Despre Ajuta-mă să nu dispar de Petronela Rotar

14/03/2020

coperta

Titlu: Ajută-mă să nu dispar

Autor: Petronela Rotar

Editura: Herg Benet

Număr pagini: 224

Mi-a zis mama acum vreun an sau doi “ia de aici și urmărește-o pe Petronela Rotar“. Femeia e inteligentă și spune lucrurilor pe nume, ia și citește că generația ta are nevoie de îndrumare. Am executat întocmai și iată că în prezent nu trece postare de a doamnei pe care să nu o analizez. Și pentru a fi sinceră cu voi, vă spun că la început nu prea am înțeles-o pe Petronela Rotar. Tocmai acesta a fost motivul pentru care a trecut ceva vreme până să citesc o carte scrisă de dumneaei. Dar și când m-am apucat de carte m-a prins atât de tare încât am lipsit de la un curs pentru a o termina.

Ajută-mă să nu dispar de Petronela Rotar

Ajută-mă să nu dispar este o carte despre pierderi și singurătate. O carte despre cum pierderile suferite ne râcâie inima și ne lasă din ce în ce mai pustii. Cum dezamăgirile se adună și ne umplu sufletul într-atât de mult încât ne fac să credem că nu merităm nimic altceva de la viață. Și din cauza acestui lucru uităm să ne iubim pe noi, suntem goi de iubire.

Sentimentul de nesiguranță, nopțile pline de coșmaruri, credința că ești nimic. Toate acestea sunt adunate și ilustrate într-un singur personaj – Mira. Traumatizată încă din copilărie, Mira simte nevoia de a planifica totul. Are tendința obsesivă de a alcătui liste. Cu lucruri care îi plac, cu lucruri de care se teme, lucruri pe care vrea să le evite. Activitatea aceasta de ierarhizare îi oferă falsa impresie de siguranță, la fel de protectoare și subțire ca o pânză de păiajen.

Brutalitatea de care a avut parte din copilărie a lăsat urme adânci în sufletul și carnea acestei femei. Ca atare, chiar dacă este echipată cu falsa sa armură protectoare, este victima ideală pentru bărbații însurați ce vor să se bucure din nou de viață și de corpul unei femei mai tinere. Mira este dispusă să fie cea de pe locul doi, se mulțumește cu jumătăți de iubire și așteaptă supusă întoarcerea celui pe care îl crede perechea sa.

Despre femeie…

În Ajută-mă să nu dispar se vorbește și despre sexualitatea femeii, despre plăcerea sa și despre cât de important este ca prima persoana care îți iubește corpul să fii chiar tu. Avem ca teme acceptarea, dar și durerea și uneori lipsa de judecată. Vedem cum rănile trecutului nu se vindecă ușor, cum unele greșeli trebuiesc repetate pentru a putea învăța din ele.

Recunosc, uneori am găsit secvențe în Ajută-mă să nu dispar care mi s-au părut mult prea mult. Probabil a fost dorința autoarei de a exagera sau poate eu încă nu pot percepe aceste lucruri la amploarea lor. Poate nu pot înțelege eu dorințele mai ciudate ale unor oameni. Dar cumva aceste dorințe mi s-au părut în antiteză cu email-urile trimise de Mira și partenerul său. Email-uri superbe în care exprimarea dragostei atinge o sferă poetică în opinia mea. Per total, recomand cu drag cartea.

Dacă sunteți curioși de carte, o puteți găsii pe site-ul celor de la hergbenet sau pe libris.ro

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: