Recenzie Crângul de Alun de Melissa Albert

10/06/2020

coperta carte

Titlu: Crângul de Alun

Autor: Melissa Albert

Traducător: Laura Ciobanu

Număr de pagini: 360

Editura: YoungArt

Este foarte greu să convingi un om să citească în ziua de azi. Cu atât mai greu să îl faci să citească clasici. Tocmai de aceea cred că fiecare ar trebui lăsat să citească orice îi atrage suficient de mult încât să deschidă o carte. Dar dacă pentru adolescenți și adulți am găsit soluția, ce facem cu cei mici? Să fie tot basmele lui Petre Ispirescu cărțile lor de căpătâi? Dar cum să îi explici copilului de 10 ani de ce Nică a lui Creangă alerga prin păpușoi, se urca prin toți cireșii, în timp ce cel mic stă la oraș și e înconjurat de blocuri? Ei bine, nu doar cărțile pentru cei mari s-au schimbat. Și cei mici au astăzi acces la o serie de basme moderne dintre care eu recomand: Crângul de alun – Mellisa Albert.

Despre Crângul de Alun

De câte ori nu s-a întâmplat, copil fiind, să îți imaginezi că poveștile din cartea de pe noptieră au prins viață? De câte ori nu ai fost chiar tu Făt Frumos și câți balauri ai ucis? Ori poate ai fost chiar Alba ca Zăpada fugind de mama vitregă. Ei bine, ce ai face dacă ți-as spune că toate poveștile dintr-o carte au prins viață? Nu m-ai crede probabil. Ei bine, exact acest lucru i s-a întâmplat și lui Alice. Și nici ea nu a crezut până nu a fost prea târziu.

Povestea lui Alice este una atipică din multe puncte de vedere. În primul rând, niciodată nu a putut locui mai mult de jumătate de an într-un singur loc. De fiecare dată când lucrurile păreau să meargă, ea și mama sa erau găsite de ghinion. Întâmplări bizare aveau loc, incendii izbucnite din senin, inundații cu miros de apă de mare, etc. Ca atare, mai bine de jumătate din viața fetei a fost petrecută pe drumuri.

Un alt lucru interesant despre această tânără este faptul că este nepoata unei scriitoare faimoase de basme atipice. Basme în care lucrurile nu se întâmplă conform scenariului binelui învingător. Sunt povesti întunecate despre care toți oamenii ar dori să afle mai multe. Doar că nimeni nu reușește să găsească o copie a cărții. Nici Alice nu a reușit să le citească vreodată, iar mama sa nu îi permite să aibă vreo legătură cu bunica sa sau cu Crângul de Alun – casa acesteia.

Basmele devin realitate

În această carte de Melissa Albert, lucrurile încep să se precipite odată ce Alice și mama sa lasă garda jos. Atunci când cred că răul nu le mai poate atinge. Însă, asemenea ținutului magic din basme, răul urmează să se coboare asupra lor și să le înghită. Ella, mama lui Alice, dispare fără urmă. Iar persoanele care au luat-o fac parte din Hinterland. Tărâmul basmelor create de bunica sa se dovedește a fi mai mult decât pură imaginație. Iar ca toți eroii de basme, Alice va avea de înfruntat mai multe probe pentru a putea ajunge înapoi în brațele mamei sale. Aceste probe o vor trece prin situații neașteptate și o vor face să afle lucruri pe care nu le bănuia despre ea însăși. Mai mult decât atât, va afla lucruri noi și despre familia sa.

Crângul de Alun s-a dovedit a fi mai mult decât un basm petrecut în epoca modernă. Povestea lui Alice este întreruptă din când în când de către relatarea unui basm din cartea bunicii sale. Basm ce îl va ajuta pe cititor să înțeleagă mai bine acțiunile viitoare și modul în care funcționează Hinterland-ul cu poveștile sale ce se repetă permanent. Transportul în aceste povesti, dar și viața de pe tărâmul în care acestea locuiesc, ajută la îmbinarea modernului cu basmul clasic creând un hibrid deosebit de interesant.

Pentru cei interesanți cartea a apărut la editura YoungArt și o puteți găsi pe cartepedia.ro. Spor la citit tuturor!

No Comments

Leave a Reply