Titlu: Institutul
Autor: Stephen King
Nr. de pagini: 424
Editura: Nemira
Traducător: Mihai Dan Pavelescu
Am văzut că există câteva articole pe tema cărților pe care să le citești într-un anumit anotimp. Motivele? Că se potrivesc mai bine cu atmosfera de afară, că acțiunea din carte se petrece într-o anumită perioadă, că sunt mai pline de viață/melancolice personajele, etc. Ei bine, dacă mă întrebați pe mine ce merge cu siguranță în fiecare anotimp, ceva ce nu se demodează după un sezon, atunci vă voi spune King. Orice carte de King, oricând vrei tu. Mai ales că oamenii de la Nemira s-au reapucat de editat cărțile sale. În toamna aceasta ne putem bucura atât de Salem’s Lot, JFK, Institutul ( recenzie aici) și cât și de Mobilul despre care vorbim astăzi.
Mobilul de Stephen King
Cât de periculoase sunt în realitate telefoanele mobile? Pe lângă faptul că ne ajută să luăm legătura cu cei dragi, să avem acces rapid la informații și fac așteptarea la cozi mai ușoară, telefoanele mobile au și părți rele. Ne fac să pierdem ore anapoda pe facebook/instagram, cădem în capcana vieților perfecte care sunt editate la greu, iar mai nou utilizarea lor provoacă o mulțime de accidente rutiere. În romanul Mobilul, Stephen King duce efecte nocive ale telefoanelor mobile la extrem. Mai exact, ele devin obiectul prin care se declansează apocalipsa.
Pe data de 1 octombrie artistul plastic Clayton Riddel dă marea lovitură. Viața sa este pe cale să se transforme radical și abia așteaptă să ajungă la hotel pentru a-i telefona de pe fix fostei sale soții. Atât ea cât și fiul lor vor fi încântați că grijile financiare cu care se confruntau sunt pe cale să dispară. Însă în aceeași zi se declanșează Semnalul. Fiecare persoană care a efectuat/primit un apel pe telefonul mobil a auzit un mesaj subliminal. Efectul acestuia? Ștergerea completă a creierului înafară de setarea de bază a acestuia: uciderea.
Din acest moment lumea se transformă în haos. Stațiile de benzină sunt incendiate, oamenii se omoară între ei, iar cei rămași încă normali refuză se se ajute unii pe alții. Clay va trece prin primele clipe de nebunie alături de Tom, un bărbat care se nimerește să fie lângă el atunci când lucrurile devin din ce în ce mai stranii. Ei doi vor deveni o echipă pe parcursul romanului în încercarea de a supraviețui.
Apocalipsa și oamenii
Un lucru pe care Stephen King la mai menționat în carțile sale a fost faptul că atunci când civilizația se prăbușește, omul alege să distrugă. Oamenii normali încep să se încaiere pentru bidoane de bere, fură mașini și conduc de nebuni pe stradă. Fanaticii religioși vin și urlă către femeile aflate în grupuri de bărbați că aceasta este apocalipsa și că tot ce vor bărbații este o ultima distracție prin care să le pângărească sufletul. Este foarte greu să găsești persoane dispuse să ajute ori să accepte ajutor în aceste vremuri. Chiar dacă nu au devenit teledemenți, oamenii mai întâi ar ucide și abia după ar întreba dacă ai nevoie de o cană de apă.
Consider că Stephen King realizează mai multe observații sociologice interesante pe parcursul romanului. Majoritatea acestor observații îi sunt atribuite în carte unui băiețel de 12 ani, îndrăgostit de calculatoare care vede omenirea asemănătoare cu obiectul pasiunii sale. Acesta, îndrumat de un profesor academic, formulează mai multe ipoteze interesante printre care și motivul prin care rasa umană a ajuns să domine lanțul trofic. Chiar dacă majoritatea am susține sus și tare că inteligența a fost cea care ne-a dus în vârf, teoria formualtă în Mobilul este alta. Omul este setat să ucidă tot în calea sa până ajunge unde își dorește, a distrus fără să îi pese de consecințe specii și habitate și abia spre final inteligența a început să apară.
O temă recurentă pe care am observat-o în ultimele romane pe care le-am citit de King a fost importanța opiniilor copiilor. Pe lângă băiatul pasionat de calculatoare, în carte mai apare un personaj adolescent – o fată pe nume Alice. Aceasta se va alătura lui Clay și lui Tom pentru a fugi din calea dezastrelor cauzate de teledemenți. Pe parcursul fugii lor, adolescenta va da dovadă de spirit de lider și va ajuta la luarea unor decizii importante. Cei trei vor fi acolo unul pentru celălalt atunci când neputința îl ajunge din urmă pe unul dintre ei și cele mai negre gânduri ies la iveală.
Per total, Mobilul de Stephen King este o carte foarte bună și aș putea să mai scriu încă pe atât despre ea, cel mai probabil va primi și un clip dedicat pe youtube. Iar dacă vă doriți ceva scris de King care să discute probleme asemănătoare, vă recomand cu drag Shining și Doctor Sleep.
No Comments