Titlu: Riviera lui Chanel
Autor: Anne Courtney
Nr. de pagini: 336
Editura: Litera
Traducător: Stanca Potoroaca
Chiar dacă nu pare după temparaturile de afară, cei de la meteo au spus că toamna își va intra cât de curând în drepturi. Și pentru a nu vă prinde nepregătiți câteva zile de ploi, vă sugerez să aruncați un ochi în bibliotecă și să intrați pe site-ul celor de la libris pentru a reface stocul de cărți de citit. Nu de alta, dar când dispar brusc din termometru 10 grade parcă ai sta să citești în vârful patului. Printre cărțile cu care mi-am început eu acest anotimp se numără și Riviera lui Chanel de Anne Courtney care a fost destul de diferită de ceea ce mă așteptam eu.
Riviera lui Chanel de Anne Courtney
Riviera lui Chanel spune povestea vieții pe Coasta de Azur în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Inițial, datorită titlului, am crezut că întreaga carte va fi centrată pe viața creatoarei de modă. Lucru care s-a dovedit a nu fi în totalitate adevărat. Într-adevăr sunt mult mai multe detalii despre viața lui Chanel comparativ cu alte personalități ale Coastei de Azur. Printre cele mai interesante detalii din carte aș putea enumera copilăria lui creatoarei de modă și ascensiunea sa socială către cercurile bune ale Europei. Contrar credinței că persoanele care se bucura de o anumită recunoaștere au avut încă de timpuriu bani și un cerc social larg, Coco Chanel a crescut până la vârstă de 18 ani în orfelinatul unei mănăștiri.
Anne Courtney povestește și despre stilul vestimentar care a făcut-o celebră pe Chanel. Mai exact stilul androgin, hainele simple și materialele nu atât de populare ale vremii. Creatoarea era adeptă a confortului și tot ea este cea care a introdus moda bijuteriilor false deoarece nu găsea rostul de a umbla cu mii de dolari la gât. Într-unul dintre interviurile pe care le-a acordat, aceasta spunea că: nu știe ce ar fi fost Chanel fără bărbații din viața ei. Fiind una dintre femeile cele mai captivante ale secolului, Chanel nu a dus niciodată lipsă de admiratori, majoritatea declarându-se la finalul vieții încă îndrăgostiți de aceasta. De asemenea, o altă piesă care a crescut faima acestei femei a fost inspirată de unul dintre cadourile primite de la unul dintre protejații și iubiții acesteia: colierul lung de perle.
Viața pe timp de război
Riviera lui Chanel este construită din multe pasaje din jurnalele acelor vremuri, mai ales părțile care prezintă traiul oamenilor în timpul războiul. Se vorbește mult despre cum Franța a ajuns să fie împărțită în urma invaziei Germaniei, despre cum mareșalul ales prim ministru și-a impus propriul regim totalitar pe care susținea că îl promovează pentru binele Franței. Din perioada aceasta, cele mai multe relatări îi aparțin lui Edith Wharton care a ales să își petreacă în continuare viața pe Rivieră în ciuda amenințărilor.
Pe de altă parte, Coco Chanel a pus lacătele pe porțile casei sale de modă și a început să își croiască viața astfel încât să se bucure în continuare de un trai confortabil în ciuda foametei din țară. Nu se poate spune că a suferit vreodată de lipsa cărbunelui, că nu a avut cu ce să se îmbrace ori că a murit de foame. La acest lucru contribuia atât spiritul său ambițios cât și faptul că se pusese bine la umbra unui iubit de naționalitate germană cu o funcție bună. Pe lângă dorința sa de bine, Chanel își dorea nespus și să își salveze nepotul preferat dintr-un lagăr german.
La finalul războiului Coco a fost anchetată pentru că a colaborat cu germanii în defavoarea Franței. Nu există totuși o copie a interogatoriului la care aceasta a fost supusă, cum nu există nici o copie a conversației pe care aceasta a avut-o la Madrid în scopul de a favoriza o înțelegere între Anglia și Germania. Unul dintre motivele pentru care se crede că aceasta a putut să se bucure în continuare de viața în libertate și după încheierea războiului a fost printenia strânsă pe care o avea cu Winston Churchill.
No Comments