Despre Jurnalul secret al lui Hendrik Groen

11/05/2020

coperta

 

Titlu: Jurnalul secret al lui Hendrik Groen

Autor: Hendrik Groen

Nr. de pagini: 504

Editura: Art

Traducător:  Gheorge Nicolaescu

Există un anumit tip de cărți care poate fi “consumat” bucățică cu bucățică. Genul de cărți perfecte pentru perioade aglomerate în care nu te poți aventura în romane pline de acțiune ori în cărți pline de detalii pe care trebuie să le ții minte pentru a putea înțelege acțiunea. Sunt cărți structurate de așa natură încât să poți avansa ușor cu lectura, nici nu te țin treaz noaptea și per total îți dau o stare de bine. Vă puteți gândi la ele ca o lectură dozată. Și cum știu că timpul are brusc obiceiul să se contracte în perioada mai – iunie pentru majoritatea dintre noi, am zis să vin cu o astfel de recomandare. O carte simplă în care întâlnim un bătrân simpatic pe nume Hendrik Groen.

 Jurnalul lui Hendrik Groen – 83 de ani și un sfert

Străbunica mea are o vorbă legată de bătrânețe care spune cum că aceasta este boala de care nimeni nu scapă. Ajuns la respectabila vârstă de 83 de ani și un sfert, Hendrik Groen se hotărăște să nu mai fie un bătrânel amabil care stă și suportă mofturile tuturor. Își propune să spună mai des ceea ce gândește și să trăiască un pic mai bine. Acesta este motivul pentru care se hotărăște să înceapă un jurnal în care să consemneze diferite întrebări, gânduri sau evenimente zilnice. Modul de împărțire pe zile a acțiunii face ca această carte să fie ușor de citit și de parcurs pas cu pas cum s-ar spune.

Bătrânelul nostru simpatic ( pe care multă lume îl aseamănă cu Ove, dar eu nu sunt de acord) locuiește într-un azil de bătrâni din Țările de Jos. Zilele trec anost în acest loc, până când se întâmplă asasinarea peștișorilor dintr-un acvariu. Criminalul? Nimeni altul decât Hendrik. Dar ce a putut să îl împingă la o astfel de crimă nemiloasă? Nimic. El și-a dorit doar să scape de două felii de chec pe care i le-a dat o altă locatară. Cine ar fi crezut că ar fi dus la un astfel de eveniment?

După cum ați putut să vă dați seama, locul în care locuiește Hendrik este foarte plictisitor. Tocmai de aceea, Hendrik încearcă să se înconjoare de alți locatari care nu par să își fi acceptat soarta la fel de ușor precum majoritatea bătrânilor. Locatari ce încă vor să mai zâmbească, să mai râdă, să mai spună o glumă. Nu doar să aștepte moartea să vină după ei. Iar acesta este motivul pentru care au format clubul “Bătrân, dar nu mort”.

Cum vă spuneam, Jurnalul secret al lui Hendrik Groen este o lectură ușoară, perfectă pentru perioade în care vă doriți ceva lejer și care să nu vă țină întotdeauna în suspans. Printre paginile lui veți găsii idei de activități care să vă bine dispună,  interesante pentru persoane indiferent de vârstă. Veți mai observa și câteva poante numai bune de făcut familiei și o poveste de dragoste simpatică. Dacă v-am făcut curioși, cartepedia are în stoc un număr destul de mare de exemplare.

No Comments

Leave a Reply