin simplitatea cu care este tratat este cel reprezentat de lumea circului. Un loc în care se întâlnesc atâția oameni fiecare cu o personalitate unică a rămas aproape neexploatat. Pe lângă câteva scandaluri de culise pe care le cauzează fiul proprietarului și o revoltă a muncitorilor pe finalul romanului, povestea este fără vlagă. Acest lucru se întâmplă în ciuda unei aluzii pe care autoarea o plasează la începutul emisiunii, o posibilă relație extraconjugală între femeia simplă de la țară și omul extravagant de oraș.
Ca o concluzie aș putea zice că “Simetria de temut” de Tracy Chevalier este o colecție de povești începute și neterminate. Nu o recomand persoanelor care vor să citească pentru prima dată o carte de această autoare, dar o recomand celor care le plac poveștile cu un final deschis pe care îl pot modela după bunul plac. Iar dacă aveți plăcerea să citiți ceva de Tracy pentru prima oară, vă sugerez cu căldură “Fata cu cercel de perlă”, “Făpturi uluitoare” sau “Un singur fir”.
No Comments