Despre minciună de Sam Harris

16/07/2020

Titlu: Despre minciună

Autor: Sam Harris

Nr. de pagini: 120

Editura: Vellant

Traducător: Deniz Otay

Astăzi am plăcerea să vorbesc despre o nouă editură care își face debutul la mine pe blog. O editură care mi-a atras atenția prin cărțile a doi autori: Irvim Yalom și Alain de Botton. Găsesc cărțile acestor doi deosebit de interesante și abia aștept să scriu despre ele pentru voi. Însă până să vorbim despre ei, zic să începem seria de recenzii dedicate editurii Vellant cu o cărticică ceva mai mică, dar cu un subiect aparte. Mai exact, vreau să vă spun câteva cuvinte despre cartea lui Sam Harris: Despre minciună.

Despre minciună de Sam Harris

Despre minciună face parte din colecția Cărți însemnate a editurii Vellant. Am putea considera această carte un eseu, un manifest împotriva folosirii minciunilor indiferent de situația în care ne aflăm. Sam Harris vorbește despre pierderea încrederii celorlalți atunci când minciunile noastre sunt descoperite, despre slăbirea relațiilor și existențe unei false comunicări. Autorul consideră ca nu există un tip de minciună care să fie bun, nici măcar acele minciuni nevinovate pe care le spunem pentru a nu răni sentimentele celorlalți. De ce? Pentru că în acest fel îi privăm pe interlocutorii noștri de accesul la realitate, iar ignoranța lor, ce decurge din fapta noastră, poate avea consecințe neprevăzute.

De asemenea, este foarte important să înțelegem că și adevărul poate avea diverse forme. Nu trebuie să aruncăm adevăruri tăioașe, care în loc să fie considerate o opinie personală ar putea trece drept jigniri. Unul dintre exemplele din carte face referire la întrebarea unui prieten al autorului legată de greutatea sa. Răspunsul nu ar trebui să fie “esti supraponderal!” ci ar putea fi prezentat sub o formă mai frumoasă. Exemplul din carte fiind “Nimeni nu ar putea spune că ești gras, dar, dacă aș fi în locul tău, aș vrea să slăbesc vreo douăsprezece kilograme”.

Structura cărții

Despre minciună este împărțită în trei părți. În prima parte ni se prezintă pe larg opinia autorului referitoare la minciuni având câteva exemple din viața reală. Urmează apoi un interviu cu unul dintre foștii profesori ai autorului de la universitatea Stanford. Un interviu ce are în centrul său minciuna, dar se axează mai mult pe utilizarea minciunii în situații de extreme: întâlnirea cu un criminal, perioada războiului sau viața unui spion. Cartea se încheie cu o serie de întrebări ale cititorilor ediției beta a cărții, întrebări venite atât din partea oamenilor obișnuiți cât și a unor persoane precum jurnaliști, oameni ce clădesc cariere pe adevăruri spuse parțial.

Per total, aș spune că Despre minciună este o carte interesantă, dar are câteva minusuri. Am găsit poziția autorului referitoare la minciună puțin cam prea rigidă în exemplele ce prezentau situații critice, mai exact întâlnirea cu un criminal ce caută copilul pe care tu îl ascunzi în casa ta. În schimb, mi-a plăcut mult modul în care este prezentată importanța sincerității în relațiile de cuplu sau de prietenie. Consider că ar fi fost mult mai interesant dacă accentul ar fi picat pe evenimentele cotidiene din viața unui om. Dar dacă v-am făcut curioși, găsiți Despre minciună pe libris, cărturești sau pe site-ul editurii Vellant.

No Comments

Leave a Reply