LuizaComenteaza

Despre Liliacul de Jo Nesbo

12/10/2020

Titlu: Liliacul

Autor: Jo Nesbo

Nr. de pagini: 432

Editura: Trei

Traducător: Bogdan Perdivară

Nu știu cum a fost în cazul vostru ultima perioadă, dar eu nu am mai avut deloc chef de citit. S-au dus pe apa sâmbetei nopțile albe dedicate cititului și nici nu am mai găsit vreo carte care să mă facă să nu o las din mână. Însă a venit vremea rece. Apoi a urmat pornitul centralei, apoi un câine care a adormit pe picioarele mele și pe care nu mă înduram să îl trezesc. Rezultatul? Astăzi am citit trei ore aproape fără oprire și am reușit să termin Liliacul de Jo Nesbo.

Liliacul de Jo Nesbo

Este prima oară când citesc ceva de Jo Nesbo și, vă spun sincer, până să îmi apară la ofertă pe libris nici nu am băgat autorul prea mult în seamă. Însă cum venea toamna și am o afinititate pentru thrillere citite fiind ghemuită sub pătură, am zis că e un semn să îmi fac un stoc considerabil.  Liliacul este prima carte dintr-o serie care îl are în centrul său pe inspectorul criminalist Harry Hole. În momentul de față, seria este compusă din 12 volume, primele 4 fiind traduse și la noi. Pot spune că prevăd o prietenie de lungă durată cu autorul seriei, deoarece am fost plăcut impresionată de romanul Liliacul.

În primul rând, mi-a plăcut modul în care autorul a costruit personajul principal și cum a reușit să îl facă ușor de iubit de către cititori. Ni se prezintă un om trecut de prima tinerețe, căruia îi e frică de greșelile pe care le vor face cei din Sidney( unde este trimis să investigheze o crimă împreună cu poliția locală) în privința numărului său. Toate detaliile despre viața lui ne sunt dezvăluite treptat prin intermediul conversațiilor pe care aceste le are cu iubita sa în intimitate dând impresia că noi, cititorii, aflăm aceste detalii privind prin gaura cheii.

 Acțiunea are loc în Sidney, iar inspectorul Harry este chemat deoarece o conațională a sa a fost găsită moartă. Dacă pentru început totul pare un caz singular, cu timpul se observă un anumit tipar în ceea ce privește victimele. Astfel, Harry care a fost instruit de către noul său șef australian să fie prezent doar cu trupul, nu și cu mintea, ajunge să dea dovadă de o intuiție aparte și se dovedește a fi unul dintre cei mai importanți oameni din anchetă.

Mai mult decât un thriller

Am apreciat foarte mult faptul că Jo Nesbo nu s-a rezumat la a scrie doar povestea unei crime. Pe lângă detaliile legate de cazul poliției, în Liliacul autorul se folosește de personajul Andrew pentru a spune povești despre legendele triburilor și modul în care au fost acestea brutalizate de către ocupanții britanici. Una dintre legendele care m-au fascinat a fost cea legată de creeare lumii. Chiar autorul remarcă cât de uimitor este faptul că versiunea triburilor este foarte apropiată de cea biblică având în vedere că triburile din Australia au fost izolate de restul lumii pentru mii de ani.

Sunt câteva detalii în Liliacul care mi-au ridicat câteva semne de întrebare: modul în care este privit consumul de droguri în Sidney, cum poliția este la curent cu acest lucru, dar decide să nu facă nimic în legătură cu traficanții. Nu știu dacă aceste detalii reprezintă o realitate a locului geografic sau a fost doar un artificiu al autorului pentru a arâta cât de corupți pot fi cei din forțele ordinii atunci când au și ei propriile dependențe.

Recomand această carte în special celor care au citit seriile Helen Grace și Fabian Risk.

One Comment

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: