Recenzie Circul Nopții de Erin Morgenstern

04/07/2020

copertăTitlu: Circul Nopții

Autor: Erin Morgenstern

Traducător: Ondine Cristina Dascălița

Număr de pagini: 512

Editura: YoungArt

Am mai discutat despre noile cărți pentru generațiile mici de cititori și într-un alt articol ( click aici pentru a-l vedea) și am zis că nu strică să mai vin cu o recomandare din această categorie. Mie mi s-a părut tare simpatică povestea din această carte, însă pot spune că mă așteptam la mai multe lupte și trădări. Dar acest lucru vine din perspectiva mea la 21  de ani. Și tot acesta este motivul pentru care o consider perfectă pentru cineva până în 16 ani. Acum haideți să intrăm direct în subiectul recenziei de astăzi: Circul Nopții de Erin Morgenstern.

Circul Nopții de Erin Morgenstern

Rivalitatea dintre două școli de gândire diferite este un subiect bine cunoscut. Dar ce se întâmplă atunci când acestea aleg să se confrunte cu ajutorul discipolilor lor? Atunci apare un roman! Circul Nopții de Erin Morgenstern are ca subiect principal înfruntarea discipolilor a doi magicieni puternici ce nu se pot decide cum anume ar trebui folosită magia: subtil și departe de ochii curioșilor sau în fața tuturor dând impresia că totul este un truc? Acest tip de bătălii se poartă de ani de zile, dar perechea pusă în joc de data aceasta este cu totul și cu totul atipică. Mai ales că unul dintre magicieni este chiar fiica maestrului său.

Cei doi se vor antrena timp de ani de zile fără să știe în ce constă această competiție sau când anume va avea loc. Tot ce știu e că acest lucru se va întâmpla la un moment dat, într-un loc în care amândoi vor trebui să își pună în valoare puterile. Iar acest loc i-a naște cu ajutorul unui om influent și bogat din Londra. Un om care își dorește să revoluționeze arhitectura, opera, cabaretul, orice. Vrea ca spectacolele sale și locurile în care acestea au fost date să fie memorabile și să nu există om ce să nu fi fost impresionat.

Circul sosește la miezul nopții

Erin Morgenstein creează în romanul Circul Nopții o atmosferă aparte, familiară oricărui cititor și în același timp incitantă. Atmosfera circului la care a fost în copilărie, la care a văzut pentru prima oară un elefant și oameni care sfidau legile gravitației mergând pe sârmă. Dar aici se oprește asemănarea dintre circul creat de Erin și cel familiar cititorului. Căci Circul Nopții este cu totul și cu totul aparte. Colorat doar în alb- negru, plin de corturi în care se desfășoară spectacole ce de multe ori pari imposibile. Grădini compuse doar din gheață, focul central ale cărui flăcări sunt albe, iluzionista care poate apărea oricând lângă tine. Toate acestea sunt lucruri unice pe care le poți vedea doar în acest circ ce se deschide în amurg și se închide în zori.

Dar ceea ce mulți nu știu despre acest circ cu totul straniu este că el nu este doar un circ. Ci este și o arenă. O arenă în care se întrec doi copii, doi adolescenți, doi adulți. Ce se întrec fără a vrea să facă asta, legați unul de altul printr-un legământ pe care nu și l-au dorit niciodată. Fără să știe exact cine este celălalt, Celia călătorește prin toată lumea alături de circul ce apare fără veste. Trăiește, creează, și are grijă de toți din jurul său. Marco pe de altă parte se păstrează la distanță, urmărindu-și cu atenție adversa și contracarând mișcările acesteia fără a își arăta chipul.

Dar povestea din Circul Nopții nu este doar despre doi tineri ce se înfruntă pe tot globul pe măsură ce circul se deplasează. Nu, este mai mult decât atât. Mai este povestea a doi copii cu părut roșu ca focul născuți în prima zi de circ, în spatele unui cort. Este povestea unei foste concurente ce și-a pierdut iubirea, povestea unui tânăr ce nu știe dacă va urma Harvardul sau va păzi oile familiei toată viață. Este povestea iubitorilor de circ ce au creat un club al lor și ce se plimbă prin lume după trenul circului. Este povestea tuturor și a nimănui, este opera iluziilor lui Prospero ori a unui băiețel cu darul poveștilor. Circul sosește fără veste… dar pe cartepedia încă în găsiți în seara aceasta.

One Comment

Leave a Reply