Titlu: Micul saturnian
Autor: Octavian Soviany
Nr. de pagini: 480
Editura: Hyperliteratura
Prima mea întâlnire cu scrierea lui Octavian Soviany s-a întâmplat vara trecută când am citit Casa din Strada Sirenelor. O carte care mi-a plăcut nespus de mult și pe care am convingerea că nu ar fi putut să o scrie un autor străin ( recenzia sa aici). Tot de anul trecut am pus ochii și pe Micul saturnian, dar abia luna aceasta am luat-o din librărie. Și tot luna aceasta am și citit-o, după două nopți în care am adormit la 4 dimineața cu cartea în mână.
Micul saturnian de Octavian Soviany
Micul saturnian are în centrul său copilăria poetului Paul Verlaine. Volumul face debutul unei serii ce vrea să redea viața zbuciumată a poetului, un om care a iubit și a urât cu pasiune, care a nu a fost niciodată înțeles pe deplin nici de familie, nici de alții. Volumul I ni-l prezintă încă de la nașterea sa, continuănd cu copilăria și adolescența până la examenul manurității- bacalaureatul.
Părinții poetului au fost oameni iubitori de aparențe, mai îngrijorați de ce va spune lumea decât de ceea ce se petrece în sufletele lor. Tatăl, ofițer în armată, nu vedea nici un alt destin posibil pentru fiul său decât să îmbrace haina militară. Dorințele sale au fost însă destul de repede spulberate, căci poetul s-a născut firav la trup și a căzut adesea pradă bolilor. Pe de altă parte, visele mamei sale care îl vedea o figură importantă a Bisericii au fost multă vreme în mintea tânărului și poate ar fi avut o șansă să se îndeplinească.
Personalitatea Micuțului ( alint al tatălui său pentru el) s-a dovedit a fi o problemă pentru părinții săi încă din primii săi ani de viață. Fascinat de păpuși spre oroarea tatălui său, Paul Verlaine va crește și va ajunge fascinant de unul dintre cele mai mari mistere ale lumii – femeia. Înconjurat de mic de două figuri feminine, mama și verișoara sa, Micul saturnian va reveni adesea în meditațiile sale asupra modului în care și-a imaginat de-a lungul timpul că ar fi femeile. În primii ani le-a crezut sfinte venite pe pământ ale căror haine erau întotdeauna atașată de trup. Mai apoi această imagine va începe a se sfărâma, urmând ca spre finalul adolescenței să rămână o singură femeie pe care poetul să o considere sfântă, în timp ce restul nu se vor deferenția prea mult de cele ce își vând trupul pe 10 franci.
Paul Verlaine și imaginile lui Dumnezeu
La fel de schimbătoare sunt gândurile poetului și în ceea ce îl privește pe Dumnezeu. Pe de o parte, este învățătura pe care a primit-o de acasă, de la mama sa. Aceasta presupune că un adevărat creștin știe mai multe versete din Biblie, are un limbaj adecvat, participă la fiecare slujbă și ține fiecare post. Pe de altă parte, atunci când a fost elevul domnișoarei Agnes, a învățat despre un Dumnezeu iubitor și milostiv, departe de figura autoritară pe care și-o imaginase în primii ani. Un Dumnezeu al sărăcilor care nu îi consideră pe aceștia demni de sărăcie prin păcatul lenii, așa cum o face mama poetului.
Micul saturnian de Octavian Soviany este scrisă într-o manieră romantică, stilul fiind foarte asemănător cu cel regăsit în Madame Bovary. Pe lângă povestea tânărului poet, Micul saturian mai cuprinde și informații despre situația politică din secolul XIX, despre modul în care era văzută femeia, așteptările societății, viața în internaturile acelor vremuri. Per total, mi s-a părut o lectură superbă și sper că v-am convins și pe voi să îi dați o sanșă.
Carte este disponiblă pe cărturești și libris.
No Comments