Titlu: Institutul
Autor: Stephen King
Nr. de pagini: 632
Editura: Nemira
Traducător: Ruxandra Toma
Viteza cu care scrie Stephen King cărți bune este de-a dreptul remarcabilă. Nu apuc bine să citesc ultima carte tradusă, că el deja scoate o nouă carte în engleză. Dar asta să fie problema vieții noastre. Că avem prea mult de citit din romanele maestrului. Dar nu are rost să îl mai ridic și eu în slăvi, deci haideți să vorbim despre Institutul.
Institutul de Stephen King
Institutul a apărut la noi în luna mai a acestui an, iar ca majoritatea cărților lui Stephen King, și această se află pe raftul celor de la editura Nemira. Personal, mi s-a părut foarte interesant modul în care King îmbină supranaturalul cu anchetele poliției, misiunile armatei sau cu proiectele guvernamentale secrete. În acest volum avem de-a face cu un institut al cărui unic scop este găsirea și utilizarea în scopuri proprii a copiiilor speciali.
Acesti copii au manifestat de-a lungul timpului diferite puteri precum capacitatea de a răsturna o cutie de pizza goală de pe masă, fără să o atingă, atunci când sunt nervoși. Ați spune că acest lucru nu este cel mai impresionant din lume și că nu ați plăti să îl vedeți într-un spectacol la circ de exemplu. Dar pe cei de la Institut nu îi interesează acest amănunt. Ei colecționează copiii ce au abilități telekinetice sau telepatice. Acestia sunt răpiți din camere lor de acasă și se trezesc într-o cameră perfect identică, aflată la mii de kilometrii depărtare.
În acest loc numit Institutul, copiii sunt supusi unor experimente ce de multe ori îi aduc la limita morții. Spre exemplu, unul dintre cele mai groaznice experimente din carte este cel în care copiii sunt scufundați în mod succesiv în apa unei piscine, pentru un timp din ce în ce mai îndelungat. De cele mai multe ori se ajunge în situația aceasta atunci când copiii sunt obligați să spună adevărul pe care îl ascund. O tortură medievală aplicată unor copiii, asta este în realitate. Dar celor din Institut nu le pasă. Copiii sunt doar uneltele lor care trebuiesc exploatate pentru atingerea unui scop mult mai important decât viețile lor.
Luke Ellis – copilul minune
Una dintre cele mai recente “achiziții” ale Institutului o reprezintă Luke Ellis. Un copil în vârstă de nici 12 ani, care este deja considerat un geniu. Cea mai importantă realizare a acestui puști? Admiterea în două universități de prestigiu ale Americii. Dar nu inteligența sa este ceea ce îi interesează pe oamenii de la Institut. Ci trucul cu cutia de pizza de care v-am spus mai devreme. Tocmai de aceea, micuțul va intra fără voia sa ori a familiei sale pe porțile acestui loc misterios și bine ascuns. Însă Luke nu este un copil ce poate fi controlat cu ușurință. Iar pentru a scăpa din acest lagăr modern, el își va pune la contribuție fiecare neuron. Însă nimeni nu a scăpat până acum. Dar nici nu a fost vreodată închis un copil atât de inteligent precum el.
Stephen King orchestrează totul în acest roman, aducând în atenția publicului o temă înspăimântătoare, dar despre care este nevoie să vorbim. Tema principală a Insitutului de Stephen King este abuzul asupra copiilor și cum acesta este privit și transformat gradual dintr-un rău necesar într-o rutină care nu mai face pe nimeni să ridice din sprâncene. Mii de copiii sunt exploatați zilnic spre folosul adulților și ceea ce este și mai trist este că mulți sunt abuzați chiar de proprii părinți. Institulul este atât o carte fantasy, thriller captivantă, dar și un îndemn pentru a privi lumea înconjurătoare în toate colțurile sale întunecate.
No Comments