Despre Reziliența de Bogdan Hrib

03/06/2020

Titlu: Reziliența

Autor: Bogdan Hrib

Nr. de pagini: 356

Editura: Tritonic

După cum știți îmi place să aduc în atenția voastră autori români și autori clasici din când în când. Autori pe care probabil nu îi vedeți toată ziua distribuiți pe facebook sau instagram. Iar astăzi am plăcerea să recenzez o carte care face parte dintr-un blog tour. Cu alte cuvinte, în fiecare zi un alt blogger va vorbi despre această carte. Am așteptat cât de cuminte am putut să ajungă și rândul meu pentru a avea șansa să vă vorbesc despre Reziliența de Bogdan Hrib.

Reziliența de Bogdan Hrib

Reziliența face parte dintr-o serie de romane ce sunt legate prin personajul Stelian Munteanu. Un detectiv nu tocmai detectiv, fost jurnalist și având o mulțime de prieteni ori cunoștințe prin cele mai dubioase locuri. Pentru început vreau să vă asigur că puteți citi acest roman chiar dacă nu ați parcurs volumele precedente ale seriei. Chiar dacă scriitura lui Bogdan Hrib nu îmi este necunoscută, este prima oară când am de-a face cu personajul Stelian Munteanu și nu am avut dificultăți pentru înțelegerea acțiunii.

Modul în care este scris romanul Reziliența îmi seamănă într-o oarecare măsură cu momentul în care tragi de o ață de la mânecă și la final se deșiră toată țesătura. Acțiunea pleacă de la o presupusă crimă care are loc în Londra. Victima fiind fiica unui om influent din București, genul de om pe care nu ți-l dorești nici ca aliat, dar mai ales ca dușman. Puțini sunt cei care cred că această tragedie nu a fost un simplu incident, dar acești oameni aleg să îl implice pe Stelian Munteanu în rezolvarea cazului.

De la acest incident izolat urmează o serie de crime, atacuri pe stradă în lumina zilei, falsificare de bani și o încercare de a dezbina țara. Cu fiecare pagină ce trece amploarea situației în care se găsește detectivul creste. Vor fi implicate serviciile speciale din Anglia, poliția română și serviciile secrete românești. De ce? Vă las aici același indiciu pe care l-ați găsi în primele pagini ale cărții. Câteva coincidențe care au legătură cu oameni influenți din Polonia.

Puncte de focus

Firul narativ al romanului Reziliența se axează în special pe rezolvarea cazurilor de crimă și mai apoi pe descoperirea a ceea ce se pregătește pe teritoriul României de către țările prietene și vecine. Însă, pe lângă acest punct central al cărții, mai putem observa câteva opinii ale autorului, câteva idei sau evenimente care sunt discutate tangențial. Acțiunea plasându-se în anul 2019, este foarte ușor pentru cititor să identifice câteva repere. Spre exemplu data de 10 august care este menționată de mai multe ori în carte. Modul în care autoritățile române aleg să se implice, sau nu, în diferite cazuri. De asemenea, corupția și legăturile autorităților cu baronii locali sunt un liant de legătură în poveste.  Mai sunt amintite și detalii legate de supravegherea înainte de Revoluție, aniversarea a 30 de ani de democrație și ce înseamnă Brexitul.

Un singur lucru este ușor deranjat la romanul Reziliența și anume faptul că subiectul este foarte amplu, iar acțiunea fragmentată. Asta presupune să aveți răbdare și atenție atunci când citiți, dar nu consider că este un minus semnificativ. Lectură plăcută tuturor și dacă vreți să urmăriți cartea în blogtour, mâine ajunge la Angelswithabook.

 

No Comments

Leave a Reply