Despre “O educație emoțională” – Alain de Botton

24/08/2020

copertăTitlu: O educație emoțională

Autor: Alain de Botton

Nr. de pagini: 336

Editura: Vellant

Traducător: Deniz Otay

Sunt unii autori pe care îi descopăr din întâmplare și care ajung foarte repede pe lista mea de favoriți. Un astfel de caz este Alain de Botton. Am auzit pentru prima oară de el prin cartea Consolările filosofiei, pe care am ajuns să o recomand cu drag tuturor ( recenzie în curs de apariție). Iar întâmplarea a făcut să ajung să mai citesc destul de repede încă o carte care a fost coordonată de acest autor. Și tocmai despre această carte vorbim astăzi: O educație emoțională.

O educație emoțională – Alain de Botton

O educație emoțională este rezultatul mai multor minți ce au fost coordonate de către Alain de Botton pentru a crea în final acest volum. Cartea tratează mai multe subiecte începând cu sinele personal, modul în care suntem influentați de primii ani de viață și ajungând la viața în cuplu. Până acum sună ca o carte de dezvoltare personală obișnuită, dar ceea ce o face interesantă pentru mine este că arată mai multe comparații dintre curentele de gândire care au dus la problemele țărilor din lumea întâi.

Idei discutate

Primul capitol din carte este dedicat sinelui, mai exact modului în care ne raportăm la noi înșine. Una dintre ideile principale ale acestui capitol este să fim mai puțin critici cu noi. Ar trebui să fim cei mai buni prieteni pe care îi avem, doar că ne purtăm mult mai aspru cu noi înșine decât o facem cu alții. Un exemplu ar fi situația în care un prieten suferă un eșec și noi încercăm să îl consolăm cât de mult putem. În același timp, dacă noi suntem în situația respectivei persoane, tot ceea ce facem este să ne repetăm cât de prost am făcut totul.

 Un alt capitol interesant este legat de cupluri, fiind accentuate diferitele certuri care au loc în viața a două persoane. Sunt exemplificate câteva tipuri de ceartă, purtând accent pe motivul real pentru care simțim nevoia să ridicăm tonul în loc să purtăm o conversație. Despre cum lăsăm un subiect să ne macine atât de mult, încât ajungem să ne supărăm pe cel/cea drag nouă de la un lucru nesemnificativ.

Curente de gândire care au schimbat totul

Un lucru pe care l-am găsit fascinant în această carte este reprezentat de legăturile pe care le face între problemele actuale și istorie. Prin acest lucru nu mă refer la influențele războaielor asupra economiei sau asupra granițelor. Ci la curentele de gândire care ne-au creat anumite imagini, false, despre cum ar trebui să fie lumea. În O educație emoțională, curentul care este considerat cel mai puțin benefic pentru omenire este romantismul. Acesta a încurajat impulsivitatea și a creat o idee universală greșită despre cum ar trebui să fie dragostea: pasională, fără compromisuri și plină de certuri ce duc la pahare sparte.Pe de altă parte, în carte este încurajată gândirea din perioada clasicismului și se face apel, destul de des, la filosofiile din Grecia Antică.

   Per total, mi s-a părut o carte foarte interesantă care se leagă foarte bine de volumul de care vă povesteam la începutul recenziei – Consolările filosofiei. Nu mi s-a părut că în stilul cărții ar fi discrepanțe mari, ținând cont că este o lucrare comună a mai multor autori, și am fost impresionată de picturile alese de către coordonator pentru exemplificarea detaliilor din carte. Chiar mi-am notat câteva pentru a vizita muzeele unde sunt expuse.

  Cartea este disponibilă pe libris, cărturești, dar și pe site-ul editurii Vellant.

No Comments

Leave a Reply