Recenzie Femei de Oscar de Melanie Benjamin

04/05/2020

coperta carte

Titlu:  Femei de Oscar ( The Girls in the Picture)

Autor: Melanie Benjamin

Nr. de pagini: 392

Editura: Humanitas

Traducător: Irina Bojin

Doamnelor, domnilor, stimați cititori wordpress, astăzi vin spre voi cu o recomandare de excepție. O autoare pe care am descoperit-o recent și care mi-a plăcut la nebunie. Partea cea mai bună? Autoarea mai are 3 cărți traduse în limba română la editura Humanitas, iar voi le puteți găși pe toate pe libris.ro. Ultima apărută chiar anul acesta. Și chiar despre ea vorbim astăzi. Camera, lumini, acțiune! Începe recenzia pentru Femei de Oscar de Melanie Benjamin.

Femei de Oscar de Melanie Benjamin

Femei de Oscar este îmbinarea ideală între o carte pe care nu o poți lăsa din mână și o carte care îți îmbogățește cultura. Subiectul pe care autoarea Melanie Benjamin îl abordează în această carte este prietenia și viața a două femei ce au pus bazele Hollywoodului. Pregătiți-vă ca între paginile acestui roman să întâlniți nume sonore precum Charlie Chaplin, Rudolph Valentino, Lillian Grish sau Louis B. Mayer. Însă toți aceștia sunt doar personaje episodice. Căci povestea este despre Mary Pickford – regina filmului mut și Frances Marion – cel mai bine plătit scenarist de la Hollywood.

Cum s-a născut Hollywoodul?

Este greu de crezut, dar a fost o vreme când Hollywoodul nu exista. O vreme în care a te lăsa filmat era înjositor, cadrele se trăgeau pe stradă înainte să vină poliția, iar întreg filmul era stocat doar pe două bobine. Dar în astfel de vremuri au apărut primele stele din cinematografie. Cine ar fi crezut că printre ele s-ar fi aflat și o fetiță săracă ce a fost nevoită să muncească de la 8 ani pentru a-și întreține întreaga familie? Dar o tânără divorțată de două ori până la vârsta de 25 de ani?

Romanul Femei de Oscar aduce în prim plan modul în care aceste două prietene s-au luptat cu vremurile care trăiau. Erau tinere, erau supuse normelor societății și trebuiau să învețe de mici să își țină gură și să facă precum doresc soții sau șefii lor. Dar aceste lucruri nu le-au oprit. Au continuat să ceară din ce în ce mai apăsat ce își doreau. Să se așeze din ce mai des la mesele unde se luau decizii și să nu mai lase alte persoane să le controleze programul sau veniturile.

Mary Pickford și Frances Marion

Dar asta nu înseamnă că personajele lui Melanie Benjamin sunt femeile perfecte. Din contră, ambele personaje sunt supuse greșelilor. De multe ori se îndepărtează una de cealaltă, de multe ori se ceartă din lucruri prostești ori doresc să își arate superioritatea pe care o au. Una dintre ele este mult mai bine educată, cealaltă este idolul tuturor cinefililor. Una dintre ele poate să devină mamă în timp ce cealaltă trebuie să rămână suplă deoarece camera o face să pară grasă.

Faima de care se bucură este cea care le ridică și le trântește de pământ uneori. Chiar dacă își repetă fiecare că este foarte important să nu uite de unde a plecat. Se amăgesc că nu vor face precum alții până ajung să îi imite întocmai. Uită să își verifice valorile și ajung la un moment dat să se acuze una pe cealaltă.

De urmărit în carte

Personal, mi s-a părut mult mai interesantă de urmărit evoluția lui Mary Pickford sau, cum o numea publicul larg, Fetița cu bucle aurii. Întruchipată în acest rol de către prietena sa Francesca, Mary nu a putut niciodată să aibă succes în alt tip de roluri. Ajutată de înălțimea pe care o avea, a reușit să joace roluri de copii până la vârsta în care ar fi fost considerată  prea în vârstă să devină mamă. Fanii pur și simplu nu doreau să creadă că fetița lor cu bucle ar crește și ar începe să joace roluri de femeie. Tocmai de aceea, lăsau sălile aproape goale când Mary nu juca rolul unui copil. Incapacitatea sa de a mai juca roluri de copil, combinată cu apariția filmului cu sunet a reprezentat finalul carierei acestei femei ce a câștigat doua premii Oscar. Iar Mary a găsit repede pe cine să dea vina pentru eșecul său de a crește și pe marile ecrane.

 Per total, Femei de Oscar mi s-a părut o carte foarte bună. Chiar e una dintre cărțile la care mi-aș dori să văd o ecranizare. Și, evident, v-o recomand și vouă cu drag. Dacă ați citit ceva de Melanie Benjamin sunt curioasă să aflu și ce părere ați avut și voi. fe

 

 

No Comments

Leave a Reply