Recenzie Rețeaua Șoaptelor de Chandler Baker

09/03/2020

Rețeaua Șoaptelor copertă

Titlu: Rețeaua Șoaptelor

Autor: Chandler Baker

Nr. de pagini: 400

Editura: Nemira

Traducător: Maria Adam

Mișcarea #MeToo are ca scop evidențierea cazurilor în care femeile au fost abuzate, neîndreptățite sau acuzate pe nedrept. Femei care au preferat să ascundă sub covor ceea ce s-a întâmplat de frică să nu ajungă de râsul tuturor. Însă de cele mai multe ori când poveștile lor au fost făcute cunoscute publicului larg, alte mii de femei au replicat cu #metoo. De multe ori credem că suntem singurele care trecem printr-o anumită situație, dar adevărul este altul. libris.ro ne oferă o mulțime de variante pentru cărțile care spun astfel de povești. Iar aceasta este recomandarea mea.

Rețeaua Șoaptelor de Chandler Baker

Chandler Baker evidențiază acest lucru în romanul Rețeaua Șoaptelor prin poveștile mai multor femei care au în comun același loc de muncă. Unul dintre lucrurile pe care acest roman pune accent este faptul că nu contează poziția ta într-o firmă. De multe ori bărbații te vor trata la fel. Fie că ești directoare, fie că ești secretară. Mai ales dacă acești bărbați se află în poziții superioare ție. Un astfel de bărbat este ilustrat în carte prin personajul Ames, viitorul director al Truviv.

Ames, recunoscut ca un Don Juan modern, a trecut prin pat mai multe angajate. A profitat de fiecare moment de vulnerabilitate a acestor femei, de fiecare gest ce putea interpretat în favoarea lui. Scuze precum am văzut că și tu ai vrut, faptul că erai beată nu contează ori amenințări legate de o posibilă concediere, etc. fac parte din arsenalul acestui mascul alfa.

Apariția unei noi femei și posibila avansare a lui Ames par să pună în mișcare. Astfel, un grup de prietene decide că e timpul să acționeze înainte ca plasa de putere a acestui bărbat să se mărească. Însă, opinia publică le dă de multe ori înapoi. Să nu credeți că în această carte femeile sunt ridicate în slăvi. În Rețeaua Șoaptelor întâlnim și femei care odată ajunse la putere, mușcă din suratele lor pentru a apăra interesele firmei și interesele lor personale.

Așa trebuie să fie femeile

Alte două teme abordate în carte, teme care mi s-au părut foarte interesante au fost legate de a fi mamă și de comportamentul în școli. Nu realizăm, însă de multe ori suntem învățate de mici să tăcem din gură. Suntem învățate să nu ne supărăm atunci când suntem jignite, să fim fericite că un băiat ne acordă atenție chiar dacă este genul de atenție pe care nu ni-l dorim . Spre exemplu, o fată este trasă adesea de lenjerie de către un băiat în școală. Iar profesorii îi spun să ignore, că așa glumesc băieții la vârsta lor. Când fata îl lovește pe băiat, ambii copii sunt duși la director și părinții chemați. Ce? Nu așa ne jucăm noi fetele la 12 ani?

Cealaltă temă se referă la modul în care o femeie ar trebui să se simtă după ce naște. Cum aceasta ar trebui să fie încântată de bebelușul său, să nu se plângă că pierde nopțile și să găsească o plăcere în a alăpta și a schimba scutece. Mai mult decât atât, femeia ar trebui să se simtă vinovată pentru faptul că dorește să se întoarcă la muncă.

Toate aceste teme și motive se îmbină în Rețeaua Șoaptelor. O carte despre feminism, despre cum trebuie să ne ajutăm între noi și cum nu trebuie să ne fie rușine cu faptul că suntem femei. Consider că acest roman este acompaniat perfect de acest videoclip. Vă invit să îl vizionați.

https://www.youtube.com/watch?v=EMl-8yrTnnE

No Comments

Leave a Reply