Jocurile Foamei ( The Hunger Games)

08/07/2020

Titlu: Jocurile Foamei

Autor: Suzanne Collins

Nr. de pagini: 312

Editura: Nemira

Traducător: Ana-Veronica Mircea

De ce nu am citit Jocurile Foamei până acum? Bună întrebare. Motive pentru a le citi au fost o grămadă: se încadrează în genul de cărți pe care le citesc de obicei, sunt cărți recomandate de foarte multă lume și de obicei se aflau și la ofertă pe libris.ro. Deci pur și simplu nu știu de ce nu le-am citit. Însă divinitatea care se ocupă cu cititorii s-a uitat la mine și a zis: îți dau un imbold, ia de aici cadou volumul nou.  Acum pune mâna și citește-le pe restul, altfel îți dau foc la bibliotecă. Păi se putea să nu mă conformez la asemenea amenințare?

Jocurile Foamei de Suzzane Collins

Jocurile Foamei de Suzzane Collins au loc într-un viitor îndepărtat, un loc în care clasele sociale sunt bine delimitate. Există capitala, un loc strălucitor și plin de oameni bogați, crema societății. Și mai există cele 12 distincte. Cu cât ne îndepărtăm mai mult în ordine crescătoare a numerelor repartizate, cu atât găsim oameni mai săraci, case mai șubrede și mai puține zâmbete. Iar Jocurile? Jocurile sunt pentru a le reaminti tuturor cine este la conducere. Pentru a preveni orice posibilă revoltă din partea distinctelor sărace. În fiecare an din fiecare distinct sunt alese 2 persoane care vor participa la Jocurile Foamei. Și din cei 24, doar unul se va întoarce în viață.

Distinctul 12

Lumea pe care o conturează Suzzane Collins în Jocurile Foamei este o lume crudă. Săracii muncind pe brânci, bogații ignorând totul pentru a le putea fi lor bine. Sunt puțini care se revoltă împotriva sistemului, puțin cei care se ridică și aproape toți aceștia murind. Distinctul 12 este cunoscut pentru lucrătorii în mine. Iar culoarea acestora s-a așternut peste întreg orașul. De la străzile pline de praf, la chipurile bolnave ale locuitorilor. Iar în acest oraș, se află ea. O tânără ce s-a luptat pentru familia sa de când tatăl său a murit. A încălcat regulile mergând la vânătoare în pădure, și-a întreținut familia, dar cel mai mult și-a apărat sora. Și tocmai de aceea se va oferi voluntară pentru a-i lua locul în Jocurile Foamei.

Cu ce talente pleacă cei doi tineri din distinctul 12 către ceea ce pare o moarte sigură? Cu mai nimic. Însă universul pare să comploteze cu ei. Și în fața publicului vor avea enorm de câștigat în momentul în care temperamentele lor se vor îmbina. Pe de o parte, vom avea firea explozivă a tinerei. În timp ce băiatul este mult mai calm, atent și pregătit să facă totul pentru a știi că iubita sa va avea o casă frumoasă în Distinctul 12.

În opinia mea, volumul 1 din Jocurile Foamei este un roman excelent. Am spus-o și pe asta, după ce am refuzat atâta amar de vreme să le citesc. Îmi place mult cum este conturată acțiunea, ritmul alert al povestirii, faptul că Jocurile se desfășoară atât în arenă cât și înafara acesteia. Că avem de-a face nu doar cu forță brută ci și cu inteligență. Și, în acest moment, în vin în minte multe titluri care mi-au plăcut și care au copiat idei din Jocurile Foamei. Și vă spun sincer, originalul e mai bun. Spor la citit!

 

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: