Recenzie Fetele din Idlewild – Simone St. James

21/03/2020

coperta

Titlu: Fetele din Idlewild

Autor: Simone St. James

Editura: Herg Benet

Număr pagini: 414

Nu știu despre voi, dar eu ador poveștile cu fantome. Mă fascinează romanele țesute în jurul unei legende mai mult sau mai puțin adevărate, realul întrepătruns de mistic. Probabil fascinația aceasta mi se trage din poveștile despre fantomele din pod pe care străbunica mi le spunea aproape zilnic când eram mică. Scopul lor era să mă convingă să nu mă mai aproprii de scară după ce la  3 ani am căzut încercând să o urc. Trebuie să recunosc că a reușit să mă sperie destul de bine. Până în ziua de azi nu am pus piciorul în podul de la casa ei.

Fetele din Idlewild de Simone St. James

Fetele din Idlewild a fost genul de carte pe care eu îl numesc “o surpriză plăcută”. De ce? Deoarece nu mă așteptam să îmi placă. Am început să o citesc convinsă că mă voi chinui să o dau gata și când colo în două zile întorceam ultima pagină. Întâmplarea de la care pleacă totul în acest roman este renovarea unui internat abandonat. Poveștile care se învârt în jurul Conacului Idlewild sunt care mai de care mai înfricoșătoare. Iar la acestea se adaugă și cadavrul unei tinere găsit în curtea sa.

Acțiunea romanului se împarte pe două planuri temporale. Primul plan ne surprinde în 2014, la 20 de ani după ce cadavrul surorii Fionei a fost ridicat din curtea internatului abandonat. Chiar dacă ucigașul fetei se află de mult în închisoare, anumite detalii ale morții fetei o supără pe Fiona și o fac să își pună o mulțime de întrebări.  Atunci când află că internatul va fi renovat, Fiona îi cere proprietarul ziarului pentru care scrie, să i se permită să ia renovarea pe post de subiect.

Al doilea plan temporal se petrece în anii 1950, iar acțiunea este narată din perspectiva a patru tinere. Toate sunt eleve ale internatului Idlewild, locul unde familiile își aruncă fiicele care pun o pată neagră pe imaginea lor de familie perfectă. Spre exemplu, una dintre fetele care află în acest internat a fost trimisă aici deoarece  a reușit să scape dintr-un viol. Planul din 1950 începe într-un mod captivant, cu urmărirea uneia dintre fete prin pădure de către o ceva care o sperie pe aceasta de moarte.

Fantoma de la Idlewild

De-a lungul anilor, fetele de la Idlewild au lăsat pe marginea manualelor dovezi ale existenței supranaturalului în curtea internatului.  Cea despre care vorbesc toate este Mary Hand, o tânără ce a fost lăsată să moară, iar acum bântuie Idlewild și le roagă pe fete să o primească înăuntru. Legenda spune că trupul copilașului său este îngropat în grădina internatului.

Câte secrete poate ascunde un internat al fetelor renegate? Exact acest lucru vrea să afle și Fiona în încercarea sa de a face lumină în cazul surorii sale. Pentru asta tânăra este nevoită să mintă, să fugă de poliție și să dea de urmele unor femei ce nu vor să fie găsite ori asociate cu acel loc al pierzaniei. Pe lângă faptul că Fetele de la Idlewild este un roman al legendelor, Simone St. James aduce în atenția cititorilor și teme precum corupția, banii și prietenia care se leagă între patru fete respinse de societate.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply